04 Ağustos 2009 00:00

Konuşamıyor ama opera söylüyor!

Sağır ve dilsiz Oyuncu Levent Beşkardeş, bir operada başrol oynuyor, Hacivat olup Karagöz’le atışıyor, Nâzım’dan uyarlanan oyunda sahne alıyor.

Paylaş

Sağır ve dilsiz Oyuncu Levent Beşkardeş, bir operada başrol oynuyor, Hacivat olup Karagöz’le atışıyor, Nâzım’dan uyarlanan oyunda sahne alıyor. Duymadan ve konuşmadan yaptığı pantomim gösterileriyle dünya çapında tanınan sanatçı Levent Beşkardeş, Nâzım’dan Karagöz’e Türkiye kültüründen esintiler taşıyan oyunlarını dünya izleyicisi için hazırlıyor.
Uzun zamandır Fransa’da yaşayan, duyma ve konuşma engelli insanların kendisini sanatla tedavi etmesi amacı ile kurulan “International Visual Theatre” (Uluslararası Görsel Tiyatro) Üyesi Tiyatro Oyuncusu, Yönetmen, Şair ve Rejisör Levent Beşkardeş, önümüzdeki aylarda Avrupa’da birçok etkinlikte yer alacak.
OPERADA SESLİ VE SESSİZ ROLLER
Levent Beşkardeş, 15 Ağustos Günü Fransa’nın Saumur şehrinde bulunan Fontevraud Manastırı Müzesi’nin salonunda oynanacak “Büyük İskender’in Çöküşü” isimli operada rol alacak. Fransız Besteci ve Müzisyen Jean Christphe Mati’nin yazdığı operada sessiz aktör olarak rol alan Beşkardeş’e, bir sessiz kadın oyuncu, on iki kişilik koro ve Tenor Patrice Balter eşlik ediyor. Operanın Yönetmenliğini ise Philippe Carboneaux üstlenmiş.
Beşkardeş, en son geçtiğimiz ay sahnelenen “Büyük İskender’in Çöküşü” adlı operanın ekibiyle özellikle koroyla ve Tenor Patrice Balter’le anlaşmakta sorun yaşadığını ancak on günlük süre zarfında arkadaşlarına işaret dili öğreterek ekibin iletişimsizlik sorununu aştığını belirtiyor. Ayrıca, “Büyük İskender’in Çöküşü” isimli opera Müsicatreize ve ünlü yayınevi Actesud ortaklığı ile çıkan bir CD ve kitap ile sanatseverler ile buluşuyor. Bu kitapta yer alan çizimler ise Burkina Fasolu Sanatçı Christophe Sawadogo tarafından yapılmış. 15 Ağustos’un ardından “Büyük İskender’in çöküşü”, Beşkardeş’in beş tane kısa filmi ile birlikte L’etang des Aulnes’te izleyiciyle buluşacak. 1-7 Aralık 2010 tarihinde ise opera, Paris Louvre Müzesi’nin Auditorum salonunda izlenebilecek.
NÂZIM, HOLLANDA’DA
Beşkardeş’in Nâzım Hikmet’in “Sevdalı Bulut” isimli masalından uyarladığı tiyatro ve dans gösterisi, önümüzdeki kasım ayında sanatçının ve ekibinin çıkacağı bir turne ile Hollandalılarla buluşacak. Ocak ayında Amsterdam’da sergilenecek, Hollanda’da işitme engelliler için kurulmuş Handtheatre’nin katkıda bulunduğu oyun için şehirde Nâzım Hikmet’le ilgili fotoğraf sergileri ve şiir etkinlikleri düzenlenecek. Bu turne süresince Levent Beşkardeş’e sazda Zeki Çolaş, darbuka ve davulda Doğan Ertener, Fransız sanatçılar Annie Mako, Frederique Brugas, Estelle Rubriot ve İranlı sanatçı Ali Shafiee eşlik edecek.
Ayrıca Levent Beşkardeş’in, Fransa’da gerçekleşecek Türkiye Mevsimi için de iki projesi bulunuyor. Beşkardeş’in Türkiye Mevsimi için hazırladığı “Yunus, Les eaux de Monema” isimli oyunda dünün ve bugünün Türkçesi, Fransızca ve Türkçe el işaretleriyle anlatılacak.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Altın Portakal kurmacayı ayrı, belgeseli ayrı bekliyor

SONRAKİ HABER

Cer Atölyeleri’nde ikinci yaz konseri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...