02 Ağustos 2009 00:00

Kritik YAŞ toplantısı başladı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni komuta kademesini belirlemek üzere toplandı.Şura’da terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi...

Paylaş

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni komuta kademesini belirlemek üzere toplandı.
Şura’da terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor.
Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ayrılacak personelin durumları ile TSK’yı ilgilendiren diğer konular da toplantıda görüşülecek.
Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında, özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.
Şura kararlarının 4 Ağustos Salı günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
ANITKABİR’E ZİYARET
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve yazdıklarını yüksek sesle okudu. Şura çalışmaları, öğleden sonra Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda devam etti.
TERFİ VE EMEKLİLİK DURUMLARI
Kuvvetlere göre terfi ve emeklilik durumları şöyle:
Kara Kuvvetleri: Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner bir yıl daha görevinde. Gelecek yıl İlker Başbuğ’un emekliye ayrılmasıyla Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek. Bu kuvvette 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun emekliye ayrılacak. Boşalacak bir orgeneral kadrosu için sekiz korgeneral terfi sırasında bekliyor.
Deniz Kuvvetleri: Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç iki yıllık görev süresini doldurduğu için emekliye ayrılacak. Yerine donanma komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit gelecek. Yiğit’ten boşalacak donanma komutanlığı için terfi sırasında bekleyen üç koramiral bulunuyor.
Hava Kuvvetleri: İki yıllık görev süresini dolduran Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da emekliye ayrılacak. Yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın gelmesi bekleniyor. Bu kuvvette de boşalan orgeneral kadrosu için terfi bekleyen üç korgeneral var. Toplantıda, en dikkat çekici durumlardan biri ise ‘İrticayla Mücadele Planı’ belgesiyle gündeme gelen Kurmay Albay Dursun Çiçek’in terfisi olacak.


KİMLER KATILIYOR?
Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu katılıyor.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Bu kadarı da olmaz Bizans Surlarını yıktılar

SONRAKİ HABER

Festival etkinliklerle sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa