29 Temmuz 2009 00:00

Cazseverler kulaklarını tıkadı

2 Temmuz’da Esma Sultan Yalısı’ndaki Fatih Erkoç - Kerem Görsev konseriyle başlayan 16. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, önceki gece Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’ndeki George Benson konseriyle sona erdi.

Paylaş

2 Temmuz’da Esma Sultan Yalısı’ndaki Fatih Erkoç - Kerem Görsev konseriyle başlayan 16. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, önceki gece Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’ndeki George Benson konseriyle sona erdi.
İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın George Benson Altılısı’na eşlik ettiği konserin ilk bölümüne, “Affirmation”la ‘budur’ dedirterek giriş yapan 10 grammy ödüllü usta, altılısına eşlik eden 20’nin üzerinde yaylı saz ve vokalistleriyle sahneye sığmakta zorlandı. Tıka basa müzik yapan orkestra; Nat King Cole’un hafızalara kazınan eserlerini; Benson’un uzun yıllardır birlikte çalıştığı, -bir ara kaybedip bir barda piyano çalarken tekrar rastladığı- ve caz piyanosunun Vladimir Horowitz’i şeklinde takdim ettiği piyanisti, orkestra şefi ve aranjörü Randy Barry Waldman’ın yorumuyla Açık Hava’ya sundu. Nat King Cole’un “Mona Lisa”, “Stardust”, “Route 66” gibi klasiklerine güçlü sesi ve gitarıyla yeniden hayat veren Benson, 5 yaşında söylediği Mona Lisa kaydını dinlettikten sonra bugünkü yorumunu seslendirdi ki arada da pek fark yoktu hani. Şahane çocuk George o yaşta “Mona Lisa men have named you” derken Avrupa turnesinin son konserini veriyor gibiymiş adeta.
BELGESEL TADINDA KONSER
“When I fall in love” klasiğinde kendisine eşlik eden Vokali Janey Clewer Gaitsch’in elbisesine ve güzelliğine de değinmeden geçmeyen Benson, şarkıları kadar esprileri ve yüksek enerjisiyle de atmosfere oldukça hakimdi.
Uzun süre sonra geldiği İstanbul’da birçok şeyin bozulmuş olduğunu görmüş olacak ki bu durumu; “Bir sürü yeni binanız var” şeklinde inceden eleştirdi. Nat King Cole şarkılarından sonra sahnede “George Benson Sextet” olarak kalan grup, Benson Party adını verdikleri hücum Benson parçaları eşliğinde caz müziğin Nat King Cole ve sonrası serüvenini belgesel tadında izleyiciye sunmuş oldu. Enerjisi bitmeyen altılı, “Give Me the Night”, “Breezin”, “Love X Love” gibi klasikleşen onlarca Benson parçasıyla yetinmeyen arsız Açık Hava seyircisinin ıslıklarına, unutulmaz bir bisle karşılık verdi. Benson ve tayfası 16. Uluslararası İstanbul Caz Festivaline yakışır görkemli bir kapanış performansıyla, İstanbullu cazseverlerin kulaklarını bir sonraki festivale kadar tıkadı.
(İstanbul/EVRENSEL)
Erhan Vural
ÖNCEKİ HABER

Hititlerin ve çocukların suçu ne?

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...