31 Temmuz 2009 00:00

Ücretler düştü Ereğli ekonomisi alt üst oldu

Erdemir’de daha öncesinde işçi ücretleri görüşülürken patron krizi bahane ederek ya işçi çıkaracağını ya da tüm işçilerin ücretlerinden 35’lik bir kesinti uygulayacağını fabrikada örgütlü...

Paylaş

Erdemir’de daha öncesinde işçi ücretleri görüşülürken patron krizi bahane ederek ya işçi çıkaracağını ya da tüm işçilerin ücretlerinden 35’lik bir kesinti uygulayacağını fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası’na bildirmişlerdi. Önce işçiler tarafından tepkiyle karşılanan patronun bu önerisi sendika tarafından kabul edilerek tüm işçilerin ücretlerinde 35’lik kesinti uygulanacak şekilde anlaşmaya varılmıştı. ERDEMİR giriştiği bu ücret kesintisinden sonra Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde geçen seneden bu yana 2 sıra ilerleyerek 4. sırada yer alması krizden etkilenmediğini göstermiş oldu.
Bugünlerde ise ücretlerde uygulanan kesinti işçileri ve kentin ekonomisini tamamen alt üst etmiş durumda. İşçiler, OYAK yönetiminin olur vermesi durumunda ERDEMİR’in üst düzey yöneticilerinin kesintiyi yüzde 20’ye indirmeyi planladığını söylüyorlar.
Geçen yıl 211 milyon kâr elde eden fabrikanın, yüzde 35’lik indirimin 2009 yılının sonuna kadar yaklaşık 218 milyon lira civarında ek gelir sağlaması bekleniyor.
Fabrikanın Genel Müdürü Oğuz Özgen’nin kesinti öncesi yayınladığı bildiride, “Bu uygulama, kalıcı iyileşmelere bağlı olarak tekrar gözden geçirilebilecektir” demesi yanı sıra, fabrikanın elindeki stokları eritmesi de ücretlerdeki kesintinin alt seviyelere çekileceği düşüncesini güçlendiriyor.
Erdemir çalışanlarının mağdur olmaması için bankalarla görüşen Erdemir yöneticileri, Türk Metal Sendikası’yla işbirliğine giderek vade uzattırma yoluna gitmişlerdi. Ancak bankaların bazılarının bu uygulamaya yanaşmaması, kredi borcu yüksek olan fabrika çalışanlarını çok zorlamaya başladı. Şehri ekonomik olarak çökerten bu uygulamanın sosyal çöküntüye de neden olmaması için bu girişimin zorlanması gerektiği konusunda hem Ereğli halkı, hem kamuoyu hem de fabrika çalışanlarının hem fikir olduğu öğrenildi. (ZONGULDAK)
ÖNCEKİ HABER

Brisa’da üretime ara verildi

SONRAKİ HABER

40 derece sıcağın altında günde 8 liraya çalıştırılıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...