05 Ağustos 2009 00:00

Gazeteci Temel, Kürtlere Adalet İstedi; Mahkum Oldu

Şanlıurfa Mahkemesi, Kemal Kılıç cinayetinin yıldönümünde “Onu katleden güçlerden hesap sorulacak. Kürdistan’da yüzlerce insan katledildi” dediği için Azadiya Welat gazetesi yetkilisi...

Paylaş

Şanlıurfa Mahkemesi, Kemal Kılıç cinayetinin yıldönümünde “Onu katleden güçlerden hesap sorulacak. Kürdistan’da yüzlerce insan katledildi” dediği için Azadiya Welat gazetesi yetkilisi Tayip Temel’i kin ve düşmanlığa tahrikten mahkum etti. Karar temyiz edildi.
Azadiya Welat gazetesi yayın yönetmeni Tayip Temel’in avukatı Servet Özen, Özgür Gündem gazetesi muhabiri Kemal Kılıç’ın öldürülmesinin yıldönümünde yaptığı konuşmadan mahkum edilen müvekkiline ilişkin karara itiraz etti. 21 Temmuz’da Şanlıurfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Kürtçe yaptığı anma konuşmasında, “Kemal Kılınç arkadaşımız görevi başında şehit oldu. Onu katleden güçlerden mutlaka hesap sorulmalı, sorulacak da. Kürdistan’da yüzlerce insan bu karanlık güçler tarafından katledildi veya kaybedildi” diyen Temel’i bir yıl hapse mahkum etmişti.
Hükümetin “Kürt açılımı” kapsamında toplumun çeşitli kesimleriyle çalıştay düzenlediği, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın muhatap alınması ve düşünce özgürlüğünün tam anlamıyla sağlaması yönünde tavsiye aldığı günlerde, faili meçhul cinayetlerin cezalandırılmasını isteyen Temel’in kendisi mahkum oldu.
Konuşmada “şehit” ve “Kürdistan”dan söz edilmesi ve “hesap sorulacak” sözlerine yer verilmesi nedeniyle verilen ceza, Ceza Yasası’nın (TCK) “kin ve düşmanlığa tehlikeli tahrik” suçlamasını düzenleyen 216/1 maddesine dayandırıldı.
TEMEL: DURUMA DİKKAT ÇEKTİM
Mahkeme, Türkiye’de yayın yapan ilk Kürtçe günlük gazetenin yönetmeni Temel’i önce bir yıl hapse mahkum etti; daha sonra cezayı beş yıl süreyle erteledi ve gazetecinin bir yıl boyunca kamu hizmeti haklarından mahrum bırakılmasına karar verdi.
Açıklamasında tepkisini dile getiren Temel, “Ben orda görevi başındayken katledilen ve failleri bulunmayan bir gazeteci arkadaşımızın yıldönümünde, devletin gizli odaklarınca kaybedilen tüm masum insanların durumuna dikkat çekmiştim. Zaten bu günlerde yapılan kazılarda kaybedilen bu insanların hangi güçlerce öldürüldüğü ortaya çıkıyor. Bundan daha net bir savunma olur mu? Savunmamda da bunları söyledim. Çıkan kemikler ve cesetler, deşifre olan karanlık ilişkilerin sorumluları cezalandırılmalı. Kemal Kılınç’ı katledenler değil, onun katillerinin bulunmasını isteyenler cezalandırılıyor” dedi.
“HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK”
TCK’nın 216. maddesinin birinci bendine göre, “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Tuna’ya Saldırıdan Altı Kişi Tutuklandı

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...