04 Ağustos 2009 00:00

İsrail’e uluslararası kınama

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan iki evde yaşayan dokuz Filistinli aileyi evlerinden çıkarttığı için ABD de dahil uluslararası toplum tarafından kınandı.

Paylaş

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan iki evde yaşayan dokuz Filistinli aileyi evlerinden çıkarttığı için ABD de dahil uluslararası toplum tarafından kınandı. 53 Filistinlinin evlerinden atılması Birleşmiş Milletler, Filistinliler ve İngiltere hükümeti tarafından da kınandı.
Washington, bu adımın İsrail’in Ortadoğu sorununun çözümüne yönelik Yol Haritası adlı barış planındaki zorunluluklarıyla bağdaşmadığını açıkladı. Filistinli ailelerden boşalan evlere vakit kaybetmeden Yahudi yerleşimciler taşındı.
Filistinli Müzakereci Saab Erakat, “İsrail bir kez daha uluslararası hukuka uymadı. Ülke dışından gelen yeni yerleşimciler şu anda Filistinlilere ait evlerde yaşıyor ve yeni evsiz kalmış 19 çocuğun yatacak yeri yok” dedi. BM’den yapılan açıklamada ise “İsrail’in bu adımı kabul edilemez ve üzücü. Bu adımlar, işgal altındaki topraklarla ilgili Cenevre anlaşmalarına aykırı. Tansiyonu yükseltiyor ve barışa ulaşma sonucu alınabilecek görüşmeler için gereken koşulların altını oyuyor” diye konuştu.
Şeyh Cerrah Caddesi’nde yaşayan Filistinliler, dün gece güvenlik güçlerinin eşliğindeki bir operasyonla evlerinden çıkartıldı. Filistinli aileler, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin evlerin bulunduğu arsanın Yahudilere ait olduğuna hükmetmesinden sonra tahliye edildi. İsrail bu arsada 20 apartman inşa etmek istiyor. İsrail birleşmiş bir Kudüs’ü İsrail devletinin başkenti olarak görüyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu geçen ay konuyla ilgili olarak, “Egemenliğimiz sorgulanamaz. Yahudilerin Kudüs’ün herhangi bir yerinde yaşama ve ev satın alamama fikrini kabul edemeyiz” demişti. Doğu Kudüs’te 250 bin Filistinli ve 200 bin Yahudi’nin yaşadığı tahmin ediliyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Latin Amerika’da ilk: Yerlilere özerklik

SONRAKİ HABER

Kafkaslarda sınır değişecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...