01 Ağustos 2009 00:00

Maltepeliler ormanlarına sahip çıkıyor

Büyükbakkalköy ormanlık alanları meraya çevrilerek imara açılmak isteniyor. Ormanlık alanların imara açılmasını engellemek isteyen Emek Partisi Maltepe İlçe Örgütü 24 Temmuz Cuma günü imza kampanyası başlattı.

Paylaş

Büyükbakkalköy ormanlık alanları meraya çevrilerek imara açılmak isteniyor. Ormanlık alanların imara açılmasını engellemek isteyen Emek Partisi Maltepe İlçe Örgütü 24 Temmuz Cuma günü imza kampanyası başlattı.
Atatürk Caddesindeki Hayal Çay Bahçesi’nin karşısında açılan imza standı 5 Ağustos’a kadar açık olacak. 5 gün içinde üç bine yakın imzanın toplandığı kampanyaya emek örgütleri, muhtarlar ve halkın katılımı oldukça yoğun oldu. Maltepe’nin tek ormanlık yeri olan Büyükbakkalköy ormanlarının 1360 dönümlük kısmı İstanbul Tarım İl Müdürlüğü tarafından mera alanı olarak gösterilerek imara açılmak isteniyor. Ormanlık alanların imara açılmasına karşı çıkan TMMOB İstanbul İl koordinasyon Kurulu ve Büyükbakkalköy Muhtarı Yılmaz Sağlam ise yetkililer hakkında dava açtı.
Yok edilmek istenen Maltepe ormanlarına karşı açılan imza kampanyasına katılanlarla görüştük.
KAMPANYAYA KATILIM ÇAĞRISI YAPTILAR
Ormanlarla beraber suyun ve toprağın da satıldığını belirten İbrahim Yaşarkurt, bunu karşı halkın daha duyarlı olmasını istedi. Yaşarkurt, İstanbulluları imza kampanyasına katılmayı çağırdı.
Çocukluğunun Maltepe’de geçtiğini anlatan Nursel Özbostan, Maltepe’nin çok değiştiğini söyledi. Eski Maltepe’yi çok özleyen Özbostan, “Nefes alabilmemiz için ormanlarımızın kalmasını istiyoruz” dedi.
Türkiye’de ormanların ve yeşil alanların yok edilmek istendiğine dikkat çeken Sezer Deniz, bu zihniyete karşı ormanlık alanların daha da güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
“İmara açılan orman alanlarına itibar etmemek böyle konulurda caydırıcı olabilir çünkü onları tüketmemek üretimini de azaltacaktır, böyle konulara duyarsız kalmamak gerektiğine inanıyorum” diyen Deniz, Maltepelileri mücadele etmeye çağırdı.
Ormanların insanlığın geleceği olduğunu vurgulayan Gülderen Sütçüler, buna rağmen ormanların talan edildiğini belirtti. Böyle giderse gelecek nesillerin ağaçsız bir ortamda büyüyeceğine dikkat çeken Sütçüler de İstanbulluları imza kampanyasına katılmaya çağırdı.
TOKİ DAHA ÖNCE DE DENEDİ
Büyükbakkalköy ormanlarının 1965’ ten beri mera olarak kalmasının istendiğine dikkat çeken Büyükbakkalköy Muhtarı Durmaz Sağlam, mera denilen alanların hepsinin de aslında orman alanı olduğunu vurguladı. Halkın tepkisinin ormanların meraya dönüştürülmesini durduracağını belirten Sağlam, “Mera denilen yerleri gelip görsünler” dedi.
Ormanların meraya dönüştürülme projesinin İstanbul Valiliğince 29 Mayıs’ ta onaylandığını söyleyen Maltepe Belediyesi Meclis Üyesi Av. Hüseyin Üzgün, “Bu karar sonucu Gülsuyu Tepesi Kırbaçbayırı, Maltepe Üniversitesi’nin etrafındaki ormanlık alanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Orman olarak bulunan çam ağaçlarının olduğu 2000 dönümlük alan İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından orman olarak kaydedilmemiştir. Bu alan tapu kayıtlarında hâlâ mera olarak geçmektedir” diye konuştu. Daha önce de benzer bir olayın yaşandığını kaydeden Üzgün, bu alanda şimdi Formula 1 pistinin bulunduğunu vurguladı.
İNSANLAR MAĞDUR EDİLİYOR
Sulukule’de yaşayanların ‘görüntü kirliği’ yarattığı gerekçisiyle mağdur edildiğini belirten Maltepe Belediyesi Meclis Üyesi Adem Kaya, Büyükbakkalköy’de ise ‘hayvanlar mağdur oluyor’ denilerek ormanların yok edildiğini anlattı. Kaya,”Tüm bunlar kabul edilir bir şey değil. Dünya başkenti İstanbul’dan bahsedilip çarpık kentleşme var diye evler yıkılıp insanlar mağdur ediliyor diğer yandan da hayvanlara mera açılacak diye ormanlar yok ediliyor. Bu noktadaki art niyeti görmemek, çıkar ilişkisini düşünmemek biraz abes gibi geliyor bana. AKP bizimle alay ediyor” dedi.
YAŞAM ZORLAŞIYOR
Türkiye’de yıllardan beri orman alanlarının rant uğruna peşkeş çekildiğini söyleyen Demokratik Toplum Partisi İlçe Başkanı Yusuf Üşenç, Maltepe orman alanlarının da birilerine peşkeş çekilmek istendiğini belirtti. Orman alanları yok oldukça yaşamın da zorlaştığını ifade eden Üşenç, “İnsanlar betonların içinde yaşamaya mahkum bırakılıyor ve insanların fikirleri alınmıyor. Eğer böyle devam ederse gelecekteki neslin yaşama şansıda azalacak. Bunun için kim mücadele ediyor buradaki namuslu dürüst kendi kabuğuna çekilmiş belki bir gecekondusu olan ya da olmayan kişiler mücadele ediyor” diye konuştu.


