29 Temmuz 2009 00:00

Geriye kırmızı güller kaldı

Geçen hafta sonunda hayatını kaybeden gazeteci-yazar Nezihe Araz için dün sabah Harbiye Kenter Tiyatrosu’nda bir tören düzenlendi. Törene Araz’ın yakınları ve dostları katıldı.

Paylaş

Geçen hafta sonunda hayatını kaybeden gazeteci-yazar Nezihe Araz için dün sabah Harbiye Kenter Tiyatrosu’nda bir tören düzenlendi. Törene Araz’ın yakınları ve dostları katıldı. Törende duygu yüklü anlar yaşanırken sevenleri Araz’ın bundan böyle yapıtlarıyla hatırlanacağının altını çizdi.
BİR BİLGİ KAYNAĞIYDI
Törende söz alan Yıldız Kenter Araz’ın arkadaşı, dostu ve hocası olduğunu dile getirerek, “Bana hayatımın bir döneminde pek çok şey öğreten bir bilgi kaynağıydı. Ölüme itirazım yok, ama bu kadar zengin bir kafanın sonunda uzun bir süre kendini dinlenceye çekmesi şaşırtıcı oldu. Onu son gördüğümde mutluydu. Çocukluğuna dönmüştü.” şeklinde konuştu. Törene katılan herkese teşekkür eden Kenter, “Ne iyi ettiniz de geldiniz. Biliyorum ki buraya gelemeyen pek çok kişinin de yüreği bizlerle. Nezihe Araz’ı çok özleyeceğim. Ne mutlu ki bizlere ona ihtiyacımız olan her an başvurabileceğimiz ve avunabileceğimiz eserler bıraktı” şeklinde konuştu.
Kenan Işık da konuşmasında törene katılımın az olduğuna değindi. Işık, buradan yola çıkarak Nezihe Araz’la ilgili bir anısını anlattı. Işık’ın anlattığına göre, yazar, hayatını yazdığı ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’nin cenazesine sadece 5 kişinin katıldığıyla ilgili gazete kupürlerini kendisine saklaması için verdi.
Işık, “Yurdumuzda bazı değerler ne yazık ki kabul görmüyor. Kabul gören değerler sıradan ve vasat olanlar oluyor. Bu durum çok üzücü. Nezihe Araz benim ablam, annem, sevgilim gibiydi. O gitti geriye kırmızı güller kaldı. Keşke biraz daha yanımızda kalsaydı” şeklinde konuştu.
Törende konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Araz’ın gazetecilik mesleğinin çok değerli bir mensubu olduğunu dile getirdi. Nezihe Araz’ın mesleğe erkeklerin çoğunlukta olduğu bir dönem olan 1950’li yıllarda başladığını söyleyen Erinç, “Kendisiyle birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğum, aynı dönemde gazetecilik yapmaktan gurur duyduğum ustalardan biriydi. Mesleğinde çok başarılı ve de çok mütevazıydı” dedi.
ESERİYLE TANINMALI
Gazeteci Hakkı Devrim de Araz’ın çok yakın arkadaşı olduğunu, hatta oğlunun ismini de onun koyduğunu dile getirdi. Devrim, “Bizim kadın meslektaşlarımız arasında, darılmasınlar, benim gözümde bir numaradır. Bir süredir rahatsızdı. Onu eserleriyle tanıyacakların sayısı biraz daha artarsa çok mutlu olurum” dedi.
Araz’ın yeğeni Ömer Araz ise konuşması sırasında duygu yüklü anlar yaşadı. Araz, “Buraya gelen , bizleri yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. Nezihe Araz’ın cenazesi, törenin ardından Levent Camii’ne götürüldü. İSTANBUL
ÖNCEKİ HABER

Ersöz: Magazin edebiyattan güçlü

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...