29 Temmuz 2009 00:00

Dokuz ay öğrenci üç ay işçiler

Bir yıl boyunca ders çalışarak geçiren kimi öğrenciler yaz tatilinde dinlenmesi, oyun oynaması gerekirken geçim sıkıntısı yüzünden ağır işlerde çalışıyorlar.

Paylaş

Bir yıl boyunca ders çalışarak geçiren kimi öğrenciler yaz tatilinde dinlenmesi, oyun oynaması gerekirken geçim sıkıntısı yüzünden ağır işlerde çalışıyorlar.
Minik bedenleriyle birer işçi oluyorlar. Kimi öğrenciler tatile çıkarken, kimi öğrenciler sanayi sitelerinde ve tekstil atölyelerinde minik işçiler olarak mesai yapıyor. Hepsinin ortak noktası ise asgari ücretle geçinmek zorunda olan yoksul ailelerin çocukları olmaları. Ümraniye, Taksim ve Şişli’ de minik işçilerle konuştuk.
KÜÇÜK İŞÇİLER OYUN OYMAMAK İSTİYOR
Ümraniye İMES’te tartıcılık yapan Enes 12 yaşında. Bu yıl beşe geçmiş. Tatillerde çalıştığını söyleyen Enes, eve ekmek parası götürmek zorunda olduğunu çünkü ailesinin ekonomik durumunun kötü olduğunu söylüyor. Kirada oturduklarını ve evde bazı zamanlar hiç para kalmadığını belirten Enes, babasını çok az görebildiğini, 5 ayda bir eve geldiğini, çalışmak için uzaklara gittiğini söyledi. Günde 5-6 TL kazandığını bazı günler ise para kazanamadan eve döndüğünü ve çok üzüldüğünü söyleyen Enes konuşmasına şöyle devam etti: ‘Çalışmasaydım tatilde denize gitmek ve arkadaşlarımla oyun oynamak isterdim”
YORGUNLUKTAN YEMEK YİYEMİYOR
Ümraniye oto sanayisinde oto tamircisinde çalışan Murat Karadağı 16 yaşında. Bu yıl dokuzuncu sınıftan okuluna devam edecek. Ailesinin ekonomik durumunun iyi olmadığından dolayı çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Karadağı yaptığı işi sevmediğini dile getiriyor. Çalışmasa arkadaşlarıyla birlikte gezmek ve eğlenmek istediğini söyleyen Karadağı küçükken ailesiyle birlikte Yalova’ya tatile gittiklerini şimdi paraları olmadığı için tatile gidemediklerini ve çalışmak zorunda kaldığını söyledi. ‘Sabah erken kalktığım için uykumu alamıyorum. İşe geç kalırım diye evde kahvaltı yapmadan işe geliyorum öğle yemeğine kadar aç kalıyorum” diyen Karadağı akşam eve yorgun argın gittiğini ve bazı akşamlar yemeği yemeden yattığını ifade etti. En büyük hayalinin pilotluk olduğunu söyleyen Karadağı geçen yılki sınavlara girdiğini ve 3 puan ile kaybettiğini belirti.
TATİLE HASRETLER
Ümraniye Kazım Karabekir Mahallesi’nde oturan Savaş İnanır 15 yaşında. İstanbul’a Iğdır’dan geldiklerini söyleyen İnanır sekiz kardeşi olduğunu belirtti. Abisinin babasıyla birlikte çalıştığını belirten İnanır, Sitede oto boyamada çalıştığını ve bu işi yaz tatilinde yaptığını söyledi. ‘Ailem fakir olduğu için yaz tatilinde çeşitli işlerde çalışarak aileme geçinmesinde katkıda bulunuyorum” diyen İnanir aynı zamanda okul masraflarını da çıkarttığını dile getirdi.
Oto yıkamada çalışan Dursun Taş ise Ümraniye Endüstri Meslek Lisesi birinci sınıf öğrencisi. Yoksul oldukları ve babasının aldığı paranın yeterli olmamasından dolayı kendisinin de çalışması gerektiğini söyleyen Taş ‘Biz hiç tatil yapmıyoruz ki’ dedi. Lise birinci sınıfa giden Ersin Çelik Ağrı’da okula gitmiş. Taksim’de su satan, çalışmak için İstanbul’a geldiğini söyleyen, Çelik üç ay çalışıp dershane parası biriktirecekmiş. Ailesini özlediğini ifade eden Çelik “fakat çalışmak zorundayım” diye görüş belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Şenol Doğan / Şamiram Arslan / Ali Yıldırım
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar park istiyor

SONRAKİ HABER

Ersöz: Magazin edebiyattan güçlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...