28 Temmuz 2009 00:00

Tunceli’de köy okulları satılacak!

Tunceli merkez ve ilçelerde bulunan 276 köy okulunun Tunceli İl Özel İradesi tarafından satılığa çıkartılacağını öğrenildi. Yıllar önce köylerin boşaltılması...

Paylaş

Tunceli merkez ve ilçelerde bulunan 276 köy okulunun Tunceli İl Özel İradesi tarafından satılığa çıkartılacağını öğrenildi. Yıllar önce köylerin boşaltılması ve çocukların Yatılı İlköğretim Bölge Okulları’na alınması nedeniyle eğitim verilmeyen okulların şimdide satılığa çıkarılmasına tepki gösteren Eğitim-Sen ‘bu köye dönüş projesinden de vazgeçildiği anlamına geliyor’ dedi.
Konuya ilişkin görüştüğümüz Eğitim- Sen Tunceli Şube Örgütleme Sekreteri Hasan Taşkın, köylerin ‘90’lı yıllarda “güvenlik” gerekçesi ile zorla boşaltıldığını hatırlattı. Okulların bu dönemden itibaren kapatıldığını belirten Taşkın, faaliyete sokulan Yatılı İlköğretim Bölge Okulları’nın (YİBO) asimilasyon görevi yürüttüğünü belirti. Köy okullarının satılması ile insani bir hak olan ‘eğitimin ulaşılabilir olması’ hakkının köy çocuklarının elinden alınacağına dikkat çeken Taşkın, siyasi iktidar tarafından köye dönüşlerin her defasında dile getirdiğini hatırlatarak, okulların satılığa çıkartılıyor olmasının köye geri dönüşlerin gözden çıkartılması anlamına geldiğini söyledi. Öğrencilerin ailelerinden alınarak okutulmasının sıkıntıları beraberinde getireceğini anlatan Taşkın, “Bu gerek öğrencinin eğitim alanında veriminin düşmesini, gerekse psikolojisini olumsuz etkiliyor. Özellikle ilimizde bulunan Kırmızı Köprü YİBO, askeriyenin içinde olması ve askerin öğrencilerin ders yaparken askerlerin orda eğitim yapması da öğrenceleri mağdur ediyor” dedi. Taşkın, sendika olarak buna karşı verdikleri hukuki mücadelenin yanı sıra öğrenci velileri ve köylülerle birlikte okulların satılmasına karşı çıkacaklarını kaydetti.
90’lı yıllarda boşaltılan köylerine 2000’li yılların başında geri dönen ve evleri yıkıldığı için bugün satılığa çıkartılan 276 köy okulunu ve lojmanları kendi imkânlarıyla onararak buralarda yaşamaya başlayan köylülerde karara tepkili. Nazımiye’ye bağlı Demirce köyünde ailesi ile birlikte 6 yıldır okulda yaşayan Ferhat Sarıçicek, okulun satılması durumunda dışarıda kalacaklarını belirten Sarıçicek, bu durum karşısında kaymakamlık karşısında çadır açarak, protesto edeceğini ifade etti. (TunceliEVRENSEL)
Kemal Özer
ÖNCEKİ HABER

ALBATROS

SONRAKİ HABER

İşe dönünceye kadar direneceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...