05 Ağustos 2009 00:00

Ürkek randevu!

Başbakan Erdoğan lütfetti, bugün DTP ile görüşecek. Ama başbakan olarak değil, AKP’nin genel başkanı olarak!

Paylaş

DTP’ye uzun süre randevu vermemekte direnen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nihayet DTP’ye randevu verdi. Ancak randevu haberinin açıklanmasından kısa bir süre sonra, AKP’den, “Erdoğan, Başbakan sıfatı ile görüşmeyecek” açıklaması geldi.
Başbakan Erdoğan DTP ile bugün saat 12.00’de görüşecek. Randevuyu talep edenin Erdoğan olduğu belirtildi. Ancak görüşme, Başbakan Erdoğan Başbakanlık’ta değil, AKP Genel Başkanlık makamında görüşecek. Bir diğer önemli ayrıntı ise Erdoğan Başbakan sıfatıyla değil AKP Genel Başkanı ve Grup Başkanı sıfatıyla DTP ile görüşecek.
Görüşmede son günlerde gündemde bulunan Kürt açılımı değerlendirilecek. Erdoğan’ın yanında İçişleri Bakanı Beşir Atalay olacak..
DTP’den görüşmeye, partinin eş başkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna ile DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş katılacak.
Önceki gün AKP Grubu toplantısında Başbakan Erdoğan, Kürt sorununun çözümünü önemsediklerini belirterek, Demokratik Toplum Partisi’ne randevu verebileceğini işaret etmişti. Başbakan Erdoğan, Öcalan’ı değil, DTP’yi muhatap aldıklarının da altını çizdi.
ERDOĞAN’DAN DTP AÇIKLAMASI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin önceki gün yapılan grup toplantısında Kürt sorununun çözümünü önemsediklerini belirterek, Demokratik Toplum Partisi’ne (DTP) randevu verebileceğini işaret etmişti. Erdoğan, toplantıda Öcalan’ı değil, DTP’yi muhatap aldıklarını dile getirdi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, geçtiğimiz hafta Kürt sorunun çözümü için açıklamalarda bulunmuş ve siyasi partileri ziyaret edeceğini söylemişti.
Erdoğan’ın görüşmeyle ilgili ilk yorumu da şu oldu: “Ben, DTP’Yi PKK ile aynı kefede değerlendirmiyorum, değerlendirmek istemiyorum.”
TÜRK: SÜREÇ HASSAS
DTP Eş Başkanı Ahmet Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Sürecin hassasiyetini biliyoruz. 72 milyon insanın hassasiyetini göz önünde tutuyoruz. Olabildiğince mesafe almak için neler yapabiliriz, bu konuda görüşümüzü ortaya koyacağız. Bu sorun için ilgili ve etkili her kesimin düşünceleri önemli. Hazır projelerle, kalın çizgilerle yola çıkmak süreci tıkar. Bunu yapmadan süreci değerlendireceğiz.” dedi.
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da, bir televizyonun canlı yayınında şunları söyledi: “Yarın (bugün) saat 12.00’de görüşme yapılacak. Aslında çok geç kalınmış bir randevu. Daha önceden bir araya gelmeyi becerebilmeliydik. Sayın İçişleri Bakanı’nın açıklamasından sonra bu satır aralarında vardı. DTP bu noktada önemli bir aktör, sürece büyük bir katkısı olacak. Olumlu buluyoruz bu görüşmeyi. Eminim ki bir yol haritasında, ortak bir zeminde buluşacağız. Uzun bir süredir bu görüşme isteğimiz var. DTP’ye bir lütuf değil bu, DTP de halkın temsilcisidir. Ama düne takılıp kalmayacağız. Birlikte bir tarih yazabiliriz. Hepimizin süreci desteklemesi lazım. İçişleri Bakanı’nın açıklamalarını olumlu buluyoruz.”


BAHÇELİ’DEN RANDEVU TALEBİ
MHP Lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan’ın DTP’ye randevu vermesine ilişkin açıklama yaptı
Devlet Bahçeli, Tayyip Erdoğan’ın DTP’ye randevu vermesine ilişkin “Açılımın gereği olarak hareket ediyorlar. 2 yıl sonra fark etmesi de önemli açılım” dedi.


HAMAS GÖRÜŞMESİNDEKİ GİBİ
AKP yöneticileri daha önce Hamas heyetiyle yapılan görüşmeyi de ‘partili’ kimlikleriyle yaptıklarını savunmuşlardı. Olay, Hamas’ın Siyasi Lideri Halid Meşal ve beraberindeki heyetin 16 Şubat 2006’da Ankara’ya ziyaretiyle gerçekleşmişti. “Resmi hükümet daveti” görüntüsü vermemek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya gelmediği, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün ise ‘partili’ sıfatıyla görüştüğü Hamas heyetinin ziyareti AKP kayıtlarına da geçmemişti. Partinin resmi internet sitesinde de Hamas ziyaretine tek satır bile yer verilmedi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Hani’deki mezar savcılık izni olmadan açılmış

SONRAKİ HABER

Direnişçi işçinin oğlu öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...