02 Ağustos 2009 00:00

Eski bakan bile isyan etti

Turgutlu’da nikel madeni işletmesine akp hükümeti izin verdi. Eski bakan osman pepe, izinle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı

Paylaş

Çevre ve Orman Eski Bakanı Osman Pepe, Manisa Turgutlu’da ormanlık alanı tehdit eden nikel madeniyle ilgili konuştu. Eski Bakan, kendisinin izin vermediği madenin onay almasını ilginç ifade ve iddialarla değerlendirdi.
Pepe, kendi döneminde izin vermediği Manisa Turgutlu’daki nikel madeni işletmesine daha sonra izin verilmesini şirketin güçlü olmasıyla açıkladı.
Manisa Çaldağ’da, 3 milyon metrekareyi aşkın orman arazisinin, 2026 yılına kadar nikel çıkarmak üzere, “Sardes Nikel Madencilik Şirketi”ne tahsisi, çevrecileri de ayaklandırdı.Çevreciler madenin, bölgenin toprak, su ve havasını mahvedeceğine dikkat çekiyor.
SIRTLARINI DEVLETE DAYAMIŞLAR
Pepe, “Açık yüreklilikle bazı şeyleri ortaya koymak lazım. Bu şirket bölgede ‘dediğim dedik çaldığım düdük’ anlayışıyla hareket ediyor. Çok güçlü bir firma ve siyasi gücünün de farkında. Büyük devlet imkanını da arkasına almış, uluslararası bütün mekanizmaları kullanan, yukarıdan bakan... Siz, ‘bu projeyi şöyle yaparsanız, insan ve çevre açısından’ deseniz, çok esnek olmadıklarını rahatlıkla söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
YENİSİNİ DİKECEĞİZ PALAVRASI
Eski Bakan Pepe, kendisinden sonraki Bakan Veysel Eroğlu’nun, geçtiğimiz nisan ayında 3 milyon metrekarelik orman alanında nikel madeni çıkarılmasına, tesis kurulmasına ve 143 bin ağacın kesilmesine izin vermesini de, “Şimdi ‘Biz buradan ne kadar ağaç kesersek o kadar dikeceğiz’ şeklinde bir palavra da var ortada. Kesilmesi gerektiği zaman ağaç kesilir, Orman Müdürlüğü yüz binlerce ağaç keser satar ama şimdi siz, 50 yaşında ağaç keseceksiniz 2-3-5- yaşında fidan dikeceksiniz...” ifadelerini kullandı.
Pepe, ‘Bu projenin sizin önünüze geldiği haliyle çevreye ve insana saygılı olmadığını mı düşünüyordunuz?’ sorusuna da, “Saygılı olduğunu görseydim imza atardım ve biterdi ama atmadım” cevabını verdi.


1 MİLYON TON ASİT
Mühendis Tahir Öngör şunları söyledi: “Bu projeden bizim mühendisler olarak tatmin olmadığımızı söyleyebiliriz. Suyun Gediz’den çekileceği söylenmişti, üstelik Gediz sulamada kullanılan bir su akışı, onun üzerine yeraltından alınacağı söz konusu, o da olmayınca baraj ortaya çıktı.
Su bilançosuyla ilgili çizimden yola çıktığımız zaman kullanılacak olan yüzde 5 asitle karıştırınca suyun yok edileceği açık. Yılda 1 milyon ton asit kullanılacak, bu Amerika’da kullanılanın yarıdan fazlası. Yılda 30 bin ton kükürt, 90 küsür bin ton asidin nereye gideceği belli değil.”


300 BİN AĞAÇ KESİLECEK
Ormanlık alanı tehdit eden bu çalışmalarına karşı bölge halkı eylemlerle tepki vermişti. 300 bin ağacın kesilmesini gerektiren madenin yaratacağı çevresel felakete karşı aylarca direnen Turgutlulular, ağaçların kesilmemesi için sonuna kadar mücadele vereceklerini dile getirmişti. Aynı zamanda bu karara uzmanlar ve bilimciler de şiddetle tepki vermişlerdi. Çaldağı’nda ‘sülfürik asit liçi’ yöntemiyle yapılacak olan madenciliğe, uzmanlar ve bilimciler şiddetle karşı çıkıyorlar. Bölgedeki 300 bin ağacın kesilmesi sonucunu doğuracak olan maden, geride dev bir çukur, iki tane zehirli atık dağı bırakacak. Madenden geriye kalacak olan en tehlikeli atıklardan birisi de 900 bin metrekareye yayılmış olan 40 metre yüksekliğindeki, sülfürik asitle yıkanmış, içinde en az 4 milyon 500 bin ton kükürt yığını olacak.
ÖNCEKİ HABER

Kayışdağı esnafı zor durumda

SONRAKİ HABER

Bu kadarı da olmaz Bizans Surlarını yıktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...