31 Temmuz 2009 00:00

Aşık Veysel’in kızından ‘takke’ tepkisi

Sivas’ın Şarkışla ilçesinde üç ay önce kaldırılan Aşık Veysel heykelinin yerine yeni takkeli Aşık Veysel heykeline bir tepki de kızı Menekşe Şatıroğlu Süzer’den geldi.

Paylaş

Sivas’ın Şarkışla ilçesinde üç ay önce kaldırılan Aşık Veysel heykelinin yerine yeni takkeli Aşık Veysel heykeline bir tepki de kızı Menekşe Şatıroğlu Süzer’den geldi.
Süzer; “Babam Aşık Veysel Şatıroğlu bir halk ozanı olarak toplumsal duyarlılığı yakalamış toplumsalcı; birleştirici, kardeşliği, bütünleşmeyi ve dinsel ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını savunmuştur” dedi.
Babasının uzun süre Köy Enstitüleri’nde bağlama öğretmenliği yaptığını, Cumhuriyetin aydınlanmacı sembollerinden biri olduğunu kaydeden Süzer, “Aşık Veysel’e ‘takke’ ile müdahale etmeye çalışanlar Aşık Veysel felsefesini yanlış yöne empoze ederek olayı saptırıyorlar” dedi.
HEYKELİ YAPANLARI KINADI
“Babam, yaşamının hiç bir döneminde takke takmadı” diyen Süzer, babasının şapka devriminden önce kasket, şapka devriminden sonra ise fötr şapka taktığının altını çizdi. Babasının yüzlerce kare fotoğrafında ve hareketli kamera çekimlerinde bunun görülebileceğini kaydeden Süzer şunları ifade etti: “Babamı birtakım dini simgelerin gölgesine çekerek ne tür menfaatler elde etmek istiyorlar inanın anlamakta güçlük çekiyorum. Hiç kimsenin babama bu tür saldırıda bulunmaya, menfaatler elde etmeye hakkı yok. Her ne maksatla yapıyorlarsa şiddetle kınıyorum.”
‘O HEYKELİ KALDIRIN’
Bunu yapanların Aşık Veysel ailesini; çocuklarını, torunlarını, dostlarını ve sevenlerini çok incitip üzdüklerini vurgulayan Süzer, dikilen heykelin de babasına fiziki olarak da düşünsel olarak da benzemediğinin altını çizdi.
Heykelin bu haliyle amacından uzaklaştırıldığını belirten Süzer, “O heykelin en kısa zamanda bulunduğu yerden kaldırılmasını, Aşık Veysel kültürüne, düşüncesine ve felsefesine yakışır bir anıtın dikilmesini” yetkililerden istedi.
Bunun yapılmaması halinde, heykelin hemen kaldırılıp yerinin boş bırakılmasını ailesi adına istediğini vurgulayan Süzer, “Aşık Veysel evrenseldir; onun eserleri dünyanın dört bir yanında dinleniyor, yorumcular tarafından yorumlanıyor. Hatayı yapanları Aşık Veysel felsefesini anlamak ve onu doğru yorumlamak için şiirlerini okumaya ve anlamaya davet ediyorum” dedi.
ÖNCEKİ HABER

A’DAN Z’YE

SONRAKİ HABER

Darısı diğer belediyelerin başına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...