30 Temmuz 2009 00:00

Malatya’ya kayısı yolculuğu

Kayısıda dünya pazarının yüzde 90’ını karşılayan Malatya’da bugünlerde kayısı bahçelerinde, bahçe sahiplerinden, işçilere hummalı bir çalışma temposu görülüyor.

Paylaş

Kayısıda dünya pazarının yüzde 90’ını karşılayan Malatya’da bugünlerde kayısı bahçelerinde, bahçe sahiplerinden, işçilere hummalı bir çalışma temposu görülüyor.
Kayısının dalından koparılmasından, kükürtlenmesi, çekirdeğinden çıkarılacak kıvama gelene kadar kurutulması ve çekirdeğinden çıkarılmasına kadarki zorlu süreçlerin tüm yükü kayısı işçilerinin omuzlarında.
Malatya’da kayısı işçilerinin çoğu Adıyaman, Urfa, Diyarbakır gibi illerden geliyor. Temmuz ağustos döneminde Malatya nüfusu gelen işçilerle birlikte en az 30 bin artıyor. Kayısının 90’ların başındaki fiyatı olan 3-3.5 lira arasında satılması, işçi fiyatlarına da yansıyor. 16 lira olarak açıklanan işçi ücretleri, asgari ücretin çok altında kalıyor. Üstelik sigorta ve hiçbir sosyal haktan faydalanamıyorlar.
Kundaktaki bebeleriyle Diyarbakır’ın Pirinçlik beldesi ve İskan Evleri’nden gelen Diyarbakırlı işçilerin tek iş imkanları bu şekilde çalışmak. Neredeyse tüm aile bireylerinin çalışma sürecine katıldığı kayısıda, çocuklar kundaktaki bebelerin bakımından sorumlu. Barakalarda sağlıksız koşullarda bir arada kalan işçiler, yağmur yağması durumunda kendilerini ve birkaç parça eşyalarını ıslanmaktan koruyamıyor.
Sabah 5-6 gibi başlayan çalışma süreleri öğlen yemeği ve bir iki saat molanın ardından gece 10-11’e kadar sürebiliyor. Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören beldesine gelen kayısı işçilerinden Melek Aslan, yaşını bilmiyor. İlkokul ikinci sınıfa giden Melek, çalışmak zorunda olduğu için okula devam edemeyeceğini söylüyor. 17 yaşındaki Metin Aslan çalışmak zorunda olduğu için liseyi terk etmiş. Okulun uzak olması ve servis, yemek parası ödemek zorunda kalmaları daha çok etkili olmuş bu kararında. Aslan, “İşsizlik var. Buraya gelip çalışmaktan başka şansımız yok. 10 kardeşiz. Durumumuz kötü olduğu için Adapazarı, Bursa, Adana burası işte geliyoruz çalışmaya” diyor.
Sabahın 6’sından gece geç saatlere kadar çalıştıklarını dile getiren Metin, daha iyi bir yaşam hayaliyle yaşadığını söylüyor. Metin’in babası Hacı İsmail Aslan 55 yaşında ama yaşının çok üstünde gösteriyor. Diyarbakır’da ancak bir kişinin çalışabildiğini Malatya’da ise tüm aile bireylerinin çalışma imkanları olduğunu ifade ediyor. Hacı İsmail Aslan, “16 lira yevmiye. Bize fazla verirlerse zarar ediyor. Çünkü kayısı fiyatı değişmiyor. Fındığa, kayısıya, pamuğa her yere gidiyoruz. 16 senedir gelip çalışıyoruz buralarda” diyor. Aslan’ın 3 çocuğu eşiyle akraba evliliği yaptıkları için engelli doğmuş. Kendi tarlalarında su olmadığı için arpa, buğday, mercimek ektiklerini anlatan Aslan, geçinemedikleri için mevsimlik işçi olarak çalıştıklarına dikkat çekiyor.
Mustafa Aslan 26 yaşında, kayısı üreticisinin eline geçen pek bir şey olmadığı için kendi ücretlerinin de düşük olduğunu dile getiriyor. Aslan, iş imkanları olsa farklı yerlerde çalışmak istediğini söylüyor. 17 yaşındaki Sinan Binici de çalışmak zorunda olduğu için okulu yarıda bırakmış. Sinan’ın amcasının oğlu 7 aydır polise taş attığı için cezaevinde. 4 ay daha yatacağını söyleyen Sinan, “Adam öldürüyorlar. Bizim taşımız onların kurşunundan beter. Kürtleri öldürüyor o kurşunlar. Ama taşımız onlara daha ağır geliyor” diyor.
Zeynep Aslan, çevresine toparlanmış çocukları ile yemek yiyor. Öğle yemeği olarak bulgur pilavı ve çorba var. Hem çalışmak hem de çocuklarına göz kulak olmak zorunda. Aslan da eşi, çocukları ile birlikte Karadeniz, Adana, Bursa demeden çalışıyor. Aslan, “Yoksuluz çalışmaya geldik. Durumumuz iyi olsa gelmeyiz buraya. Biz işçilik yapıyoruz. Göçer gibi çadırlarda yaşıyoruz 5-6 ay. Geçen gün yağmur yağdı mahvolduk. Çocukları okula gönderemiyoruz” diyor. (Malatya/EVRENSEL)
Derya Karaçoban - Mazlum Köse
ÖNCEKİ HABER

İMES’TE İŞÇİLERE HAK TANINMIYOR

SONRAKİ HABER

İşçiler yoksullaştıkçapatronlar kâr ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...