05 Ağustos 2009 00:00

Geridönülmez hasar veriliyor

Bu yıl birincisi düzenlenen Ekoloji ve Çevre Öğrencileri Kongresi, 29-31 Temmuz tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Paylaş

Bu yıl birincisi düzenlenen Ekoloji ve Çevre Öğrencileri Kongresi, 29-31 Temmuz tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Birçok üniversiteden ağırlıklı olarak Biyoloji bölümü öğrencilerinin Hacettepe Üniversitesi’nde buluştuğu kongreye bu yıl Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Topluluğu ile Kuş Gözlem Topluluğu ev sahipliği yaptı.
Öğrencilerin ve akademisyenlerin çevre ve ekoloji hakkındaki çalışmalarını paylaştıkları, bu konuda tartışmalar yürüttükleri kongrede öne çıkan sunumlar “Suyun Politiği”, “Su Etkin Peyzaj Düzenleme”, “Türkiye’nin Biyoçeşitliliği Nasıl Belirleniyor ve Nasıl Korunuyor?”, “GDO Hukuku: Biyolojik Geleceğin Mülksüzleştirilmesi” oldu. Biyoloji ve çevre eğitimi konusunda da tartışmalar yapan öğrenci ve akademisyenler, ilköğretimden başlanarak herkese ciddi bir çevre bilinci ve biyoloji eğitimi verilmesinin önemine dikkat çekti. Ekoloji ve çevre konusunun bir uzmanlık alanı olmaktan ziyade herkesi ilgilendiren bir alan olarak algılanması gerektiğinin önemine vurgu yapılan kongrede, rant ve maddi kaygılar sebebiyle çevrenin ve ekolojinin tamir olunmaz hasarlara uğratıldığı söylendi.
Ayrıca biyoloji bölümlerinde okuyan öğrencilerin yaşadıkları sorunların da paylaşıldığı kongrede TUS’a girme hakları ellerinden alınan biyoloji öğrencileri “Biyolog” unvanının ellerinden alınmasına tepki göstereceklerini ifade ettiler ve gelecek dönemde neler yapabileceklerini tartıştılar.


BEDELİ SAVAŞLARDAN DAHA AĞIR OLUR
Kongrenin sonunda açıklanan sonuç bildirgesinde ekolojik krizin faturasının savaşlardan daha ağır olmaya başladığına dikkat çekildi. Ekolojinin hem bir rant hem de bir göz boyama sanatı haline geldiğinin belirtildiği bildirgede, “Üzerinde yükseldiğimiz doğa ve çevre temellerini çürüten uygarlığımıza şu soruyu sormamız gerekmektedir: Daha ne kadar ‘Kalkınma’ daha ne kadar ‘gelişmek’ zorundayız” denildi. Bildirgede başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki diğer siyasi partilere, yerli şirketlere ve çıkar odaklı ilişki kuran ülkelerden gelen yabancı şirketlere yapılan çağrıda bulunan öğrenciler, “Yaratılan bu krizin ne ekolojik ve ne de çevresel bedelini ne de bir başka bedelini biz ödemeyeceğiz” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)
Gizem Örnek
ÖNCEKİ HABER

GENÇLİĞİN SESİ

SONRAKİ HABER

Öğrencilerin söyleyecek sözü var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...