04 Ağustos 2009 00:00

Üretici tefeciye ezdirilecek

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kısa bir süre önce açıklanan yeni uygulamaya kuşkulu yaklaşan üreticiler, devletin fındık almayacak olması sebebiyle fındık alım satımı yapan tefeci karşısında yalnız kalmaktan kaygı duyuyor.

Paylaş

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kısa bir süre önce açıklanan yeni uygulamaya kuşkulu yaklaşan üreticiler, devletin fındık almayacak olması sebebiyle fındık alım satımı yapan tefeci karşısında yalnız kalmaktan kaygı duyuyor.
Üreticiye göre tüccar adı verilen ancak büyük çoğunluğu tefecilik yapanların insafına bırakıldılar ve onlar da fındığa hiçbir zaman değerini vermeyecek.
BAHÇELERDEN SES GELMİYOR
Dursun Çöl, Türkiye’de en fazla fındığı üreten Ordu’da fındık bahçesine ilk girenlerden. “Eskiden fındık toplarken nara atardık türküler eksik olmazdı, şimdi hiç fındık bahçelerinden ses geliyor mu?” diye soran Çöl, “Neden olmaz çünkü bizi kaderimize terk ettiler. Bu halkı perişan etmenin cezasını mutlaka bir gün gelir çekerler. Tefecilik yapan tüccarların eline kaldık, onlar insaf ederse belki fındık birkaç lira eder. Aslında hiç umudum yok böyle olacağından. Karadeniz artık bundan sonra bol bol göç eder başka bir şey yapamaz” dedi.
İlk kez hasada başlayan fındık bahçesi sahiplerinden biri de İzzet Baş. O fındık üreticisinin durumunu perişan olduğunu dile getiriyor. Fındık bahçesine moralsiz girdiklerini aktaran Baş, “Çünkü belirsizlik var. Ne olacağı belli değil. Geçen sene Ofis 5 TL’den fındık aldı ama tüccar gene fındığa 2.5 liradan fazla vermedi. Bu sene ne verir belli değil. Ben bu fındığı kilosu 1-2 liraya satsam kurtarmaz ki. Zarara girerim hiç toplamasam daha kârlı olur. Devlet bir fiyat verseydi iyi olurdu” şeklinde konuştu.
YARIN NE OLACAK BELLİ DEĞİL
Ahmet Başoğlu ise bir üretici olarak kendisini mağdur gördüğünü ifade ederek, “Ben şimdi bahçedeyim fındık topluyorum ama yarın ne olacağını bilmiyorum. Tüccar fındığı alacak mı almayacak mı belli değil. Alacaksa fiyatı nedir o da belli değil” dedi.
EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMAYACAĞIZ
Osman Bek de yeni uygulama ile kaygıları umudundan daha ağır basan üreticiler arasında bulunuyor. “Topluyoruz ama emeğimizin karşılığını almayacağız” diyen Bek, “Fındığın tüccara bırakılması yanlış. Tüccar fındığa para verir mi vermez. Bu zamana kadar tüccarın para verdiği görülmüş mü görülmemiş. Devletin fındığa sahip çıkması gerekiyordu bunca üreticinin birkaç kişiye ezilmemesi için meydanı boş bırakmaması gerekiyordu” diye konuştu.
TÜCCAR FINDIĞIN DEĞERİNİ VERMEZ
Emine Varol da yoğun kaygı içinde bulunanlardan. Emine Varol, “Devlet fındığı alırken üreticinin eline yine bir kaç lira geçiyordu. Şimdi devlet yok fındığın para edeceğini hiç sanmıyorum. Bunu yapan tüccar şimdi fındığa değerini verir mi vermez. Bu biliniyor zaten. Üretici tefeci tüccara ezdirilecek. Göz önünde bu” ifadelerini kullandı. (ORDU)

FİSKOBİRLİK ÖNÜNDE EYLEM
FİSKOBİRLİK kefilliği ile alacaklarına karşı bir bankadan kredi kullanan ve paranın ödenmemesi nedeniyle haklarında icra takibi başlatılan üreticiler, genel müdürlük binası önünde eylem yaptı. Merkez, Bulancak ve Dereli ilçelerinden gelen üreticiler, FİSKOBİRLİK yönetimini protesto ederek görüşme talebinde bulundu. FİSKOBİRLİK Kooperatifler Müdürü Nadir Şimşek ile görüşen üreticiler, tepkilerini dile getirerek, sorunları çözülene kadar her gün birlik binasına geleceklerini söyledi. Şimşek, FİSKOBİRLİK’in tüm borçlarını ödeyecek gayri menkullere sahip olduğunu ifade etti. Nakit para zorluğu yaşadıklarını belirten Şimşek, sorunların çözümü için ellerinden geleni yapacakları özü verdi. Üreticiler daha sonra Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı’yı ziyaret etti ve destek istedi. GİRESUN
ÖNCEKİ HABER

GÜNCEL

SONRAKİ HABER

Ahmedinecad’ın ikinci dönemi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...