28 Temmuz 2009 00:00

Kamu İhale Kurumuna geceyarısı operasyonu

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şube Başkanı Nevzat Ersan, özerk olması gereken Kamu İhale Kurumu’nun bir geceyarısı operasyonu ile Maliye Bakanlığı’na bağlanmasına tepki gösterdi.

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şube Başkanı Nevzat Ersan, özerk olması gereken Kamu İhale Kurumu’nun bir geceyarısı operasyonu ile Maliye Bakanlığı’na bağlanmasına tepki gösterdi. Ersan, uygulama ile kamu kaynaklarının “sınırsız ve denetimsiz bir yolsuzluk potansiyeli” ile karşı karşıya bırakıldığını vurguladı.
AKP HÜKÜMETİ ENGEL GÖRÜYORU
Nevzat Ersan yaptığı yazılı açıklamada AKP’nin iktidara geldiğinden beri en çok üzerinde durduğu konulardan birinin kamu ihaleleri olduğunu ifade ederek, AKP’nin Kamu İhale Kanunu’nu 18 kez değiştirdiğini hatırlattı.
Bu değişikliklerin altında kurumun etki alanını daraltmak ve ihalelerin hükümete yakın şirketlere dağıtılması ile “kendi zenginlerini yaratma” çabası olduğunu vurgulayan Ersan, Meclis’te düzenlenen bir geceyarısı operasyonu ile Kamu İhale Kurumu’nun Maliye Bakanlığı’na bağlanmasını “skandal” olarak değerlendirdi.
YETKİ BAKANLIĞA VERİLDİ
Meclis’te oylanan torba yasaya eklenen küçük bir madde ile kurumun tüm yetkilerinin Maliye Bakanlığı’na bağlandığını kaydeden Ersan, bu düzenleme ile kurumun bugüne kadar bağımsız olarak hazırladığı “kamu ihale mevzuatı” için Maliye Bakanlığı’nın onayının alınmasının zorunlu hale getirildiğini; “kamu alımlarına ilişkin temel politikaları oluşturmak” görevinin de Maliye Bakanlığı’na verildiğini belirtti.
“Yolsuzluk ve keyfilik kamu ihale sisteminin temel belirleyicisi olacaktır. AKP, kamu kaynaklarının belli çevrelere akıtılmasının önündeki tüm engelleri kendi eliyle kaldırmış, hükümeti rahatsız eden Kamu İhale Kurumu uygulamalarının da önünü kesmiştir. Maliye Bakanlığı, hükümeti rahatsız eden soruşturmalar için izin vermeme hakkına sahip olmuş ve böylece kamu ihalelerinde partizanlık, kayırmacılık, yandaşlara peşkeş dönemi hükümet eliyle resmen güvence altına alınmıştır” diyen Ersan, kamu kaynaklarının “sınırsız ve denetimsiz bir yolsuzluk potansiyeli” ile karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.
SUİSTİMALE AÇIK
Üretilen yapıların üretim süreçlerinin ve niteliklerinin denetlenmesinin de iktidarın insafına bırakılacağının altını çizen Ersan, kamu alımlarında hangi kurumda, hangi koşullarla, hangi alanlarda alım yapılacağı ve bu alımların hangi ihtiyaçlar ve ilkeler çerçevesinde belirleneceğinin tamamen Maliye Bakanlığının tercihine ve takdirine bırakıldığını kaydetti.
Suiistimal fazlasıyla açık bir durum yaratıldığını ifade eden Ersan, bundan sonra kamu yararına kullanılmayan her kaynağın, yaşanılacak olası yolsuzlukların sorumlusunun da, yetki sahibi olanların kendisi olacağını vurguladı. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Sorunların çözümü ortak mücadelede

SONRAKİ HABER

İşçinin ödediği bedel büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...