31 Temmuz 2009 00:00

Diyarbakır somut adım bekliyor

Hükümetin Kürt sorunuyla ilgili yaptığı son açıklamaya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan Diyarbakır’daki kitle örgütü temsilcileri somut adımlar atılması gerektiğini söylediler.

Paylaş

Hükümetin Kürt sorunuyla ilgili yaptığı son açıklamaya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan Diyarbakır’daki kitle örgütü temsilcileri somut adımlar atılması gerektiğini söylediler.
Açıklamayı olumlu bulduğunu belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın çözümün kaçınılmaz olduğunu söylemesinin son derece önemli bulduğunu söyledi. Açıklamada dikkatli bir dilin kullanıldığını ifade eden Ensarioğlu, “Başbakanın 2005 konuşması çerçevesinde adımların atılacağının ve çözüm sürecinde siyasi partilerin, sendikaların, odaların, akademisyenlerin, basın mensuplarının görüşlerinin alınacağının söylenmesi önemli. Durumun uluslararası benzer durumlarının incelendiği belirtildi. Şimdi bizim beklentimiz bu açıklamalar çerçevesinde geri adım atmadan söylenenlerin hayata geçirilmesidir.”dedi. Kürt sorununun çözümünde PKK’nin görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan Ensarioğlu, “PKK’yi yok sayan bir anlayışa girmemelidirler. Kürt sorununun ortaya çıkarmış olduğu PKK’yi bu sürecin dışında tutarak ileri gitmek olanaklı değildir.”diye kaydetti.
‘BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR’
Yapılan açıklamayı tamamen beklentilerden uzak olarak değerlendiren Tek-Gıda İş Bölge Temsilcisi Cemal Doğrul ise üslup olarak geçmişe göre daha iyi bir dil kullanıldığını ancak kamuoyunun beklentilerini karşılayan bir açıklama olmadığını vurguladı. Hükümetin atacağı adımların önemsendiğini ancak somut bir şeyin çıkarmadığını belirten Doğrul, “Hükümet iradesini kullanamıyor. Sorunu yine belli kesimlere teslim etme niyeti var. 30 yıla yakın bir savaş ortamı var ve AKP 7 yıl iktidar olduktan sonra halen biz konuyla ilgili çalışma yapıyoruz diyor. Bu en hafif deyimiyle ciddiyetsizliktir. Şimdiye kadar planı, projesi hazır olmalıydı. Yapılacakları sürece yaymanın ortamı yumuşatmada, çatışmaları durdurmada etkili olacağını düşünmüyorum. Çünkü kimsenin sabrı kalmamıştır. Süratle bir çözüm geliştirilmelidir. Sürece uygun bir dilin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Doğrul, “PKK’yi, DTP’yi ve kitle örgütlerini de kapsayan, gerçekten samimi ortak bir çalışma başlatılmalıdır. PKK’nin çatışmasızlık kararını 1 Eylül’e kadar uzatması olumlu bir gelişme. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Abdullah Öcalan’ın söylemleri ve 15 Ağustos’ta yapacağı açıklamalar önemli olacaktır, bunların dikkate alınması beklentilerin karşılanmasında önemli olacaktır.”dedi.
‘HALKIN TALEPLERİ KARŞILANMALI’
“İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın açıklaması sorunun nasıl çözüleceğini değil Hükümetin sürece nasıl yaklaşacağına dair bir görüşü ortaya koymuştur.” diyen EMEK Partisi İl Başkanı İlhan İlbay, bu bakımdan AKP hükümetinin sorunun çözümüne dair net bir yaklaşımının olmadığının görüldüğünü söyledi. Bir takım düzenlemelerden söz edildiğini fakat bunların ne olacağı konusunda bir netlik bulunmadığını vurgulayan İlbay, “Hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir süredir, ‘iyi şeyler olacak’ lafını dillendirmektedir ancak bahsedilen bu iyi şeylere dair hiçbir somut adım görülmemektedir. Cumhurbaşkanı Gül, “Sorun içeride çözülecek” demiştir ancak sorunun taraflarından biri olan DTP’nin randevu taleplerine karşılık verilmezken, Irak, ABD ve Türkiye’nin güvenlikten sorumlu yetkilileriyle zirveler yapılmaktadır. Bu yaklaşım halen sorunun “güvenlik” meselesi olarak ele alındığına işaret etmekte ve çözümün önündeki en büyük engeli teşkil etmektedir.”dedi. Kapalı kapılar arkasında halka rağmen bir çözüm yaklaşımının sorunu çözmeyeceğini ifade eden İlbay, Bu bakımdan Kürt halkının talep ve beklentilerine kulak verilmelidir. Eğer gerçek bir çözümden bahsedilecekse bir halk olarak Kürtlerin hak ve taleplerinin karşılanacağı bir süreç işletilmelidir. Sorun muhatapların barış ve demokrasi koşullarında görüşeceği bir süreçle değerlendirilmelidir. Bunun önünü açmak üzere operasyonlar bir an önce sona erdirilmelidir.” dedi. Yapılan açıklamanın süreci geçiştirme ve erteleme anlayışıyla yapılmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten İlbay, sorunun barışçıl demokratik çözümünden yana bütün güçlerin, sorunun çözümü yönünde çaba göstermesinin bugün daha çok önem kazandığını kaydetti.



