05 Ağustos 2009 00:00

GENÇLİĞİN SESİ

2010 yılında sınav sisteminin nasıl olacağı, geçen hafta yapılan toplantı sonrasında ÖSYM tarafından açıklandı. İnternetten ve dershanelerden edindiğimiz bilgiye göre, önümüzdeki yıl gireceğimiz sınav iki aşamalı olacak.

Paylaş

2010 yılında sınav sisteminin nasıl olacağı, geçen hafta yapılan toplantı sonrasında ÖSYM tarafından açıklandı. İnternetten ve dershanelerden edindiğimiz bilgiye göre, önümüzdeki yıl gireceğimiz sınav iki aşamalı olacak. Anlaşılan 30 bin öğrencinin sıfır puan almasının nedenlerinden en önemlisi tek aşamalı sınav sistemine bağlanıyor. Ancak sınavın tek aşamalı mı iki aşamalı mı olacağı tartışması, yaşlarımız tutmasa da bize biraz tanıdık geliyor.
Tek aşamalı sınav, “Üniversitelerarası Seçme Sınavı”(ÜSS) adıyla 1974-1980 yılları arasında uygulanmış. Bu sınavda öğrenciler, lisede gördüğümüz derslerin dışında genel yetenek sorusu da çözmüşler.
Ardından 1981’de iki aşamalı sınav sistemi yürürlüğe girmiş. Bunun ilkine “Öğrenci Seçme Sınavı” (ÖSS), ikinci aşamasına ise “Öğrenci Yerleştirme Sınavı” (ÖYS) adı verilmiş. ÖSS’de sözel bölüm ve sayısal bölüm dersleri sorulmuş, ÖYS’de ise bu derslere yabancı dil de eklenmiş. Bu macera da 1999 yılına kadar sürmüş.
1999 yılında, tekrar tek aşamalı sınav sistemine geçilmiş. ÖSS’de, soruların konuları ortak müfredattan (lise 1. sınıf konularından) seçilmiş. Ayrı bir günde de Yabancı Dil Sınavı yapılmış. Bu sistem de 2005 yılına kadar sürmüş. 2006’da da bizim de bildiğimiz ortak alan ve bölüm sorularından oluşan iki bölümlü tek sınav getirildi.
Sınavların kısa geçmişinden sonra, bu sene “daha nitelikli eğitim için, eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için ne önermiş olabilirler?” diyerek 2010’da bizi bekleyen sınav sistemine göz atıyoruz:
İki sınavımızdan ilki “Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı” (YGS), Nisan ayının ilk yarısında yapılacak. Bu sınavda Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal testlerinin her birinden 40 olmak üzere toplam 160 soru olacak. Sınav süresi ise soru sayısıyla aynı; 160 dakika. Bu sınavdan -henüz belli olmayan- yeterli puanı alan öğrenciler ikinci sınav olan “Lisans Yerleştirme Sınavı” (LYS) ye girebilecek. LYS’de ise Matematik, Fen, Sosyal ve Edebiyat sınavları, Haziran ayının iki haftasına yayılarak farklı günlerde yapılacak. Her bir sınav alanlara ayrılacak ve farklı kitapçıklar verilecek. Örneğin, Matematik sınavında, 30 Geometri sorusu (45 dk.), 50 Matematik sorusu (75 dk.) sorulacak ve iki test için ayrı kitapçıklar dağıtılacak
LYS’de her bölüm için farklı puan türleri hesaplanacak. Matematik- Fen bölümünde 4, Türkçe- Matematik’te 3, Sosyal bölümünde ise 2 puan türü olacak. Meslekler bu puan türlerine göre belirlenecek, her test için farklı katsayı oranları olacak. Örneğin, Genetik bölümünde okumak isteyen bir öğrenci Matematik ve Fen testini çözecek. Fen testi içinde yer alan Biyoloji sorularının katsayısı farklı hesaplanacağından Biyoloji sorularının önemi artacak. Diğer bölümleri denemek isteyen öğrenciler kalan testlere de girebilecek. Fakülteler hangi testle öğrenci kabul edeceğini açıklayacak, her fakülte kendi öğrenci profilini yaratacak.
Meslek Lisesi öğrencilerinin 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları’na sınavsız geçiş hakkı kaldırılacak. Öğrenciler 2 yıllık fakülteye gitmek için ilk sınava girecek. 4 yıllığa gitmek isteyen meslek lisesi öğrencileri ise 4 teste girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlerin sınavına girebilecek. Öğrencilerin istedikleri 4 yıllık fakültelere yerleşebilmek için sorumlu oldukları derslerin meslek liseleri müfredatında yer alıp almayacağına dair bir açıklama ise henüz yapılmadı.
2010 yılında bizi bekleyen sınavı öğrendikten sonra sınav sayısından, puan türlerinden, yeni kural ve sürelerden kafamız karışmış olabilir. Ancak sistemin her başarısızlığı sonrasında, sorunun kökenine inmeden değiştirilen yöntemler ile bu sistemin de sonucunu tahmin etmek o kadar zor değil. Kim bilir, belki 2012’de tekrar tek aşamalı sınav önerilir, adı da ÜGS olur...
D. EZGİ SÜREK
ÖNCEKİ HABER

Abdullah Gül tutuklu çocukları görmedi

SONRAKİ HABER

Geridönülmez hasar veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...