FARKLI ÖRGÜTLER DUYARLI OLMALI
Türkiye’de sadece emek mücadelesi olaylarına bakılmaması gerektiğini söyleyen Belediye-İş İstanbul Anadolu Şube Başkanı Hasan Koç, farklı örgütlü yapıların bu tür olaylara da duyarlı olmasını istedi. “Biz çevremize, kamu alanlarına ne kadar sahip çıkabilirsek toplumumuz da emek, demokrasi mücadelesinde daha bilinçli olarak hareket edebilir” dedi. Bilinçli toplumun bu tür olaylar sırasında oluşturula bildiğine dikkat çeken Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu toplumun oluşturulmasında bizde, büyük bir orman olarak insanların daha iyi nefes ve oksijen almalarına yardımcı olacağız.”
Ormanlık alanların yok edilmesine tepki gösterenlerden biri de SES Süreyyapaşa Hastanesi işyeri temsilcisi Erhan İnsel, hastanede tedavi gören hastaların temiz havaya ihtiyacı olduğu için etrafının ormanlarla çevrili olduğunu belirten İnsel, “Son gelişen olaylarla birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi orman ve mera talanları devam ediyor. Kimsenin haberi olmadan çevrenin talan edilmesini istemiyoruz. Bunun için herkesi ormanlarımızı kurtarmak içini göreve çağırıyoruz” dedi.


AMAÇ RANT SAĞLAMAK
AKP hükümetinin doğayı ve çevreyi talan etmeye devam ettiğini söyleyen Emek Partisi Maltepe İlçe Başkanı Enver Delibaş, “Maltepe özellikle emekçilerin yoğun olduğu bir bölge E-5’in altı orta gelirlilerin yaşadığı yer E-5’in üstü daha çok dar gelirli emekçilerin yaşadığı yer. Buralarda Başıbüyük örneğinde de olduğu gibi Gülensuyu, Gülsuyu gibi yıkımlarla, oraları yıkarak İstanbul’da yeni arsalar yaratmaya çalıştılar. Ama beceremediler onlar için ikinci bir alan daha vardı, oda ormanlık ve mera alanlarının imara açılması” diyen Delibaş, Başıbüyük ve Büyükbakkalköy civarındaki büyük orman alanlarının imara açılarak TOKİ ya da Kiptaşa verilmek istendiğini anlattı. AKP’nin etrafındakilere rant sağlamak istediğini ifade eden Delibaş, “Bir taraftan ormanlarımızı akciğerlerimizi yok ediyorlar diğer taraftan da dünyamızdaki ısınmalar Karadenizde’ki sel felaketleri ne kadar çevreyi tahrip, doğayı tahrip ettiğimizi gösteriyor. Emek Partisi olarak ormanlarımıza sahip çıkıyoruz. Önümüzdeki dönemde çevre bilincinin, emek bilincini gelişmesi ve insanların sesiz kalmayarak yaşadıkları yerlere sahip çıkmasını için çalışıyoruz” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Hüseyin Kırcal - Fidan Poyraz
ÖNCEKİ HABER

‘Bir ‘3G’ baz istasyonumuz eksikti’

SONRAKİ HABER

Yeni bir hastane skandalı daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...