03 Ağustos 2009 00:00

Şiddet kol geziyor

Türkiye’de her 10 kadından 4’ü korunmadığı için öldürülüyor. Karakola gelen şiddet mağduruna polis “Kocana dön” diyor, savcılıklara yapılan başvurulara rağmen koruma verilmiyor. Ve sonuç ölüm oluyor.

Paylaş

Türkiye’de her 10 kadından 4’ü korunmadığı için öldürülüyor. Karakola gelen şiddet mağduruna polis “Kocana dön” diyor, savcılıklara yapılan başvurulara rağmen koruma verilmiyor. Ve sonuç ölüm oluyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha geçtiğimiz ay “Nahide Opuz’u eşinden koruyamadınız” diyerek Türkiye’yi tazminata mahkum etmiş, devlet de gereken önlemlerin alınacağını ileri sürmüştü. Ancak değişen hiçbir bir şey olmadı. Devlet yine seyretti, anneler çocuklarını gözleri önünde öldürüldü.
DEFALARCA ŞİKAYET ETTİ
Öldürülen 6 kadından biri olan Zübeyde Yıldız’ın yaşadıkları, durumun ciddiyetini gözler önüne sermeye yetiyor. 35 yaşındaki Zübeyde, 4 çocuklu bir anne. Eşi Zeki Kahraman’dan her gece dayak yiyen Zübeyde, 5 yıl önce dayanamayıp eşinden boşandı. Ama Kahraman peşini bırakmadı, onu ölümle tehdit etti. Yakınları da araya girince Zübeyde çaresiz kaldı, eski eşi Kahraman ile bu kez imam nikahı kıydı. Fakat işkenceler son bulmadı. Zübeyde, Şişli Karakolu’na defalarca şikayette bulundu, “Beni koruyun” diye yalvardı. Ancak polis her seferinde, “Aile içinde olur böyle şeyler, barışın” dedi ve o da evine dönmek zorunda kaldı.
SAVCILIĞA DA BAŞVURDU
Polisten umduğunu bulamayan Zübeyde, sonunda 4 çocuğunu da yanına alıp kaçtı. Fakat ‘işkenceci koca’ yine peşindeydi. Sürekli ölüm tehditleri alan Zübeyde, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak ölüm tehditleri aldığı gerekçesiyle koruma istedi. Ancak tüm çabasına rağmen Zeki Kahraman, Zübeyde’yi çalıştığı konfeksiyon atölyesinde buldu. Diğer işçilerin gözleri önünde elindeki bıçağı defalarca Zübeyde’ye sapladı, sonunda boğazını kesip kaçtı.
İLLE AİHM’DEN CEZA MI GEREK?
Zübeyde cinayeti, akıllara ‘vatandaşını korumadığı’ için Türkiye’yi AİHM’de mahkum ettiren Nahide Opuz dosyasını getirdi. Eşi Hüseyin Opuz tarafından ölümle tehdit edilen, son olarak da annesi öldürülen Nahide Opuz, ‘defalarca başvurduğu halde devletin kendisini koruyamadığı’ gerekçesiyle AİHM’de açtığı davayı kazanmıştı. AHİM kararıyla Nahide Opuz’a koruma tahsis edilmiş, Türkiye’yi 36 bin 500 Auro tazminata mahkum etmişti.
DEVLET KORUMUYOR
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Kurucusu Canan Arın, kadın cinayetlerinde devletin büyük ihmali olduğunu düşünüyor. Arın, “Kadınların can güvenliğini korumak devletin asıl görevlerindendir. Türkiye’de sistematik bir şekilde kadın öldürme suçu işleniyor. Buna doğru dürüst ceza verilmiyor” diyor.
Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği kurucusu Pınar İlkkaracan ise, şiddete uğrayan kadının koruma kararının acilen alınması gerektiğine dikkat çekiyor. İlkkaracan, polisin vakalarda şiddet gören kadına yardımcı olmak yerine, “Ben karışmayayım, aile içi mesele” dediğini belirtiyor.


VE DiĞER 5 KADIN
*Esenler’de eşi Ferfuri Akbaş ile tartışan Ahmet Akbaş, eşini kurşun yağmuruna tuttu. Polis Ferfuri Akbaş’ın cesedinin başında bekleyen Ahmet Akbaş’ı gözaltına aldı.
*Gaziosmanpaşa’da Hulusi Köse, 13 yıllık eşi Ayşe Köse’yi 3 çocuğunun gözleri önünde kalbinden vurarak öldürdü.
*Sakarya 50 yaşındaki Meryem Galip, 32 yıllık eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
*Muğla’da Mahmut Pamukçu, eşi Özlem Pamukçu’yu bıçaklamaya başladı. Evden kaçan eşini bahçede yakalayan Pamukçu, 8 yerinden bıçaklayarak öldürdü.
*Diyarbakır'da evli ve 3 çocuk annesi Azize Şimşek, önceki gün sokak ortasında başından tabancayla vuruldu. Şimşek kaldırıldığı hastanede dün hayatını kaybetti


RAKAMLARLA KADINA ŞİDDET

*Aile içi şiddetin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olan Türkiye’de, 2006 yılında 295 aile içi cinayet davası açıldı, 2008 yılında bu sayı 292 idi.
*Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ve sonuçlarını bu yılın sonunda açıkladığı araştırmaya göre Türkiye’de her 10 kadından 4’ü, eşi ya da birlikte yaşadığı kişiden fiziksel ve cinsel şiddet görüyor.
*Eşi, eski eşi veya birlikte olduğu erkeklerden fiziksel veya cinsel şiddet yaşamış kadınların Türkiye genelinde oranı yüzde 41.
*Neredeyse 2 kadından biri duygusal şiddet/istismara maruz kalıyor.
*Sadece cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 15.


CEZA YOK
Yalova Termal’deki bir otelde kaldıkları bildirilen Selman Keskin ve birlikte yaşadığı sevgilisi C.Y., ile sokak ortasında bilinmeyen nedenle tartışmaya başladı. Tartışma sırasında, Selman Kesmin C.Y.'yi tekme- tokat dövmeye başladı. Aldığı darbelerle yere yığılan kadına tekme ile vurmaya başlayan Selman Keskin, çevreden yetişen esnaf tarafından yakalanarak polise teslim edildi.
Kaburgasında kırık tespit edilen C.Y, tedavi altına alınırken, C.Y ise serbest bırakıldı.
(İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Polis ikinci denemede başardı

SONRAKİ HABER

Sanatçılar: Katili bulunsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...