31 Temmuz 2009 00:00

Nükleer silahlar ‘sahipsiz’ kaldı

NATO, Soğuk Savaş döneminde Sovyet Birliği’ne karşı Türkiye, Belçika, Hollanda, Almanya ve İtalya’ya yerleştirildiği iddia edilen nükleer silahları sahiplenmedi.

Paylaş

NATO, Soğuk Savaş döneminde Sovyet Birliği’ne karşı Türkiye, Belçika, Hollanda, Almanya ve İtalya’ya yerleştirildiği iddia edilen nükleer silahları sahiplenmedi.
NATO Sözcüsü James Appathurai, düzenlediği basın toplantısında, Belçika Senatosu’nun Avrupa’daki nükleer silahları tartıştığının hatırlatılması üzerine “NATO’nun hiçbir nükleer silahı yok. Nükleer silahlar üye ülkelere ait. NATO komutasında hiçbir nükleer silah yok” dedi.
Appathurai, NATO bünyesinde faaliyet gösteren Nükleer Planlama Grubu’nun “NATO müttefiklerinin bulundurduğu nükleer silahların güvenlik standartlarının belirlenmesine, diğer uzmanlık alanlarına ve finansmanına katkı sağlayarak bunların korunmasını güvence altına aldığını” belirtti. NATO’nun bunun dışında nükleer silahlarla ilgili bir sorumluluğu
olmadığını söyleyen Appathurai, “Nükleer silahlar üye devletlerin kendilerine ait. Bundan anlayacağınız (NATO üyelerindeki nükleer silahlar) Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın kapsamına giriyor. Bu nedenle bunlar nükleer silaha sahip olduğunu deklare etmiş ülkelere ait” diye konuştu.
TÜRKİYE TARAF ÜLKE
ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yaptığı iddia edilen NATO üyeleri Türkiye, Belçika, Hollanda, Almanya ve İtalya, 1968 yılında Birleşmiş Milletler genel kurulunda görüşülerek imzaya açılan ve 1970 yılında yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın parçası olmuştu.
Türkiye, 1 Ocak 1967 tarihinden önce nükleer silah ve patlayıcıya sahip olan ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin’in “Nükleer silah sahibi ülkeler” olarak kabul edildiği söz konusu anlaşmayı 28 Ocak 1969 tarihinde imzalamış ve 28 Kasım 1979 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile onaylayarak taraf ülke haline gelmişti. Anlaşma uyarınca nükleer silah sahibi taraf ülkeler, nükleer silah sahibi olmayan ülkelere nükleer silah veya diğer nükleer patlayıcıları temin etmeleri ve yapmaları için yardımda bulunmamayı taahhüt ederken nükleer silah sahibi olmayan taraf ülkelerin bu silah ve patlayıcıları temin ya da imal etmemeleri gerekiyor.


ABD’Lİ UZMAN AKSİNİ SÖYLÜYORDU
ABD’nin Avrupa’daki nükleer silahlarının üçte birinin Türkiye’deki İncirlik Askeri Üssü’nde bulunduğunu belirten raporun Yazarlarından Hans M. Kristensen ise 2 Temmuz 2008’de gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’deki silahlar hakkında bilgi vermişti. İncirlik’te bulunan B61 tipi silahların “B61-3 ve B61-4” olarak iki türü bulunduğunu söyleyen Kristensen bu silahların 0.3 ile 170 kilotonluk TNT ile eşdeğer patlama gücüne sahip olduğunu ifade etmişti. Kristensen sözlerine şöyle devam etmişti. “İncirlik’te bulunan silahların sayısı hakkında raporda verdiğim rakamlar ise resmi olarak açıklanmış rakamlar değil. 50 ile 90 arasında değişen bir rakamdan bahsedebiliriz ki bunların 50’si ABD Hava Kuvvetlerine ait, diğer 40 bomba ise 2000 yılında Türk Hava Kuvvetleri tarafından verilen izinle yerleştirilmiş bombalar. Ancak Türkiye’nin misyonunun giderek azaldığını düşünürsek bu sayının düşük rakam olan 50 civarında olduğunu söyleyebiliriz.”
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Savaşa devam’ dediler

SONRAKİ HABER

İran’da gösterilere izin yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...