02 Ağustos 2009 00:00

Akyıldız: ‘Çözümsüzlüğün sorumlusu biz değiliz’

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmeler öncesi hükümeti uyararak, “Çözümsüzlüğün sorumlusu biz değiliz” dedi. Akyıldız AKP Hükümeti’nin 7 yıllık döneminde yüzde 760 büyüdüğünü ileri sürdüğü Memur-Sen’i de isim vermeden hedef aldı.

Paylaş

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmeler öncesi hükümeti uyararak, “Çözümsüzlüğün sorumlusu biz değiliz” dedi. Akyıldız AKP Hükümeti’nin 7 yıllık döneminde yüzde 760 büyüdüğünü ileri sürdüğü Memur-Sen’i de isim vermeden hedef aldı.
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcileri, 15 Ağustos’ta başlayacak toplu görüşme stratejilerini belirlemek için Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’nda bir araya geldi. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 8 yıldır katıldıkları toplu görüşmelerde uzlaşma sağlanamadığını hatırlatarak, “Bundan sonraki sorumluluk bize değil, siyasi iradeye ait olacaktır” dedi.
Türkiye Kamu-Sen’in toplu görüşmeler öncesi il temsilcileri dün Ankara’da bir araya geldiler. Toplu görüşme stratejilerinin belirleneceği toplantıda konuşan Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türkiye’nin krizin en ağır yaşandığı ülkeler arasında 3. sırada olduğunu söyledi. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 13.8’lik küçülme yaşandığını ifade eden Akyıldız, “2. Dünya Savaşı’ndan beri Türkiye ekonomisinde yaşanan en büyük olumsuz sonuç” dedi.
2009 için 10 milyar TL olarak öngörülen bütçe açığının revize edilerek 50 milyar TL’ye çıkarıldığını belirten Akyıldız, son bir yılda 1 milyon 250 bin sigortalı çalışanın işini kaybettiğini, işsizlik oranının yüzde 16, genç işsiz oranının ise yüzde 30’un üzerine çıktığını, 100 binden fazla iş yeri ve fabrikanın kapandığını anlattı.
Akyıldız, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan hükümeti sorumlu tutarak, “Hazırladığı ekonomik paketlerle işverenleri sevindiren hükümet, konu ‘sabit gelirli’ vatandaş olduğunda musluğu sıkarak bedel ödetmektedir” dedi. Akyıldız, ekonomik krize, durgunluğa ve işsizliğe çözüm olması, sosyal adaleti sağlaması amacıyla “harcama çeki” projesi hazırladıklarını ve bunu toplu görüşmelerde gündeme getireceklerini kaydetti
‘8 YILDIR SONUÇ ALAMADIK’
Kamu-Sen olarak 8 yıldır her toplu görüşmeye katıldıklarını hatırlatan Akyıldız, kamu görevlilerinin sorunlarının çözülmesi için sonuç alamadıklarını belirtti. Akyıldız, “Uzlaşma arzumuz siyasi irade tarafından algılanamamış olacak ki, artık verilen sözlerin tutulmadığı bir döneme girdik” ifadelerini kullanarak, sendikacılık alanında güvensizlik ortamı yaratılmak istendiğini söyledi. Bu durumdan sorumlu olmadıklarının altını çizen Akyıldız, “Bu düzenlemeler yapılıncaya kadar da Uzlaştırma Kurulu kararlarının mutabakat metni hükmü olarak kabul edilmesini zorunlu görüyoruz” diye konuştu. Akyıldız, ülkenin imza altına aldığı uluslararası sözleşmeler ve açıklanan raporlarda da öngörüldüğü gibi memurlara toplu sözleşme ve grev hakkının tanınması için yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istedi. Ayrıca, kamu görevlileri arasında “yandaş memur” oluşturularak kamu hizmetlerinin bu yandaş kadro ile gerçekleştirilmesinden vazgeçilmesini isteyen Akyıldız, “Sendikalarımıza üye memurlara yapılan baskıların bir an önce kaldırılması gerekmektedir” dedi. Akyıldız, sendikacılığın siyasi baskı ve tehditlerle yürütülemeyeceğini vurguladı.
İSİM MEMUR SEN’İ HEDEF ALDI
Akyıldız, isim vermeden hedefine Memur-Sen’i alarak, oldukça sert ifadeler kullandı. “Sendikacılığın siyasi baskı ve tehditlerle, yalan vaatlerle üye çalmak olduğunu sananlar, sendikacılık adına ve kamu görevlileri için kılını bile kıpırdatmadan, yedi yılda üye sayısını yüzde 760 artıranlar, Resmi Gazete’yi takip edip, her düzenlemeyi kendi faaliyetiymiş gibi gösteren, siyasetin oyuncağı ve tetikçisi olan sendikalar” ifadesini kullanan Akyıldız, bu sendikaya “Siz bir hiçsiniz” diye seslendi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Patronların ‘kıdem tazminatı’ ısrarı

SONRAKİ HABER

Alpagut’ta anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...