31 Temmuz 2009 00:00

Fındık üreticileri çözüm arıyor

Hükümetin fındık üretimine desteği kaldıracağını açıklaması üzerine üreticiler de harekete geçti. Ordulu üreticiler düzenledikleri panelle sorunlarına çözün aradılar.

Paylaş

Hükümetin fındık üretimine desteği kaldıracağını açıklaması üzerine üreticiler de harekete geçti. Ordulu üreticiler düzenledikleri panelle sorunlarına çözün aradılar. Paneli düzenleyen üretici örgütleri daha fazla üreticiyle yüz yüze gelmek ve onları bilgilendirmek için çalışma yürütme kararı aldı.
Tüm Köy-Sen, Fındık-Sen ve Ordu Fındık Üreticileri Derneği’nin (ORFÜDER) düzenlediği panel önceki gün OBKT Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele fındık üreticilerinin yanı sıra kitle örgütlerinin temsilcileri de katıldı. Hayat Televizyonu Ordu İl Temsilcisi Coşkun Özbucak’ın yönettiği panelde, Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar, Tüm Köy-Sen Ordu Şube Başkanı Hikmet Poyraz, ORFÜDER Şube Başkanı Zekeriya Kara konuşma yaptı.
ÜRÜN TÜCCARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
Konuşmacıların ortak vurgusu, hükümetin aldığı kararın üreticileri “serbest pazara” teslim etmek olduğu, devletin üreticilere karşı kamu hizmeti sorumluluğundan kaçtığı, üreticilerin sahipsiz bırakılarak ürünlerinin ihracatçı ve tüccara peşkeş çektirileceği üzerine oldu.
Panelde Fiskobirlik’in Şekerbank’la yaptığı protokol gereği, FKB’den alacaklı olanlara bankadan çektirilen kredi nedeniyle mağdur olan üreticinin konuşması damgasını vurdu. Kredi çekilirken FKB yönetiminin kredi ödemesini kendilerinin yapacağını söylemesine karşın bankanın 19 bin kişiye ve kefillerine borçlarını ödeme süresi vererek icra takibinin yapılacağına ilişkin yazı gönderdiğini söyleyen üretici, bu konuda ne yapacağını sordu.
ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK
Panel düzenleme üyeleri sorunun takipçisi olacaklarını, bu toplantıda bu sorunun çözümünün nasıl olacağı konusunda görev üstlendiklerini belirttiler. Toplantıda üretici örgütlerinin tüm örgütlü güçlerle birlikte platformu geliştirerek, üreticideki bilgi karmaşasının giderilmesi, iktidar milletvekillerinin birbiriyle çelişen ve kendi bölgelerinin üreticilerinin sıkıntılarına göre yaptıkları açıklamanın teşhir edilmesi konusunda üreticilerle yüz yüze çalışma yapmanın gerekliliği konusunda fikir birliği sağlandı.
Panelde, Türk-İş İl Temsilcisi Selim Yöndem ve sendika temsilcileri, KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Süngü, Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Özcan Çelebi, SES Şube Başkanı Mecit Tanrıverdi, Zirarat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Bayhan, Ziraat Odası eski Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Onur Şahin, Tüm Köy-Sen Giresun İl Temsilcisi Orhan Kara, Giresun HALKEVİ Başkanı Sedat Bora, UFK Delegesi Osman Çakmak ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.


HÜKÜMETİN FINDIK STRATEJİSİ!
Geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker fındık üreticilerini ilgilendiren yeni bir düzenleme açıklamıştı. Açıklamanın hemen ardından da tartışılan fındık stratejisi hızlı bir şekilde yürürlüğe girmişti. İşte yürürlüğe giren fındık stratejisinin detayları:
* Yeni uygulamada fındık üreticilerinin toprakları ruhsatlı ve ruhsatsız olarak ayrıldı. fındık üretimi ruhsatlı alanlarda gerçekleştirilecek. Sadece ruhsatlı alanda fındık yetiştirene destek sağlanacak. Bunun sonucu fındık ekim alanları daraltılacak. Fındık bölgenin geçim kaynağıyken bir anda üretimine sınırlama getirilmiş oldu.
* Her yıla ait alan bazlı gelir desteği ödemesi, takip eden yıl yapılacak.
* Yüzde 6’dan daha az eğimli 3. sınıf tarım arazilerinde ve rakımı 750 metrenin üzerindeki ruhsatsız fındıkları sökerek, alternatif ürüne geçenlerden, 2009-2010 döneminde başvurana, 3 yılda dekara toplam 600 lira, 2010-2011 döneminde başvurana, 2 yılda toplam dekara 450 lira, 2011-2012 döneminde başvurana dekara 300 lira telafi ödemesi yapılacak. Önerilen alternatif ürün uygulaması 2003 yılında denenmişti ancak eğimin ve yükseltinin fazla olduğu ruhsatsız arazilerde uygulanan alternatif ürün projesinin başarı oranı yüzde 5’le sınırlı kalmıştı.
* TMO fındık alımı yapmayacak. Fındık alımlarını fındık tüccarları yapacak. Fındık fiyatları da tüccarlar tarafından belirlenecek. Böylece fındık üretimi serbest piyasaya terkedilmiş oldu. Bu uygulamayla üreticiler fındığını geçmişe göre daha ucuzdan satmak zorunda kalıyor.

(Ordu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

120 milyon lira fazla vergi ödendi

SONRAKİ HABER

Kocaeli’de emekliler zammı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...