30 Temmuz 2009 00:00

Bakan bir günde vazgeçti

Giresun’da büyük bir ‘yapay afet’ yaşanmasına neden olan selin ardından bölgenin afet kapsamına alındığını açıklayan Bakan Demir, dün yanlış anlaşıldığını açıkladı.

Paylaş

Giresun’da büyük bir ‘yapay afet’ yaşanmasına neden olan selin ardından bölgenin afet kapsamına alındığını açıklayan Bakan Demir, dün yanlış anlaşıldığını açıkladı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Giresun’un afet bölgesi ilan edilmediğini, kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini belirterek, “Bir yerin afet bölgesi ilan edilmesi farklı bir konudur. Açıklamalarımız yanlış anlaşıldı. Giresun afet bölgesi değildir” dedi.
Rize’de selden zarar gören bölgelerde incelemelerde bulunmak amacıyla Giresun’dan Rize’ye Demir bir gazetecinin, ‘’Giresun afet kapsamına alındı, Rize’yi de alacak mısınız’’ şeklindeki sorusu üzerine, “Giresun afet kapsamında değil. Afet kapsamı farklı bir konu. Benim ifadelerim, mevcut oluşan, gelişen afetin genel hayatı etkileyen maiyet arz ettiğine dairdi. Bu, 7269 Sayılı Afet Kanunu’na ilişkin Bakanlık yetkisine verilen ‘Genel hayatı olumsuz etkileyecek yönde afet olmuştur’ ilanıdır. Olay basına bu şekilde yansımış. Afet olayı farklı bir mahiyettedir. Afet, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilir. Onun olguları çok farklı bir şeydir” diye konuştu.
KENDİ İFADESİNİ YALANLADI
Giresun’ da yaşanan sel felaketinin ardından bölgede incelemelerde bulunan ve kentin afet bölgesi kapsamına alındığını açıklayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bugün yanlış anlaşıldığını söyledi. Halbuki önceki gün saat 14.14’te Anadolu Ajansı’ndan geçilen haberde ‘’Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Giresun’un afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı’’ denmişti.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bir açıklama yaparak Giresun’un afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili kararnameyi imzaladığını söylemişti. Bakan Demir, “Giresun, 7269 sayılı yasaya istinaden afet bölgesi ilan edildi. Tüm alt yapılardaki zarar tespiti yapılıyor. Bunların yenilerinin yapılması konusunda kaynak temin edilecektir” ifadesini kullanmıştı. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da, Bakan Demir’ in açıklaması üzerine, kararın memnuniyet verici olduğu söyleyerek yaraların sarılmasında kendilerine güç verdiğini belirtmişti.
Bu arada Bakan Demir, dünkü açıklamasında kanun sayılarını da karıştırdı. Giresun’un 7286 sayılı kanun çerçevesinde genel hayatı etkileyen afet kapsamına alındığını belirten Demir, konuyla ilgili soru üzerine yanlışlığın farkına vardı ve yasa sayısının 7269 olması gerektiğini söyledi.
GİRESUN BELEDİYE BAŞKANI DA ŞAŞIRDI
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise Bakan Mustafa Demir’in açıklamaları karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Aksu, “Pazartesi günü yaşadığımız selin ardından Sayın Bakan ilimize geldi, incelemelerde bulundu. Yıkılan yerlerin tamamını gördü ve yaptığı açıklamada, bütün zararların karşılanacağına, ilin afet kapsamına alınacağına dair söz verdi. Bu sözü tüm Türkiye’nin gözü önünde verdi. Bakanımızın bu sözden döneceğini düşünmüyorum. İlimiz afet kapsamına alınmıştır. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanımızın verdiği sözün arkasında duracağına inancımız tamdır” dedi.
Aksu, Bakan Demir’in Rize’deki açıklamasını duyduktan sonra AKP Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’yi aradığını da vurgulayarak, “Bunu duyduktan sonra Nurettin Canikli le görüştüm. O da, ‘Yok öyle bir şey. Giresun afet kapsamına alınmıştır. Bu Başbakanımızın talimatıdır’ dedi” ifadesini kullandı. (RİZE)
Musa Yazıcı - Gençağa Karafazlı
ÖNCEKİ HABER

Baz istasyonu kalkana kadar eylem

SONRAKİ HABER

Yargıda düello sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...