30 Temmuz 2009 00:00

Zengini daha zengin etme çabası

Küresel ölçekte yaşanan ekonomik krizi patronlar en az zararla atlatmak için, krizin etkilerini halkın üzerine yıkmaya devam ediyor. Piyasayı canlandırmak söylemiyle yapılan ÖTV kıyağı patronları memnun etse de...

Paylaş

Küresel ölçekte yaşanan ekonomik krizi patronlar en az zararla atlatmak için, krizin etkilerini halkın üzerine yıkmaya devam ediyor. Piyasayı canlandırmak söylemiyle yapılan ÖTV kıyağı patronları memnun etse de, bütçede yarattığı açıkla krize çare olamamış gibi görünüyor. Kocaeli’nin Uzunçiftlik beldesi halkı temel tüketim maddelerine ard arda yapılan zamlara ve ÖTV’den kaynaklanan açığın halka ödettirilmesine tepkili.
Pazarcılık yapan Salim Özer, ÖTV indiriminin piyasayı canlandıracağına inanmadığını belirterek, “Benim cebimde para yok, ben nasıl araba ya da beyaz eşya alayım. Bu zenginleri daha fazla zengin etme çabasıdır” dedi. ÖTV’den kaynaklanan açığın halkın sırtına yıkılmaması gerektiğini dile getiren Özer, “şekere, yağa, benzine neden zam yapılıyor. İnsanlar 500-600 lira maaşla zar zor geçimlerini sağlıyorlar” diye konuştu.
Hükümetin politikasının fakirden alıp zengine vermek olduğunu söyleyen Nurten Karaçam, “Yapılan zamlarla yoksulların temel ihtiyaç maddeleri kısıtlandı, alım gücü düştü, kıt kanağat geçinmeye çalışıyoruz” dedi. Krizin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği bir dönemde yapılan zamların düşündürücü olduğunu söyleyerek sözlerini sürdüren Karaçam, krizin etkilerine ve zamlara karşı halkın birlik olup mücadele etmesi gerektiğini belirtti.
Uzunçiftlik’te kurulu olan Çelik Halat fabrikasında çalışan bir işçi, zamlarla fakirlerin daha da yoksullaştığını diğer taraftan ise bir avuç zenginin ülkenin tüm değerlerine el koyduğunu belirterek, “fabrikada çalışan sayısı 1000’den 300’e düştü, harçlara zam yapıldı, eğitim özelleştiriliyor, böyle giderse bu ülkede zenginlerden başka kimse yaşayamayacak” dedi.
Dünya ölçeğinde yaşanan krizin faturasının işçilere, emekçilere ödettirildiğini ifade eden emekli asker Behram Aytekin, “kriz işsizlik, sefalet, ahlakın dibi vurması şeklinde giderek derinleşiyor. Krizin etkileri bireylerde vahşet denebilecek sonuçlar doğuruyor. Krizden bireysel olarak kurtulmak mümkün değil, emekçilerin tek çıkış yolu mücadele ederek kapitalizmin dünya ölçeğinde aşılmasından geçmektedir” şeklinde konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
Şerafettin Gökdeniz
ÖNCEKİ HABER

Bakanlıklar neyi saklıyorlar?

SONRAKİ HABER

Tek kuvöz iki cana yetmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...