30 Temmuz 2009 00:00

Tek kuvöz iki cana yetmedi

Muş’ta sezaryenle 6.5 aylık olarak dünyaya gelen, ancak solunum yetmezliği olan kız bebekleri Ebrar ile Meryem’e, Van’da bulunan solunum cihazlı tek boş kuvöz yetmedi.

Paylaş

Muş’ta sezaryenle 6.5 aylık olarak dünyaya gelen, ancak solunum yetmezliği olan kız bebekleri Ebrar ile Meryem’e, Van’da bulunan solunum cihazlı tek boş kuvöz yetmedi. İkizlerden Muş’ta kalan Meryem doğumdan 12 saat sonra ölürken, Van’a götürülen Ebrar Apak, hayata tutundu.
Muş’un Yeşilyurt Mahallesi’nde oturan 23 yaşındaki ev kadını Sinem Apak ile Hürriyet Mahallesi’nde fırıncılık yapan 30 yaşındaki Sinan Apak’ı, evliliklerinin ilk yılında ikiz bebek heyecanı sardı. Sinem Apak, 18 Temmuz günü erken doğum tanısıyla acil olarak Muş Kadın Doğum Hastanesi’ne kaldırıldı. Sinem Apak, saat 20.20’da ilk bebeğini, saat 20.26’da da ikinci bebeğini sezaryanla dünyaya getirdi.
Doktorlar, solunum yetmezliği olan ikizler için çevre illerdeki hastanelerde solunum cihazlı boş iki kuvöz aradı. Sadece Van’da özel bir hastanede tek kuvöz bulundu. Bebeklerin ikisinin birden gönderilmesi ve tek kuvöze sırayla girmeleri görüşü Van’daki hastaneye iletildi. Ancak, doktorlar ‘risk’ almayarak tek bebeğin gönderilmesini istedi. Bunun üzerine doktorlar sağlık durumu ikizine göre daha iyi olan Ebrar bebeği Van’a gönderdi.
Ambulansla Van’a gönderilerek yoğun bakıma alınan bebeğin solunum yetmezliği ortadan kalktı. Ebrar’ın kullandığı kuvözün diğer bebek için de kullanılabileceği belirtilerek onun da Van’a gönderilmesini istendi. Ancak, diğer bebek Meryem, daha fazla oksijensizliğe dayanamayarak 19 Temmuz günü saat 08.00’de hayatını kaybetti.
Medikal Park Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesi Doktoru Tülay Akça, “Muş’ta iki bebeğin solunum ihtiyacı olduğunu öğrendik. Biz o an bir kuvöz ve solunum cihazımızın boş olduğunu, sadece bir bebeği kabul edebileceğimizi belirttik. Seçim olayını onlara bıraktık” dedi.
UZUN YOLCULUĞU KALDIRAMAZDI
Muş Kadın Doğum Hastanesi doktorlarından Mustafa Çelik, iki bebeğin de solunum yetmezliği çektiğini bunun üzerine çevre illerdeki araştırma hastanelerini tek tek telefonla aradığını söyledi. Dr. Çelik, şunları söyledi: “Bölgedeki bütün hastaneleri aradık. Boş kuvöz bulamadık. 00.30’da Bakanlıkla görüştük. Elazığ’da 645 liralık bir ilaç bulduk. Ambulansla bu bu ilacı getirtip, durumu ağır olan bebeğe verdik. Saat 00.45’de Van’daki bir özel hastanede boş kuvöz bulduk. Sağlık durumu daha iyi olan bebeği ambulansla Van’a gönderdik. Diğer ise saat 08.00’de hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı, Muş’ta yaşanan dramın ardından sıkıntıyı gidermek için Doğum Hastanesi Başhekimliği’ne iki solunum cihazı gönderdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Zengini daha zengin etme çabası

SONRAKİ HABER

Belediye-İş’e dönüşler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...