05 Ağustos 2009 00:00

Tabut taşımak istemiyoruz

‘Tahliye olmasına gerek yok’ yönündeki Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu’nun raporuyla ölüme terk edilen Güler Zere için adalet talebi, dün Meclis’e taşındı.

Paylaş

‘Tahliye olmasına gerek yok’ yönündeki Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu’nun raporuyla ölüme terk edilen Güler Zere için adalet talebi, dün Meclis’e taşındı. Milletvekilleriyle görüşmek isteyen Zere ailesi ve avukatlar, randevuları olmasına rağmen Meclis’e yarım saatte girebildiler.
Aydınlar, sanatçılar, sendikacılar, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri, dün kanser hastası hükümlü Güler Zere’nin ailesi ve avukatlarıyla birlikte dün Meclis önündeydi. Zere’nin ailesi, avukatları ve aydınlardan oluşan bir heyet, daha önceden randevu aldıkları milletvekilleriyle görüşmek için Meclis kapısında yarım saatten fazla bekletildiler. Meclis kapısında önce “randevuları olmadığı için içeri alınamayacakları” söylenen heyet, duruma tepki gösterdi. Uzun bir bekleyişin ardından heyet, içeri kabul edildi.
‘ÜSKÜL’E İNANMIYORUZ’
Heyet, DTP’li Akın Birdal, Bengi Yıldız ve Hasip Kaplan, bağımsız milletvekili Ufuk Uras ve CHP’li Ahmet Ersin’le görüştü. Görüşmenin ardından Meclis önünde açıklama yapan Zere’nin avukatı Ebru Timtik, Meclis’in kapısında keyfi bir şekilde bekletildiklerini söyledi. Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AKP’li Zafer Üskül’ün ‘Meclis Başkanlığı seçimi’ gerekçesiyle görüşmeyi kabul etmediğine dikkat çeken Timtik, “Asıl işi insan hakları olan Zafer Üskül, 2 gün bizimle ilgilenemeyeceğini söyledi. Ama 2 gün Güler Zere için çok önemli. Üskül’ün insan haklarıyla ilgilendiğine inanamıyoruz” diye konuştu.
Meclis’e Zere’nin durumuyla ilgili yaptıkları başvurunun da Komisyon’a iletilmediğini, komisyon üyesi Ahmet Ersin’den öğrendiklerini aktaran Timtik , “Komisyonun kendiliğinden bu konuyla ilgilenmesi gerekirken, başvuru bile dikkate alınmıyor. Bu ‘demokratik açılım’ların lafügüzaf olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
ERGENEKONCULAR TAHLİYE EDİLİRKEN...
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise cezaevlerinde yaşam hakkının ihlal edildiğini vurguladı. Ergenekoncuların sağlık gerekçesiyle peş peşe tahliye edildiğini hatırlatan Birdal, Cumhurbaşkanı’na Zere ve durumu ağır olan tutukluları affetmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi. Adli Tıp Kurumu (ATK) gibi siyasallaşmış kurumların Zere’yi ölüme mahkum ettiğini vurgulayan “Cumhurbaşkanı ‘iyi şeyler olacak’ demişti. ‘İyi şeyler’in ilk adımı olarak hasta tutukluları affedebilir” dedi.
MECLİS ÖNÜNDE ADALET NÖBETİ
Heyet görüşme yaptığı sırada, Meclis kapısı önünde ise adalet nöbeti tutuldu. Aralarında KESK Genel Başkanı Sami Evren, Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici’nin de bulunduğu çok sayıda sendikacı, aydın ve siyasi parti temsilcisinin de katıldığı eylemde, hastalıkları nedeniyle hayati tehlike yaşayan tutuklu ve hükümlülerin isimleri taşındı. Söz alan fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer, “Cezaevlerinden çok tabut taşıdık. Yenilerini taşımak istemiyoruz” dedi.


MAHKUM KOĞUŞU ÖLÜMÜ ÇABUKLAŞTIRIYOR
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Güler Zere’nin serbest bırakılmasını istedi.
SES yaptığı yazılı açıklamada, Güler Zere’nin ölümünü çabuklaştıran havasız ve sağlıksız bir ortamda tek başına bırakılmak istenmesine tepki gösterdi. Açıklamada, Zere’nin hastalığının ilerlemiş olmasına, sadece sıvı gıdalarla beslenebilmesine, ihtiyaçlarını kendisinin karşılamasının mümkün olmamasına rağmen yanına refakatçi alınmaması eleştirildi.
Açıklamada, Zere serbest bırakılıncaya kadar gerekli fizik ve hijyen koşullarını taşıyan bir hastane odasına alınması ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yanında refakatçi bulundurma talebinin kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Temmuz’da 17 kadın cinayeti

SONRAKİ HABER

Abdullah Gül tutuklu çocukları görmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...