31 Temmuz 2009 00:00

MKEK’te greve saatler kala anlaşma sağlandı

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) ile Türk Metal Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine alınan grev kararı uygulanmadan anlaşmaya varıldı.

Paylaş

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) ile Türk Metal Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine alınan grev kararı uygulanmadan anlaşmaya varıldı. Buna göre işçilere ilk altı ay Türk-İş’in protokolünün üzerinde, artı 15 lira zam verildi.
Türk Metal Sendikası Ankara 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Ankara, Kırıkkale ve Çankırı’daki MKEK işyerlerinde, toplam 3 bin 100 işçi adına yürütülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış ve sendika 30 Temmuz itibariyle greve çıkma kararı almıştı. Sendika ayrıca hafta başında Ankara’da MKEK Genel Müdürlüğü, diğer illerde ise bölge müdürlükleri önünde eylem yapmış ve taleplerinin kabul edilmesini istemişti.
GÖRÜŞME GEÇ SAATLERE KADAR SÜRDÜ
MKEK işvereni ile sendika arasında önceki gün geç saatlerde yapılan görüşmede anlaşma sağlanarak, işçiler greve çıkmadan sözleşmenin imzalanması kararlaştırıldı.
Türk Metal’in altına imza attığı sözleşmeye göre işçiler, Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan protokole ek olarak birinci altı ay için 15 lira ek zam aldılar. Türk-İş ile hükümet arasındaki protokole göre, kamu işçileri birinci altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 5.5, diğer altı aylar için de yüzde 2.5’ar oranında zam alacaklardı. MKEK işçileri bu protokole ek olarak birinci altı ay için 15 lira ek zam da alarak, protokolü aşmış oldular.
ESNEK ÇALIŞMA KABUL EDİLMEDİ
MKEK işvereninin, özellikle işçilerin haftalık çalışma süreleri ve vardiyalarının belirlenmesine ilişkin esneklik dayatmaları ve izinlere ilişkin hükümler de kabul edilmeyerek, söz konusu maddeler eski haliyle kaldı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

Hem Kürt hem kadın hem de işçi olmak çok zor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa