06 Ağustos 2009 00:00

Ahmedinecad, protestolar eşliğinde yemin etti

İran’da Haziran ayında gerçekleştirilen tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, seçimlerden altı hafta sonra ikinci görev dönemi için yemin etti.

Paylaş

İran’da Haziran ayında gerçekleştirilen tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, seçimlerden altı hafta sonra ikinci görev dönemi için yemin etti. Ahmedinecad yemin ettiği sırada ise hile karıştırıldığı gerekçesiyle seçime itiraz eden muhalefet taraftarları, parlamento binasının yakınlarında protesto gösterileri düzenledi.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, İslami Şura Meclisi’nde (İran Parlamentosu) Yargı Erki Başkanı ve İslami Şura Meclis Başkanı’nın huzurunda yemin etti. Yemin törenine 242 milletvekilin yanı sıra Yargı Erki Başkanı Ayetullah Haşimi Şahrudi, İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani, Hüccetül İslam Muhammedi Gulpaigani, Koruyucular Konseyi Sekreteri, Ayetullah Ahmed Cenneti, ülkenin üst düzey sivil ve askeri yetkilileri ve bazı yabancı ülkelerin büyükelçileri katıldı.
Ahmedinecad, yemin konuşmasında kendisini tebrik etmeyen Batılı ülkelere de seslendi. İran Cumhurbaşkanı, “İran’da kimse sizin tarafınızdan bir tebrik beklemiyor” dedi. İngiltere, Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinin liderlerinin yanı sıra ABD de hile karıştırıldığı iddia edilen seçimlerden ve seçimden sonra yaşanan ve 20 kişinin öldüğü sokak gösterilerinden dolayı Ahmedinecad’ı tebrik etmeyeceğini açıklamıştı.
İran Parlamentosu’nda gerçekleşen yemin töreni sırasında ise meclis binasının bulunduğu Baharistan meydanında ufak çaplı protesto gösterileri düzenlendi. Meclis binası binlerce Besic üyesi tarafından sıkı güvenlik kordonuna alındı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre polis, protestocuları dağıtmak için biber gazı kullandı. Göstericiler, “Diktatöre ölüm” şeklinde sloganlar attı. Bazı göstericiler de 10 kişinin göz altına alındığını bildirdi.
Öte yandan muhaliflerin, yeni bir protesto hazırlığında olduğu da bildirildi. Muhalefete ait internet sitelerinde muhalefet taraftarlarına yeni bir protesto zincirine hazır olmaları çağrısında bulunulduğu kaydedildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD sivilleri vurmayı sürdürüyor

SONRAKİ HABER

Obama ve Medvedev nikah tazeledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...