04 Ağustos 2009 00:00

Pertek’te bin yıllık çınar

Heybetli yapılarıyla dikkati çeken büyük, yaşlı çınarlar bulundukları yerlere isimlerini verir.

Paylaş

Heybetli yapılarıyla dikkati çeken büyük, yaşlı çınarlar bulundukları yerlere isimlerini verir.
Çevresinde yaşayanların, ailelerinin kendilerinden önceki kuşaklarının da bu çınarlara tanıklık ettiklerini sıkça duyarız.
İstanbul Üniversitesi ile Beyazıt’taki kitapçıları birbirine bağlayan alandaki büyük çınar nedeniyle bu bölge, ‘çınar altı’ diye anılır. Aynı şekilde yine İstanbul’da Çengelköy’de de heybetli bir çınar, bulunduğu bölgenin ‘çınar altı’ diye anılmasının temel vesilesidir. Heybeti, yaşı ve yapısıyla onları geride bırakan bir çınara da, Dersim’in Pertek İlçesi’nin Sağman Köyü’nde tanıklık ediyoruz.
‘İÇİNE 35-40 HAYVAN SIĞIYOR’
Pertek ilçe merkezine yaklaşık 15 km mesafede Pertek-Hozat yolunun Singeç Köprüsü’nden ayrılıp giden yolda bulunan Sağman köyüne, vadiyi, yamaçları, yarları geçerek ulaşıyoruz. Sağman köyü, bölgenin en eski yerlerim yerlerinden. 1150 yıllarında Artukoğlularının elinde olduğu anlaşılan ve önemli tarihi eserlere ev sahipliği yapan bu köyde bir de bin yıllık bir çınar bulunuyor. ‘Anıt Çınar’ olarak adlandırılan ve koruma altına alınan Çınar ile ilgili çeşitli rivayetler de var. Örneğin bilgisine başvurduğu bir kişi, bu çınarın kovuğuna 75 koyunun sığdığını öne sürüyor. Efsane ile gerçek arasındaki mesafeyi dikkate alarak biz bu görkemli yaşlı çınarın kovuğuna 35-40 küçük baş hayvanın sığdığını söyleyenler bulunduğunu da hatırlatalım.
Evi bu çınarın hemen yanında bulunan Mevlüt Nenk, daha önce bizim gibi belki binlerce kişiye bu çınarı anlatmış. Nereden iyi fotoğraf alınacağını da biliyor. Bize en uygun açı için yer de gösteriyor. Dışarıda yaptığımız çekimin ardından çınarın içine giriyoruz ve içinden dışarıya doğru da birkaç kare alıyoruz. Dev bir çınarın içinden dışarıya bakmak da, insana tabii ayrı bir heyecan veriyor. Dalları ve yapraklarıyla bulunduğu alana yayılan bu çınara gelirken, “çınar” yazılı bir tabelanın bulunduğu yoldan geçmiştik. Onca yaşına rağmen çürüme emaresi göstermeyen bu görkemli çınarın bizden sonra başka kuşaklara da ev sahipliği yapacak kadar dik durduğunu da özellikle vurgulamak gerekiyor.
(PERTEK)
Fatih Polat
ÖNCEKİ HABER

Bir dünya halı aynı katalogda

SONRAKİ HABER

Anne Frank insanlık hafızası listesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...