05 Ağustos 2009 00:00

‘Hançer Timi Bitlis’te’ iddiası

Şırnak’ın Beytüşşebap (Elkê) ilçesinde DTP’li Necman Ölmez ve Ferhat Ediş’in öldürülmesinde adı geçen Hançer Timi’nin Bitlis bölgesinde görüldüğünü belirten vatandaşlar...

Paylaş

Şırnak’ın Beytüşşebap (Elkê) ilçesinde DTP’li Necman Ölmez ve Ferhat Ediş’in öldürülmesinde adı geçen Hançer Timi’nin Bitlis bölgesinde görüldüğünü belirten vatandaşlar, HPG’lilerin kıyafetlerini giyerek, 3’erli, 4’erli grupların bölgede çoban ve köylüleri tehdit ettiğini iddia etti.
Bitlis ve Hizan ilçesi arasında bulunan Olek ve Herviz bölgeleri ile Hizan’a bağlı Newala Tua ve Serêdarê bölgelerinde çobanlarla ilişkilendikleri öğrenilen grupların, ayrıca Güroymak (Norşên) ilçesine bağlı Meştak köyü yakınlarında da köylüleri, kendilerine yemek getirmeleri için tehdit ettikleri belirtildi. Mutki ilçesine bağlı Xeça Reş ve Geliyê bölgelerinde ise silahlı sivil giyimli kişilerin dolaştığını ifade eden yerel kaynaklar, bu grupların geceleri bölgedeki köyleri dolaştıkları ve bu durumdan kaygılandıklarını kaydetti.
‘KÖYLERİ DENETLİYORUZ’
Bu gruplarla karşılaştığını belirten R.D. isimli vatandaş, söz konusu kişiler tarafından ekmek ve yemek getirmeleri için tehdit edildiklerini iddia ederek, “Özellikle akşamları yurtsever köylerin etrafında saklanıyorlar. Bunlar gerilla elbiselerini giymiş, saç ve sakaları uzamış bir şekilde akşamları köylerin etrafında saklanır gibi yapıp, köylülerle ilişkilenmeye çalışıyorlar. Çobanlara ‘Biz köylerin güvenliğini sağlıyoruz ve yurtseverleri denetliyoruz’ demişler. Bölgede çok fazla askeri karakol ve noktaları olmasına rağmen çok serbest dolaşıyorlar” dedi. R.D., bu durumun bölgede yaşayanları kaygılandırdığını söyledi.
‘DTP’Yİ SEVMİYORUZ’
Bu kişilerin sürekli vatandaşlarla tartıştıklarını iddia eden ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise “Sürekli son dönemde, halkın barış taleplerine yönelik tartışmalar yürütüyorlar. Barışın iyi olmadığını, yürütülen barış tartışmaları çok anlamsız ‘Biz PKK’liyiz, biz savaşçıyız, DTP’yi sevmiyoruz. Çünkü DTP bizi anlamıyor, neyin barışını sağlayacaklar. PKK ne çekti kimse bilmiyor’ şeklinde konuşuyorlar. Bunlar bazen gerilla kıyafeti bazen de silahlı sivil geziyorlar. Biz bu durumdan çok kaygılıyız. Acaba Beytüşşebap olayı gibi olayları yaratmaya mı çalışıyorlar” diye konuştu.
Aynı kişi, 3’er kişilik 3-4 grup halinde gezenlerin bazen HPG kıyafetleri bazen de kar maskeli dolaştıklarını belirterek, “Bunun sebebini sorduğumuzda ‘Biz PKK’nin özel birimindeniz onun için’ şeklinde cevap verdiler” dedi.
Bitlis bölgesinin stratejik bir bölge olduğunu belirten DTP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir, yıllardır bölge halkını sindirmek için bu gibi yapılanmaların Bitlis’te çıktığını söyledi. Vatandaşlardan bu yapılanmanın bölgede gezdikleri konusunda duyumlar aldıklarını aktaran Demir, şöyle konuştu: “1990’lı dönemlerde özellikle Bitlis ve ilçelerinde adam kaçırma, eroin kaçakçılığı, faili meçhul, tecavüz gibi olaylara karışan kontrgerilla adı altında halkı sindirmeye yöneldiler. Bunların şimdiki Ergenekon ile ilişkileri ortadadır. O dönemde kontrgerilla, 1996 döneminde yine ‘Keskin Kılıçlar’ adı altında çıktı, şimdi de Beytüşşebap’ta Hançer Timi olarak karşımıza çıktılar.”
Hançer Timi’nin özellikle DTP’nin Bitlis’te önemli bir başarı elde etmesinden sonra ortaya çıktığının altını çizen Demir, “Kontrgerilla, ‘Keskin Kılıçlar’ da, özellikle halkın bilinçlendiği dönemlerde bu tür yapılanmalar ortaya çıkıp, halkı sindirmeye çalıştılar. Bu tim de, özellikle DTP’nin yerel seçimlerde önemli bir başarı sağlamasından sonra ortaya çıkarak, halkı özgürlük mücadelesi karşısında soğutmak ve sindirmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz” dedi.
‘HALKIMIZ UYANIK OLMALI’
Bu yapılanmanın özellikle HPG’li, sivil ve yöresel kıyafetler giyerek dolaşmaları, var olan barış süreci ve Kürt sorununun çözümü tartışmalarını bozmaya yönelik olduğunu vurgulayan Demir, “Halkımız artık kimin ne olduğu, ne yapmak istediği konusunda bilinçlenmiştir. Bu bir oyundur ve halkımızda bu oyuna gelmeyecektir. Biz özellikle Bitlis halkının bu konuda uyanık olmalarını istiyoruz. Provokasyonlara gelmemelerini istiyoruz” şeklinde konuştu. (Bitlis/DİHA)
Erdoğan Altan
ÖNCEKİ HABER

Önce çalıştır sonra kaç!

SONRAKİ HABER

Hani’deki mezar savcılık izni olmadan açılmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...