29 Temmuz 2009 00:00

Boyun eğmeyeceğiz

Tuzla ve deri organize yan sanayinde bulunan AKS Otomotiv de 2 yılık sürecimiz, 2007 kasım ayında iş yerindeki ağır çalışma şartlarından dolayı, hak kayıpları...

Paylaş

Tuzla ve deri organize yan sanayinde bulunan AKS Otomotiv de 2 yılık sürecimiz, 2007 kasım ayında iş yerindeki ağır çalışma şartlarından dolayı, hak kayıpları, ücret kesintilerinden ve işyerindeki işçilerin yömyeci şekilde çalıştırılmaya başlatıldığı bir dönemde işçinin yüzde 80’inin birleşmesi sonucu sendikal örgütlenmeye karar verdik.
Sendika olarak da mücadeleci bir anlayışa sahip olan DİSK Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlendik, yaklaşık üç bucuk ay sonra Çalışma Bakanlığı’ndan yetki mektubu geldi. Bunu duyan patronumuz ve deri sanayi bölgesindeki diğer patronlar, “AKS’ye sendika gelirse bizim işçilerimiz de sendika ister” düşüncesiyle patronumuzdan yetkiye itiraz etmesini istediler ve baskı yaptılar. Patronumuz da hem yetkiye hem de işkoluna itiraz etmiştir. Mahkemeler yaklaşık iki yıl sürdü. 2009 Şubat ayında iş kolunu mahkemede kazandık, bunun karşısında patronumuz krizi de fırsat bilerek önce sendikalı işçileri yıllık izne çıkardı, daha sonra ilk etapta komitede bulunan işçileri ve öncü işçileri işten attı. İşten atılan 25 sendikalı işçiden 19 işçi işe geri iade davası açtı, işe iade açan işçilere keşif kararı çıktı. 11 Eylül ve 29 Eylül 2009 tarihlerinde davalar görülecek.
Yedinci ayın yirmi üçündeki yetki tespit davasını Birleşik Metal İş Sendikası, AKS Otomotiv’de yetkiyi kazanmıştır. Şimdiye kadar 2 yılı zamsız çalışan işçiler ve 5 aydır da işyeri önünde direnişte olan işçiler sonuna kadar davamızın arkasında olacağız. Zorluklara ve baskılara boyun eğmeyeceğiz.
Direnişteki AKS otomotiv işçileri (İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

Sözlerini tutsunlar

SONRAKİ HABER

Üniversite tercihleri neye ve hangi kriterlere göre yapılmalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...