31 Temmuz 2009 00:00

40 derece sıcağın altında günde 8 liraya çalıştırılıyorlar

Gaziantep’ten Darande’ye gelen işçiler, 40 derece sıcaklıkta günlük 8 liraya çalışıyor. İşçiler derme çatma çadırlarda, yılan ve akreplerin içinde yaşıyor.

Paylaş

Gaziantep’ten Darande’ye gelen işçiler, 40 derece sıcaklıkta günlük 8 liraya çalışıyor. İşçiler derme çatma çadırlarda, yılan ve akreplerin içinde yaşıyor.
Malatya’nın Darende ilçesine özellikle kayısı toplamak, köylere nohut ve mercimek için Adıyaman’dan, Gaziantep’ten gelen işçiler düşük ücretle çalıştırılıyor. Hiçbir sosyal güvencesi olamayan yüzlerce işçi dağlarda kurdukları ilkel çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.
‘ÇARESİZİZ NE YAPABİLİRİZ?’
Gaziantep’ten gelerek yazın kavurucu sıcağında çalışan Cemil Karaç, “İşsizlikten dolayı ömrümüz dağda, çadırda geçiyor. Yılanların ve akreplerin içinde tarlada kurduğumuz çadırda yaşam mücadelesi veriyoruz. Ama aldığımız komik ücrette yaşam zorluğunun tuzu biberi oluyor. Geçinmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Çaresiziz ama ne yapabiliriz. 5 çocuğum var. Yavan da olsa bir ekmek bulmalıyız. Yılın 6 ayı çalışıyoruz. Darende’den sonra da Kayseri’ye gidip şeker pancarı toplayacağız” dedi.
22 YAŞINDA 5 ÇOCUĞU VAR, 6. YOLDA
Hüseyin Ersoy ise 22 yaşında 5 çocuk sahibi eşi 6. çocuğa hamile. 15’inde başlamış geçim derdi. Eşiyle birlikte çalışıyor. Çocuklarının geçimini sağlamak için. “İş olsa Antep’ten gelirde 8 TL’ye çalışır mıyız?” diyen Ersoy, şöyle devam etti: “Hayatta hiçbir güvencemiz yok. Yılın 6 ayı çalışıp 12 ayı geçinmeye çalışıyoruz. Görüyorsunuz 40 derece sıcakta ekmek mücadelesi veriyoruz. Ülkemizde ekonomik kriz yok diyenler Avrupa Birliği için mücadele edenler kafalarını kumdan çıkarsın da kendi insanlarını bir görsünler. Bizde bu ülkenin insanıyız.” (Malatya/EVRENSEL)
Ahmet Çakır
ÖNCEKİ HABER

Ücretler düştü Ereğli ekonomisi alt üst oldu

SONRAKİ HABER

120 milyon lira fazla vergi ödendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...