05 Ağustos 2009 00:00

‘İşkence iddialarını bağımsız komisyon incelesin’

İngiltere Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi, yayınladığı bir raporda milletvekillerinin İngiltere’nin işkenceye müdahil olup olmadığına yönelik soruşturmadan kaçındıklarını...

Paylaş

İngiltere Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi, yayınladığı bir raporda milletvekillerinin İngiltere’nin işkenceye müdahil olup olmadığına yönelik soruşturmadan kaçındıklarını, bunun hükümetin şeffaflık duruşunu zedelediğini açıkladı.
Yayınladığı raporda hükümeti sert bir şekilde eleştiren komisyon, İngiliz istihbarat servisinin özellikle İngiltere dışında birçok ülkede işkence olaylarına karıştıkları ve bu iddiaların araştırılması için bağımsız bir komisyonun kurulmasının tek yol olduğunu vurguladı.
“Bakanlar incelemeden ve şeffaflıktan kaçıyorlar” diyerek hükümet yetkililerini eleştiren raporda, “Soruların büyük kısmının bakanlar tarafından yanıtsız bırakıldığı bir ortamda kamuoyunun istihbarat servisine olan güvenini tazelemek için bu kurumun yurt dışındaki faaliyetlerini inceleyecek bağımsız bir komisyonun kurulmasından daha sağlıklı bir seçenek görülmüyor.” denildi.
İŞKENCE TRANSFERİ
İngiltere hükümeti son beş yılda birçok kez, özellikle yurt dışında gerçekleşen işkence olaylarıyla ilgili gensoru önergelerine maruz kaldı. Sürekli işkence için bazı kişilerin üçüncü bir ülkeye transfer edildiklerini ve bu ülkelerde işkence gördükleriyle ilgili olaylarla bağlantısını reddeden hükümet, bu konuda açık bir soruşturmanın yürütülmesine de karşı çıkmıştı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

El Fetih Kongresi 20 yıl aradan sonra toplandı

SONRAKİ HABER

‘Sokaklardan ceset topladım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...