04 Ağustos 2009 00:00

Birlik+mücadele=KAZANIM

Kocaeli’nde, baz istasyonlarının halk sağlığına zararlı olduğuna dair alınan çok sayıda mahkeme kararına rağmen, mahalleye baz istasyonu kurulması, örnek bir mücadele sonucu engellendi.

Paylaş

Derince’nin Çınarlı Mahallesi’nde Erzurum Mahallesi olarak bilinen bölgede kurulmak istenen baz istasyonu halkın birlik ve mücadelesi sonucu engellendi. Ev yapılacak gerekçesiyle kazı yapılan mahallede baz istasyonunun yapılacağını gören mahalle sakinleri şirket yetkililerine müdahale etmiş ve çalışmalarına izin vermemişlerdi. Mahalleyi terk eden şirket yetkilileri, bu kez çevik kuvvet ile mahalleye gelmiş, ancak mahalleliler yine çalışmaya izin vermemiş, polis bir kişiyi gözaltına almıştı.
Şirket mahallede ortaya çıkan tepki üzerine baz istasyonu yapmaktan vazgeçti. Biz de mahalle halkıyla yaptıkları çalışmalar ve elde ettikleri kazanımlar üzerine konuştuk.
HERKES SEFERBER OLDU
Sınıf öğretmeni olan Sinan Göl, karşı mahalleleri Esentepe’de iki baz istasyonu kurulduğunu ve kanser vakalarının arttığını belirterek “Bu yüzden mahallemizde baz istasyonu istemiyoruz. Bunlar yerleşim alanlarının dışında olmalı. Mahallemizde herkes baz istasyonuna karşı çıktı. Ev kadınları kendi aralarında bunun çalışmasını yaptı. Kahvede insanlar oyunlarını bırakıp bu sorunla ilgilendi. Çocuklar bile oyunlarına baz istasyonu karşıtı sloganlar kattı” dedi. Mahallelerdeki düğünlerde bile baz istasyonlarının gündeme geldiğini söyleyen Sinan Göl, takı törenlerinden sonra konuyla ilgili açıklamalar yapıldığını ifade etti. Göl, verilen mücadele sonucu baz istasyonunun engellenmesinden dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.
Ev Hanımı Hülya Göl kadın ve anne olarak mahallede baz istasyonu istemediklerini belirterek “Kadınlar olarak ev ev gezerek imza topladık. İnsanlara baz istasyonlarının neler getireceğini anlattık. Mahalle mahalle dolaştık. Çocuklarımızın oynayacağı bir park bile yok. Yanı başımızda hayvan pazarı kuruluyor ve mahalle pislik içinde kalıyor. Belediyenin, devletin görevi halkın sağlığını korumakken, bunların üstüne bir de baz istasyonunu eklediler” diye konuştu.
YİNE GELEBİLİRLER
Mahallenin kahvehanesinde görüşlerini aldığımız Ali Yalçın ise baz istasyonunun kurulmaması için bazı devlet kurumlarına müracaat ettiklerini belirterek “Buna rağmen şirket devleti arkasına alarak mahallemizde baz istasyonu kurmak istedi. Biz bazı eylem ve çalışmalar yaparak bunu engelledik. Ama bu tam olarak durdurduğumuz anlamına gelmiyor. Yine gelebilirler. Bunun için mahalle halkı olarak hazırlıklı olmalıyız” dedi.
Kahvehane Sahibi Erdal Yabir, sağlık hakkı için birlikte mücadele edip kazanmalarının sevindirici olduğunu ifade etti.
Dursun Karakulak bazı mahallelerde polis baskısıyla baz istasyonlarının kurulduğunu ancak mahallede buna izin vermediklerini belirtti.
Yılmaz Gün ise halkın tepkisi sonucu yapılan gözaltıların üzücü fakat normal olduğunu çünkü devletin bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti.
Derince Gençlik ve Kültür Evi (DEGEV) Yöneticisi Zeki Ataç ise sağlığı tehdit eden baz istasyonlarına karşı tepkilerinin süreceğini ve yılmayacaklarını belirtti. (KocaeliEVRENSEL)
Zeliha Gürel / Vedat Yalvaç
ÖNCEKİ HABER

Meclis başkanlığında herkes kendi başına

SONRAKİ HABER

Altıncılara karşı oturma eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa