01 Ağustos 2009 00:00

Öğrencilerin başı yaz okullarıyla dertte

Üniversiteler kapandı, final sonuçlarının açıklanmasının ardından yaz okulları açıldı. Gerekçe ise öğrencilerin dönem içinde kaldıkları derslerden geçebilmesi. Anca dersleri geçebilmenin bedeli hayli ‘tuzlu’.

Paylaş

Üniversiteler kapandı, final sonuçlarının açıklanmasının ardından yaz okulları açıldı. Gerekçe ise öğrencilerin dönem içinde kaldıkları derslerden geçebilmesi. Anca dersleri geçebilmenin bedeli hayli ‘tuzlu’. Harç zamlarıyla boğuşan öğrenciler şimdilerde yaz okullarının ücretlerini nasıl vereceklerini de kara kara düşünüyor. Öğrencilere ne kadar ücretlerle, hangi şartlarla okula kabul edildiklerini konuştuk.
ÖDEMEK KOLAY DEĞİL
Boğaziçi Üniversitesi’nde matematik öğretmenliği okuyan Zülfikar Kürum’un bu sene altıncı senesi. Yaz okulunu her sene aldığını anlatan Kürum, yaz okulundaki sistemi beğenmediğini anlatıyor. “Ben eğitim fakültesinde kredi başına 35 bin veriyorum ama benimle aynı dersi alan başka bir bölümün öğrencisi ise benim yaklaşık üç katım para veriyor” diyen Kürum, durumu tasvip etmediğini anlatıyor. Bu durumu tasvip etmediğini söyleyen Kürum, “Bu paraları ödeyebilmek hiç kolay olmuyor açıkçası” diyor.
ÖZEL OKUL GİBİ PARA ÖDÜYORUZ
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde okuyan Hakan Yıkın da yaz okulundan memnun olmayanlardan. “Dersler çok zor, kalıyorsunuz ama aynı zamanda ailenize yük oluyorsunuz. Zor durumda bırakıyor bu bizi” diyen Yıkın bazı arkadaşlarının bu ödemeleri yapabilmek için ağır şartlarda çalıştığını anlatıyor. Kendisinin de borç alarak kredi ödemelerini yaptığını anlatan Yıkın, “Güya parasız eğitim var. Devlet üniversitesinde okuyorum ama özel okul gibi para veriyoruz” diyor.
KALMALARI ŞÜPHELİ
Yıkın yaz okulunun dönemden daha kolay olduğunu anlatıyor. Yıkın’a bazı hocaların bilerek öğrenci bıraktığı söylentilerini sorduğumuzda onaylıyor. “Gözlemlerime göre dönemde geçemeyen öğrencilerin büyük bir kısmı yaz okulunda geçebiliyor, bu da açıkçası beni çok şüphelendiriyor” diyen Yıkın, öğrencilerin kolayca geçebilmesinin bu iddiaları doğrular nitelikte olduğunu vurguluyor.
OKULLAR ARASINDA UÇURUM VAR
Üniversite öğrencisi Burak Dağlı da ödemeler yüzünden yaşadığı sıkıntıları dile getiriyor. Yaz okulu ücretlendirmelerinin neye göre yapıldığını anlayamadığını dile getiren Dağlı, aynı dersin farklı okullarda değişik ücretlendirildiğini söylüyor. Okullar arasında uçurum olduğunu ifade eden Dağlı, “Burada bir rant olduğunu düşünüyorum” diyor.
Bir de üst sınıftan ders alarak okulunu erken bitirmek isteyenler var. Sosyoloji Öğrencisi Sümeyye Kavuncu da onlardan biri. Yaz okulunda derslerin dönem içinden daha kolay olduğunu anlatan Kavuncu, “Dersler kolay ama dönem içinde gördüğün gibi olmuyor. Bence yeterli değil” diyor.


EYLEMLER DURMUYOR
Harç zamlarına, üniversite öğrencilerinin tepkileri dinmek bulmuyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya gelen öğrenciler dördüncüsünü gerçekleştirdikleri eylemde harç zamlarının geri çekilmesini talep etti. Üniversiteliler alkışlarla, ‘parasız eğitim’ sloganlarıyla geldikleri kuzey kampüsü önünde basın açıklaması yaptı. (İSTANBUL)
(İstanbul/EVRENSEL)
Duygu Söylemez
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Bu nasıl adalet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa