05 Ağustos 2009 00:00

‘Sokaklardan ceset topladım’

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen Gençlik Kampı’na katılan, ABD’li Asker Chris Capps-Schubert...

Paylaş

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen Gençlik Kampı’na katılan, ABD’li Asker Chris Capps-Schubert, Irak’ta yaşadıklarını ve işgal konusundaki görüşlerini gazetemize anlattı.

Kendini tanıtır mısın?
1983 de Austin Texas’da doğdum. Bridgewater, New Tersey şehirlerinde okudum. Liseyi 2001’de bitirdim.

ABD ordusunda askerliğe başlamadan önce neler yaptın, neden askerlik yapmaya karar verdin?
Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye gitmeyi planlıyordum. Fakat ekonomik şartlar buna el vermedi. Ailemden bağımsız kendimi geçindirmek ve okul masraflarımı karşılamak için bir pizzacıda çalışmaya başladım. Aldığım aylık sadece geçimime yetiyordu, elimde okul masraflarımı karşılayacak bir para kalmıyordu.
Devam etmek istediğim üniversiteye yılda 20 bin dolar ödemek zorundaydım. Eski öğretmenlerim ve çalıştığım lokantanın sahibiyle bu konu üzerine görüştüm, bana yardımcı olmalarını istedim.
Hepsi askerlik yapmamı tavsiye etti. Uzun süre düşündükten sonra askerliğe başvurdum.

Askerlik yaparken nelerle karşılaştın?
Ben askerliğimi, ilerideki iş hayatımda yardımcı olması için meslek eğitim alanında yaptım. Sonra yeni bir askerlik anlaşması imzaladım.
Anlaşmada, sadece ayda bir kere kışlaya uğramam gerekiyordu. Diğer günler ise üniversiteye gidiyordum. Bu süreçte bir çok şehir ve ülke dolaştım, tecrübe kazandım.
Son olarak da beni Irak’a asker olarak göndereceklerini söylediler.
Nasıl karşıladın bu görevi?
İlk başta olup biteni anlamamıştım. Çok kararsız ve üzgündüm. Televizyondan Irak’ta neler olduğunu görüyordum. Kızgındım, ne gibi yük ve sorumluluklarla karşılaşacağımı bilmiyordum. Ama diğer yandan da oradaki yaşam tarzı ve insanları da görmek tanımak istiyordum.

Irak’a gitmeden önce neler yaşadın?
Irak’a gitme kararından sonra Almanya’ya gönderildim. Nürnberg yakınlarında bir buçuk ay askeri eğitim gördüm. Irak’a gitmeden önce yapılması zorunlu olan bir eğitimdi bu. Eğitim süreci heyecanlıydı, Almanya’da birçok asker arkadaşla tanıştım. Eğitimi bitirdikten hemen sonra beni Irak’a gönderdiler.

Bize şu an neler yaptığını anlatır mısın?
Almanya’ya geri döndüğümde, her şeyden önce pişmandım. Afganistan’a gitmek istemiyordum, her türlü yolu denedim ve başardım. Şu an “Iraq Veterans Against the War” örgütünde aktif çalışma yürütüyorum. Almanyalı bir eşim var. Değişik örgütlerin, derneklerin davetleri üzerine düzenlenen söyleşilere katılıyorum. İleri ki dönemlerde ise Amerika’ya, ailemi görmeye gitmeyi düşünüyorum. Umarım bir zorluk çıkmaz.


‘HİÇ KİMSEYİ ÖLDÜRMEDİM’
Irak’taki süreci bize anlatır mısın?
Irak’ta beni çok zor şeyler beklemedi. Almanya’daki gibi, hafif görevler üstlendim. Değişik ülkelerin, zengin aile şirketlerinin kantinlerinde nöbet tutmak zorundaydım. Dışarı çıktığımızda, diğer Amerikan askerleri çok daha zor görevler üstlenmek zorundaydı. Tank ve silahlarla ilgileniyorlardı. Daha sonra beni Bağdat’taki kışlalarda görevlendirdiler. Buralarda nöbet tutmak zorundaydım. Terhisim çok uzun sürmedi. Irak’a, 2005’in 12. ayında gittim 2006’nın 10. ayında Almanya’ya geri döndüm. Geri dönmemin sebebi, Alman askerleri ile birlikte Afganistan’a gitmeye hazırlanmaktı.

Irak’ta herhangi bir patlamada veya saldırıda görev üstelendin mi?
Ben şahsen hiç bir saldırıda bulunmadım. Elbette bomba sesleri ile uyanıyorduk. Ama kendi hayatım boyunca hiç bir insan kılına zarar vermedim. Hayatım boyunca da insan öldürmedim. Çok kötü tablolarla karşı karşıya kaldığımı söyleyebilirim: Sokaklardan ceset toplamak zorunda kaldım. Eğer bir insanı suçsuz yere öldürseydim, vicdanım rahat etmezdi, akşamları uyuyamazdım.
(Kiel/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘İşkence iddialarını bağımsız komisyon incelesin’

SONRAKİ HABER

Tayland’da uçak kazası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...