06 Ağustos 2009 00:00

Üç mevsim geçti yılmadılar

Sinter Metal işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olduklarında ve kriz gerekçesiyle atıldıklarında yağmurlu bir kış günüydü. Direniş çadırlarını kurdular fabrikanın önüne. İşe iade davalarını açtılar...

Paylaş

Sinter Metal işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olduklarında ve kriz gerekçesiyle atıldıklarında yağmurlu bir kış günüydü. Direniş çadırlarını kurdular fabrikanın önüne. İşe iade davalarını açtılar, Vali ile Bakan ile görüştüler ve anayasanın kendilerine verdiği sendikalaşma hakkına saygı gösterilmesini istediler. Baharla birlikte işlerine sendikalı olarak geri dönmek için eylemlerini, yürüyüşlerini artırdılar. Havalar ısındı yaz geldi. 2 ayda bitmesi gereken işe iade davası 8 ayda bitmedi. Üç mevsimdir direnişte olan Sinter Metal işçilerinin en son duruşması öncekigün yapıldı ve 13 Kasım’a ertelendi. Bir üç ay daha direnişte bekleyecekler. Anayasanın uygulanması için başvurdukları mahkemede onları oyalıyordu. Bütün bu yaşadıklarına rağmen direnmekten vazgeçmediler.
Taksim Meydanı’nda dün toplanan Sinter Metal işçileri, “Direne direne kazanacağız”, “Yılgınlık yok direniş var”, “Atılan işçiler geri alınsın” sloganlarıyla Galatasaray lisesi önüne yürüdüler.
YASALARA UYULMUYOR
Direnişteki Sinter Metal işçilerine DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (EMF) yöneticisi Tony Murphy, DİSK’e bağlı sendikaların genel başkanları, Emek Partisi (EMEP), SP, TKP, ÖDP yöneticileri de destek verdi. Grevleri yasaklanan Sabah-atv çalışanları da eyleme katıldı.
Galatasaray Lisesi önünde konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, yağmurlu bir günde başladıkları direnişi, kavurucu bir sıcaklıkta sürdürdüklerini ifade etti. Hukukun işçilerden yana olmadığını, yasaların nasıl çiğnendiğini Sinter Metal’de yaşayarak bir kez daha gördüklerini belirten Serdaroğlu, 380 işçinin anayasanın kendilerine tanıdığı sendika hakkını kullandıklarını için işten atıldıklarını, patronun da işten atmaya krizi gerekçe gösterdiğini kaydetti. Çalışma Bakanlığı Müfettişlerinin 380 işçinin sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarına dair bir rapor hazırlamasına rağmen mahkemenin 7 aydır karar verememesini eleştiren Serdaroğlu, “Sinter Metal işçileri soruyor, madem yasaları uygulamayacaktınız neden koydunuz?” dedi.
Serdaroğlu, “Sinter Metal işçileri şunu gördü; bu ülkenin adaletine, mahkemesine, anayasasına güvenilmez ancak mücadele ederlerse haklarını alabilirler. Hükümet hep patronların lehine düzenlemeler yapıyor. Onlarda kimin hükümeti olduğunu gösteriyor” dedi.
Milyonlarca metal işçisinin selamını getirdiğini söyleyen EMF yöneticisi Tony Murphy, Sinter’de yaşananları dünya kamuoyuna duyurmaya devam edeceklerini ifade etti.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise krize ve işçisizliğe karşı mücadelede, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri de kaldıracaklarını kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

SONRAKİ HABER

Tük-İş: Kiralık işçi yasası geri çekilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa