01 Ağustos 2009 00:00

İşsizlik büyüyor

Kriz ile birlikte Almanya’da işsizler ordusu büyümeye devam ediyor. Federal Çalışma Ajansı tarafından dün yapılan açıklamaya göre, ülke genelindeki işsiz sayısı bir önceki aya oranla 52 bin artarak 3,5 milyona ulaştı.

Paylaş

Kriz ile birlikte Almanya’da işsizler ordusu büyümeye devam ediyor. Federal Çalışma Ajansı tarafından dün yapılan açıklamaya göre, ülke genelindeki işsiz sayısı bir önceki aya oranla 52 bin artarak 3,5 milyona ulaştı. Kısa çalışmaya gönderilen yüzbinlerce işçi ise işsiz olarak gösterilmedi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) ise ülkede gerçekte 5 milyondan fazla kişinin işsiz olduğunu ifade etti.
Çalışma Ajansı tarafından dün öğleden önce açıklanan rakamlara göre ülkedeki işsizlerin sayısı geçen yılın aynı ayına göre 252 bin arttı. Ülke genelindeki işsizlik oranı böylece bir önceki aya göre yüzde 0.1 artış ile yüzde 8.2’ye çıktı.
Çalışma Ajansı Başkanı Frank Jürgen Weise, Alman ekonomisinde baş gösteren durgunluğun kendisini açık bir şekilde Temmuz ayında da hissettirmeye devam ettirdiğini ifade ederek, firmaların yeni işçi almaktan kaçındığını belirtti. Weise, işsizlik rakamlarının çok fazla yükselmemesini firmaların işten atma yerine kısa çalışmaya gitmesine bağlandı. Bilindiği gibi bütün büyük firmalar yüzbinlerce işçiyi kısa çalışmaya göndermişti.
204 BİN İŞÇİ KISA ÇALIŞMADA
Çalışma Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde Haziran ayında toplam 204 bin işçi ekonomik kriz nedeniyle kısa çalışmaya gönderilmişti. Bu ay içinde ise tahminen 170-180 bin işçinin kısa çalışmada olduğu ifade edildi. Ancak bu konuyla ilgili kesin rakamların ancak iki ay içinde açıklanabileceği belirtildi.
Çalışma Ajansı tarafından açıklanan rakamlarda işsizlik oranı 3.5 milyon olarak açıklanırken, gerçekte ise işsizliğin açıklanan rakamların çok üzerinde olduğu dile getirildi. Alman Sendikalar Birliği (DGB) İşpiyasası Uzmanı Johannes Jakob, gerçekte işsizlerin sayısının 5 milyon olduğunu belirterek, tam 1.4 milyon insanın ülkede kısa çalışmaya gittiğini ifade etti.
SEÇİMLERİN KADERİNİ İŞSİZLİK BELİRLEYECEK
İşsizlik rakamlarının aydan aya artması, önümüzdeki Eylül ayında yapılacak genel seçimlere işsizliğe çözüm bulunması konusunun damgası vurması bekleniyor. Sol Parti tarafından dün konuyla ilgili yapılan açıklamada, hükümet partileri SPD ve CDU/CSU’nun işsizlik sorununa çözüm getiremeyeceği ifade edildi. Hartz IV yardımının artırılmasını isteyen Sol Parti ayrıca yeni işyerlerinin açılması için konjonktür programlarının hazırlanmasını talep ediyor.Sol Parti ayrıca hükümet partilerin seçimler öncesinde işsizlik rakamlarıyla oynayarak, hasta olan işsizlerin, 1 Euro işlerde çalışanların ya da meslek geliştirme kurslarına gidenlerin işsiz sayılmayarak, gerçek rakamın düşürüldüğünü dile getirdi.
Sol Parti’nin hesaplarına göre ülkede 4 milyon 545 bin 777 kişi işsiz. Yani 1 milyon 135 bin 797 kişi işsiz olduğu halde işsizlik rakamlarına dahil edilmemiş durumda.


JAPONYA’DA İŞSİZLİK ZİRVE YAPTI
Japonya İşiçleri ve İletişim Bakanlığı, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde Mayıs ayında yüzde 5,2 olan işsizlik oranının Haziran ayında yüzde 5.4’e çıktığını açıkladı.
Japonya’da en son Haziran 2003’te işsizlik oranı yüzde 5.4 olmuştu. Mayıs 2003’te ise bu oran yüzde 5,5’di. Açıklamada, Haziran ayında toplam işsiz sayısının 830 bin bir başka deyişle bir yıl önceye göre yüzde 31,3 artarak, 3,48 milyona çıktığı da ifade edildi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ay sonu greve gidebiliriz

SONRAKİ HABER

TPAO işçilerinin direnişi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa