05 Ağustos 2009 00:00

Okuma şansı

Ben Elif Eylem Çetindere. 13 yaşındayım. Ben, okul harçlığımı çıkartmak ve okumazsam ne gibi zorluklarla karşılaşacağımı öğrenmek için annemle babamın çalıştığı konfeksiyonda işe başladım.

Paylaş

Ben Elif Eylem Çetindere. 13 yaşındayım. Ben, okul harçlığımı çıkartmak ve okumazsam ne gibi zorluklarla karşılaşacağımı öğrenmek için annemle babamın çalıştığı konfeksiyonda işe başladım. Orada benim gibi Ebru ve Büşra var. Onlar da okul harçlıklarını çıkartmak için çalışıyorlar. Bize iş eğlenceli ama biraz da yorucu geliyor. Hani bir pencerenin perdesini örtersin güneş içeri az girer, açınca tamamen girer ya bize iş perde kapalıyken eğlenceli geliyor. Eğer okumazsak perdeler açılır ve hayatla yüz yüze kalırız. Aynı Narin abla gibi, o da perdeyle bakmış, okumamış. Şimdi çok pişman. Şimdi bir şans daha verseler, okula götürseler gözü kapalı kabul eder.
Bunlardan biri de Ceyda abla. “Keşke ben de önce çalışıp da anlayıp okusaydım” diyor. İş yerinde herkes okulu küçük yaşta bırakmış bunlardan birisi de Semra abla. Okulu 12 yaşındayken dersleri iyi olmasına rağmen sırf paraları olmadığı için bırakmış. Şimdi niçin aradan yıllar geçmiş hâlâ tekstilde çalışıyor, neden mi bir kağıt parçası için. Ama bazıları da okulu sevmediğinden bırakmış kendilerini biraz daha sıksalardı masa başında oturup para kazanacaklardı. Ama şimdi masa başında değil makine başında oturmuş onca laf yiyip çalışıyorlar. Bir de Zuhal abla var. O da okulu 8. sınıfta bırakmış. Bir yandan devam edip öğretmen olmak istemiş ama kendine güvenmemiş. Okulu bırakmış. Kendine biraz daha güvenseydi daha güzel bir hayatın içinde olurdu. Aynı Gönül ablanın kızı Merve abla gibi. O hemşire olacak, staj yapıyor. O gün stajdan sonra iş yerimize hemşire kıyafetiyle geldi herkes hemşire diye onu yanına çağırdı. Ona güzel sözler söylediler herkes o gün onun yerinde olmak istedi. Biraz daha kendilerini sıksalardı imrenerek baktıkları hayat onların olurdu. Benim anlatmak istediklerim bu kadar. Okulu sevmeyenler okula dört elle sarılın bu şans bir daha size gelmeyecek. Bu şansı kabul edecek kaç milyon insan var dünyada iyi düşünün.
Elif Eylem Çetindere (Denizli)
ÖNCEKİ HABER

Nerede eşitlik?

SONRAKİ HABER

Tarih tekerrür etmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...