04 Ağustos 2009 00:00

Kafkaslarda sınır değişecek mi?

Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırması sonrasında patlak veren Rusya-Gürcistan savaşının üzerinden bir yıl geçti.

Paylaş

Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırması sonrasında patlak veren Rusya-Gürcistan savaşının üzerinden bir yıl geçti. Savaşın yıl dönümünde, bölgede sınırların değişip değişmyeceği tartışılıyor.
Bir yandan Güney Osetya lideri Eduard Kakoyti, halkının Rusya ile birleşmesini istediğini belirterek, Kremlin yönetimine daha fazla asker ve silah konuşlandırması çağrısında bulundu. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı ise, Güney Osetya’daki Rus güçlerinin “sözde sınırı genişletmek amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduğunu” iddia etti.
‘AMACIM HALKIMIBİRLEŞTİRMEK’
Kakoyti, Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’de Reuters ajansına verdiği demeçte, “Hayatımın amacı, siyasi amacım, halkımı birleştirmek” dedi. Kendi devletlerini inşa edeceklerini ve bu devletin Rusya’nın müttefiki olacağını ifade eden Kakoyti, bir gün Rusya’nın bir parçası olma olasılığını da dışlamadığını kaydetti. Kakoyti, Güney Osetya halkının Rusya ile birleşmek istediğini söyledi. Rusya’nın birleşme konusunda henüz hazır olmadığını, çünkü bunun ciddi bir toprak ilhakı suçlaması içereceğini kaydeden Kakoyti, Osetya’nın birleşmesiyle kendisinin siyasi arenayı terk edeceğini sözlerine ekledi.
‘RUSYA SINIRIGENİŞLETMEK İSTİYOR’
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı ise, “ayrılıkçı” olarak tanımladığı Güney Osetya’daki Rus güçlerinin sınırı genişletmek amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduğunu öne sürdü. Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Rus işgalci güçlerinin 2 Ağustos’ta sınırın Gürcistan tarafındaki Kveşi köyüne geldikleri ve köyde kontrol noktaları kurarak sözde sınırı genişletmeyi amaçladıkları” belirtildi. Açıklamada, bu hareketin “Rus işgalcilerinin, Gürcistan topraklarının içine doğru ilerleme amaçlarının göstergesi olduğu” kaydedildi.
Gürcistan’ın geçen yıl 7 Ağustos’a Güney Osetya’ya girmesiyle Rusya ile Gürcistan arasında kısa süren bir savaş olmuştu. Rusya çekildikten sonra Güney Osetya’yı bağımsız devlet olarak tanımıştı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’e uluslararası kınama

SONRAKİ HABER

İnsan hakları ve nükleer silahlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...