05 Ağustos 2009 00:00

Paran varsa ne âlâ

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 2009-2010 akademik yılında harçlara yüzde 500’e varan oranlarda zam önerdi. Bir üniversite kenti olarak bilinen Eskişehir’de harç zamlarıyla ilgili görüşlerini aldığımız...

Paylaş

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 2009-2010 akademik yılında harçlara yüzde 500’e varan oranlarda zam önerdi. Bir üniversite kenti olarak bilinen Eskişehir’de harç zamlarıyla ilgili görüşlerini aldığımız Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Caner Emirhan Coşkun, YÖK’ün kararlaştırmış olduğu bu zamların, aslında eğitim sisteminin öğrenciyi ‘Paran varsa oku, paran yoksa sürün’ anlayışına ittiğinin göstergesi olduğunu belirtti.
İkinci öğretimdeki yüksek zam oranının aileleri çok zor durumda bırakacağını anlatan Coşkun, düşük geliri olan bir ailenin bunu karşılamasının mümkün olmayacağına dikkat çekti. İkinci öğretimlere burs hakkının verilmediğini ve verilen kredinin de harçları karşılamadığını belirten Coşkun, buna karşılık verilen bursların her yıl oldukça düşük oranda artırıldığını söyledi.
Bu zamların yaz dönemine denk gelmesinin bir rastlantı olmadığını ifade eden Coşkun, öğrencilerin yan yana gelip kararlar alamayacağı bir dönemde, bu zamların yapılmış olmasının zamlara karşı oluşturulacak bir ortak paydayı engellemeyi amaçladığını kaydetti.
ZAM YAPILMASIN
Coşkun, zam yapılmasının ardından öğrenciler tarafından yapılan eylemlerin çok da kitlesel eylemlere dönüşmediğinden yakındı. Anadolu Üniversitesi Rektörü’yle görüşmeler yapan öğrencilerin olduğunu belirten Coşkun, Rektörlüğün harç zammı konusunda “YÖK’ün kendilerinden henüz böyle bir taleplerinin olmadığına dair” bir açıklama yaptığını aktardı. Gazetemiz aracığıyla yetkililere seslenen Coşkun, “Zamlar geri çekilmeli, öğrenciler ve aileleri zor durumda bırakılmamalı”dedi.


ZAMMA GÖRE TERCİH
ÖSS’de alınan puanların açıklanmasından sonra tercih telaşı içindeki öğrenciler tercihlerini yaptılar. Acaba öğrenciler istedikleri bölümlere yerleşebilecek kadar puan alabildiler mi? Tekrar tekrar değişen sınav sistemi ve harçlara yapılması planlanan zamlar öğrencilerin tercihlerini etkiledi mi?
Meslek lisesi mezunu olan Serhan Karanfil, 1. bölümden sınava girdiğini fakat okumak istediği bölümlerin 2. bölüm puanını gerektirdiğini söyledi. “Bu yüzden bu sene tercih yapmadım ve mecburen tekrar sınava hazırlanacağım” dedi. Karanfil, gelecek yılki tercihinde 2. öğretime kalmamak için daha fazla çalışması gerektiğini söyledi.
Bu yıl ÖSS’den istediği bölüme yerleşmek için yeterli puanı alamadığını söyleyen Zülal Saran, sınav sistemi değiştiği için yine de tercih yapacağını belirtti. İstediği bölüm olan turizm otelcilik, kamu yönetimi veya psikolojik danışmanlık bölümleri olmazsa mecburen bu sınava gireceğini; ama ailesinin bu yıl 2. öğretim de olsa gitmesini istediklerini söyledi. ÖSS’de bu yıl aldığı puandan memnun olan Başar Pazı, “İstediğim bölüm olan Basın-yayını seçtim ve büyük ihtimalle bu bölüme yerleşeceğim” dedi. Harçlara zam da yapılsa bunun tercihini etkilemediğini söyleyen Pazı, “Bu saatten sonra bana ÖSS derseniz, ‘yok ben almayayım’ derim” dedi. Bir diğer meslek lisesi mezunu olan Onur İpek, istediği bölüme giremeyeceğini, bu yüzden açıköğretimi tercih ettiğini söyledi. Açıköğretime yapılan harç zamlarının diğer üniversite ve bölümlere yapılan zamlardan daha az olduğunu belirten İpek, bu zamların öğrencileri kötü etkileyeceğini, zamların miktarına gör etki oranlarının da değişeceğini vurguladı.
(Eskişehir/EVRENSEL)


ZAM TALEBİ REKTÖRLÜKTEN GELMEMİŞ
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Rektörlüğü, YÖK’ten harçlara zam yapılmasını talep etmediklerini açıkladı. Öğrencilerin harç zamlarına ilişkin görüşmek üzere aralarından seçip gönderdikleri temsilcilerle görüşen GAZÜ Rektör yardımcısının söyledikleri YÖK’ün “Harç zamlarını Üniversite yönetimlerinin talebi üzerine yaptık” açıklamasının doğruyu yansıtmadığını ortaya çıkardı.
YÖK tarafından önümüzdeki dönem üniversite harçlarına yapılacağı açıklanan zamlarla ilgili GAZÜ öğrencileri Rektörlükle görüştü. Rektörlükten randevu isteyip aralarından seçtikleri 3 temsilciyle görüşmeye giden öğrenciler Rektörlüğe “Sizin YÖK’ten harçlara zam yapılması yönünde bir talebiniz oldu mu?” diye sordular. Alınan randevu üzerine Rektörlük binası önüne gelen öğrenciler temsilcilerini içeriye göndermek istedi.
Görüşmeye giren temsilcileri beklemek isteyen öğrencilerin polis ve özel güvenlik görevlileri tarafından Rektörlük binası önünden uzaklaştırılmak istenmesi ve Görüntü alan Hayat Televizyonu ve Evrensel gazetesi muhabirinin engellenmeye çalışılması üzerine kısa bir gerginlik yaşandı. Rektörle görüşmeye giden temsilci öğrenciler, Rektör’ün havaalanına yetişmek zorunda olduğunu belirtip ayrılması sonucu Rektör yardımcısıyla görüştüler. Rektör yardımcısına YÖK’ten harç zammı talepleri olup olmadığını soran öğrenciler böyle bir şeyin olmadığı yanıtını aldılar. Görüşme çıkışında sorularımızı cevaplayan Özcan Doğan ve Volkan Gül, Rektör yardımcısının yüzde 500 oranında bir zammın söz konusu olmadığını, yüzde 8’lik zammınsa Türkiye koşullarında uygun olduğunu belirttiğini söylediler. Temsilci öğrencilerin söylediğine göre Rektör yardımcısı ayrıca zamla ilgili de YÖK’le görüşeceklerini ifade etti. Öğrencilerse zamlar geri alınıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini belirttiler. (GAZİANTEP)
Mine Ertok
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerin söyleyecek sözü var

SONRAKİ HABER

ÖSS’de şimdi de yerleşme stresi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...