05 Ağustos 2009 00:00

Biz de teşekkür ederiz!

ÖSS bitti. Sınava girildi, çıkıldı. Herkes halinden memnun. Dershane sahipleri, il milli eğitim müdürü, özel okulda okuyanlar… Tek sorun asıl sınavın stresini çeken gençlerde.

Paylaş

ÖSS bitti. Sınava girildi, çıkıldı. Herkes halinden memnun. Dershane sahipleri, il milli eğitim müdürü, özel okulda okuyanlar… Tek sorun asıl sınavın stresini çeken gençlerde. Geçtiğimiz günlerde açıklanan sınav sonuçlarından sonra İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Rağip Üye’nin açıklaması trajikomikti. Yaptığı açıklamada İzmir’in başarısının yüzde 100 arttığı ve bu başarının dershane ve özel okullar sayesinde olduğunu söyleyerek, hem dershane sahiplerine hem de özel okulda okuyan öğrencilere teşekkür etti.
Peki bu başarı neye göre değerlendirilmektedir? Sadece özel okullara ve dershaneye giden öğrencilere göre değerlendirilmektedir. Onların da hepsini katmadan, başarılı öğrencilere bakarak İzmir’in başarısını değerlendiren Üye, bu verilere dayanarak demeçler veriyor. Galiba Sayın İl Milli Eğitim Müdürümüz kendi sorumlu olduğu devlet okullarının oranlarını başarı açıklamasına katmayı unutmuş olacak. Özel okullar dışında bir değerlendirme yapıldığında ise yüzde 100 bir başarı yerine aslında bu başarının düşmüş olduğunu görüyoruz.
Eğitimde fırsat eşitsizliğinin olduğu, paran kadar eğitim hakkının olduğu hatta sınavdaki başarının cebindeki parayla doğru orantılı olduğu bir eğitim sisteminde bu başarı kimin başarısıdır? Elbette ki böyle bir sistemde böyle bir başarı özel okullarda ve dershanelerde okuma imkanı olan öğrencilerin başarısıdır. Peki bunun ardında kalan öğrenciler, devlet okulları, dershaneye gitmeye parası olmayanlar? İzmir’in geneline bakıldığı zamanda çoğu öğrenci özel okulu bırakın dershaneye gidemez halde. Hatta sınava bile girecek parası olmayan öğrenciler var. Dikkate alınması gereken bu büyük çoğunlukken, özel eğitim merkezlerinin kalitesinden değil de devlet okullarının başarısının arttırılmasından konuşmak gerekirken, Üye çıkıp “Dershanelere ve özel okula gidin başarınız artısın” diyerek hem bu kurumlara özendiriyor hem de kendisini haklı çıkartmış oluyor. Bizlere dershaneler ve özel okullara gidin diyen İl Milli Eğitim Müdürü bunları söylerken, devlet okuluna gidebilmek için bile okuldan sonra çalışmak zorunda bırakılan ve yaz tatilini organizede, mevsimlik işçi olarak çalışarak geçiren öğrencileri hesaba katmamış. Asgari ücretle ailesini geçindirmek zorunda olan bir işçinin çocuğunu dershaneye mi yoksa özel okulla mı göndermesini öneriyor? Daha geçimini sağlayamazken buna rağmen çocuğunu okutmaya çalışan aileler ÖSS’ye hazırlık kitapları almakta sıkıntı yaşarken, sistem, dershane kapılarına iterek mecburi olarak dershaneye gitme zorunluluğu kılıyor. Bir de başarılı olup ÖSS’yi kazanan gençler var tabi. Özel okullara göre oranlar az da olsa kendi çabasıyla kazanan gençler olsalar da okuyamıyorlar artık. Harç paralarına zam yapıldı. Üniversiteler de ülkedeki her şey gibi özelleştirme yolunda. Devlet okullarında okumaya çalışan bizler de, kendi okullarınızdaki eğitimsizliği görmezden geldiğiniz için, geride umutsuzluğa itilen milyonlarca genci görmezden gelerek parası olana daha fazla eğitimi savunup bir de üstüne teşekkür edenlere teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz...
Eda Aktaş (İzmir)
ÖNCEKİ HABER

Adanın ortasında restorasyon

SONRAKİ HABER

Nerede eşitlik?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...