29 Temmuz 2009 00:00

3 Saat neleri değiştirir?

ÖSS gerçeğini başarılı bir biçimde aktaran “3 Saat” belgeseli, bu akşam Hayat Televizyonu’nda ekrana geliyor. Belgesel, televizyonda ilk defa gösterilecek.

Paylaş

ÖSS gerçeğini başarılı bir biçimde aktaran “3 Saat” belgeseli, bu akşam Hayat Televizyonu’nda ekrana geliyor. Belgesel, televizyonda ilk defa gösterilecek. “3 Saat”in Yönetmeni ve Yapımcısı Öğretim Üyesi Can Candan ve Yapımcısı, Psikolog, Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu, belgeselin yayınlanmasının öncesinde projeyi anlatacaklar. Programın başlama saati 21.30.
“3 Saat” belgeseli, 2004 yılında ÖSS’ye giren iki milyona yakın adaydan, altısının bir yıl boyunca süren macerasını anlatıyor. Belgesel için 6 gencin 2 ay boyunca yaşadıkları adım adım kaydedildi.
Belgesel, 2004 yılbaşı gecesinden 2005 yılbaşı gecesine kadar, Özel Darüşşafaka Lisesi’nden Melis, Galatasaray Lisesi’nden Çiğdem, Rüştü Akın Anadolu Meslek Lisesi’nden Derya, Vefa Lisesi’nden Edin, Yunus Emre Lisesi’nden Yunus ve Özel Semiha Şakir Lisesi’nden Mert’in yaşadıklarına tanıklık ediyor. Okuldan aileye, dershaneden arkadaşlık ortamına kadar, ÖSS’nin gençler üzerinden tüm etkileri gerçekçi biçimde sunuluyor.
YOĞUN BİR ÇALIŞMA
Adını Öğrenci Seçme Sınavı’nın süresi olan 180 dakikadan alan “Üç Saat” belgeseli, bir buçuk milyon gencin yaşadığı sınav travmasını görünür kılmayı amaçlıyor. 118 dakika süren belgesele konu alınan 6 aday, farklı semtler ve sosyo-ekonomik seviyelerden seçilmiş.
Hepsinin üniversiteye ve hayata dair hayalleri de farklı. Belgeselin çekimleri de, doğrudan, müdahalesiz ve gözleme dayanan biçimde kurgulandı.
6 adayı bir yıl boyunca görüntüleyen “Üç Saat” için yoğun bir emek harcandı. Bazen aynı gün 7 ayrı yerde, 7 ayrı ekibin çekim yaptığı bile oldu. Kâr amacı gütmeyen belgesel için, akademisyenler, araştırma görevlileri ve üniversite öğrencilerinden oluşan kalabalık bir ekip çalıştı. Aynı anda pek çok yerde çekim yapılması, farklı bir belgesel deneyimi de oluşturdu. Film ekibi, bir yıl boyunca sabah gençlerle birlikte okulu gitti, evde, dershanede, sokakta onları izledi.
“Üç Saat”, 5. Uluslararası Bodrum Film Festivali’nde Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Eleştiriler Ödülü’nü de kazandı.
TEK KARE ABARTI YOK
Belgeselin Yapımcılarından Psikolog Serdar Değirmencioğlu, bu çabanın ardından yaklaşımı “Üniversite sınavı, üniversiteye alınan gençleri tanımaya hiç çalışmıyor. Biz bunun tam tersini yapalım istedik” diye özetliyor. Yönetmen Can Candan da, ÖSS’nin nelere yol açtığını göstermek istediklerini ve bu sorunu çözmek için bir eylem davetiyesi çıkarmaya çalıştıklarını vurguluyor. Sabancı Üniversitesi Kültürel İncelemeler Programı’ndan Dr. Ayşe Parla, belgeseli şöyle anlatıyor: “Gençler, birer kurban olarak değil, “birçok yetişkinden” daha yetkin, sağduyulu ve olgun bireyler olarak çıkıyorlar karşımıza - hem kendilerinin, hem de onlara başrolü veren yönetmen ve yapımcının duyarlılığına hayran bırakarak”.
TELEVİZYONDA İLK
“3 Saat” belgeseli, bugüne kadar bazı üniversitelerde, liselerde ve sendikalarda gösterildi. Hayat Televizyonu ekranlarında bu akşam yapılacak gösterim ile belgeselin televizyondaki ilk gösterimi olacak. Can Candan ve Serdar M. Değirmencioğlu’nun öncesinde konuk olacağı özel programın başlama saati 21.30. Belgesel ise saat 22.00’den itibaren izlenebilecek. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Lost hayranlarına müjde

SONRAKİ HABER

Delgado gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...