04 Ağustos 2009 00:00

Akıntı artırılarak temizlik sağlanacak

İzmir Körfezi’nde bulunan ve su akıntısını büyük ölçüde engelleyen Ragıp Paşa Dalyanı’nda bir kanal açılması planlanıyor.

Paylaş

İzmir Körfezi’nde bulunan ve su akıntısını büyük ölçüde engelleyen Ragıp Paşa Dalyanı’nda bir kanal açılması planlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile protokol imzaladı. Körfezin bütün özelliklerinin ortaya konulacağı, kanalla iç ve dış körfez arasındaki su sirkülasyonunun sağlanacağı belirtildi.
Konu hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu araştırmanın, Körfez ve limanın hayatiyetini devam ettirmek için bugüne kadar yapılmış en detaylı çalışma olacağını ifade etti. Kocaoğlu, hem liman arkasının derinleştirilmesi ve geliştirilmesi hem de iç ve orta körfezde yeterli sirkülasyonun sağlanabilmesi ve belki de denize girilmesi için bir kanal açacaklarını belirtti.
AKTİF FAYLAR BELİRLENECEK
DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından başlatılan inceleme çalışmalarının önemine değinen Başkan Kocaoğlu, protokol kapsamında İzmir Körfezi’ndeki aktif fayların da belirleneceğini ifade etti. Çalışmaların, körfezin farklı bölgelerinde yapılacağını ve numuneler alınacağını anlatan Kocaoğlu, “Yenikale önlerinden, iç körfeze akıntı girişi var. Bu akıntı Ragıp Paşa Dalyanı’nın oradan çıkamadığı ve yeterli sirkülasyon olmadığı için tam temizlik sağlanamıyor. Orada uygun bir derinlikte kanal açacağız. Bu sayede hem suyun kalitesinin hem de biyolojik çeşitliliğin artırılmasını hedefliyoruz. Ayrıca, bu araştırmayla körfez çevresindeki, deniz kenarındaki ya da deniz üzerindeki bütün bilgilere sahip olacağımız için iskele, yat limanı ve marina yapmak için en uygun yerleri de tespit edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Söz konusu proje çerçevesinde İzmir Körfezi’nin akıntı sistemiyle sismik ve batimetrik (derinlik) özellikleri ortaya çıkarılacak.
Çalışmalar yaklaşık 12 ay sürecek.
(İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

Baz istasyonuna karşı açtıkları davayı kazandılar

SONRAKİ HABER

Turistlerin yüzde 40’ı 3 ülkeden geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...