Hükümet cephesinin açıklamalarını çay ocaklarında izleyen vatandaşlar artık somut adım atılması gerektiğini vurguladılar. Açılımı samimiyetten uzak bulduklarını belirten Diyarbakırlılar, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın açıklamalarından bir şey anlamadıklarını söylediler. Elle tutulur bir değerlendirmenin yapılmadığını düşünen vatandaşlar Kürt sorununun çözümünde öncelikle bir genel affın ve soruna samimi yaklaşımın önemine dikkat çektiler.
Ahmet Bozan: AKP’nin politikası tutarsız. İleriye doğru adım atılmıyor. Kürt sorunu 25 yıldır bir çözüme kavuşturulmadı. Bizim tek isteğimiz barışın olmasıdır. Analar ağlamasın. Ancak yapılan açıklamada bu yönlü somut bir şey görülmüyor.
Ali İhsan Çapan: Yapılan açıklamadan ben bir şey anlamadım. Elle tutulur bir şey yok. Böyle olacak, şöyle olacak deniliyor. Net bir açıklama yok. Yine kendi aralarında siyasi çekişmelerin sonucunda yapılan bir açıklama gibi geldi bana bu. Biz burada yaptığımız değerlendirmelerde bir samimiyetin olmadığına kanaat getiriyoruz. O elektriği buradaki vatandaş alamıyor. Bugünkü yapılan açıklamada da bu samimiyeti görmedik. Sıcaklığı, elektriği alamadık. Sorunun çözümü noktasında öncelikle genel bir affın çıkarılması ve samimi yaklaşmalar önemli. Yeni açılım sorunu çözmede iddiasız kalıyor.
Mehmet Boztepe: Açıklamayı tatmin edici bulmuyorum. Öncelikle bir genel af çıkarılmalı. Bu açıklamada sorunun çözümüne hizmet etmeyecektir. Çünkü sıcak bir konuşma değil. Siyasi amaçları doğrultusunda açıklama yapıyorlar. Yıllarca bizim üzerimizden siyaset yapıldı. Yeter artık biz bu siyaseti istemiyoruz. Yani samimilerse gerçekten çözsünler. Biz yorulduk artık. Yıllardır bu savaşın içerisindeyiz. Artık bu savaşı istemiyoruz. Barış istiyoruz. Başkada isteyeceğimiz bir şey yoktur.

(Diyarbakır/EVRENSEL)
Cumhur Daş
ÖNCEKİ HABER

Munzur’un festivali başladı

SONRAKİ HABER

Polis Akademisi ‘Kürt Çalıştayı’ düzenleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa