06 Ağustos 2009 00:00

EMEK GÜNLÜĞÜ

Yerel seçimler öncesi AKP Hükümeti kentleri kesti, biçti, birbirine ekledi, yeni ilçeler türetti. Bunlardan biri de İzmir Karşıyaka oldu. Karşıyaka kırpılarak, biraz küçültüldü.

Paylaş

Yerel seçimler öncesi AKP Hükümeti kentleri kesti, biçti, birbirine ekledi, yeni ilçeler türetti. Bunlardan biri de İzmir Karşıyaka oldu. Karşıyaka kırpılarak, biraz küçültüldü. Seçimler biter bitmez, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak Kenet AŞ bünyesindeki üç yüzü aşkın işçiyi işten atarak açlığa, yoksulluğa mahkum etti.
İşten atılan işçiler halen belediyenin şirketi önünde direnmeye devam ediyorlar. Cevat Durak işçileri sadece atmakla kalmadı, onlara karşı polis gücünü, devletin gücünü göstermekten geri durmadı. Bütün bunları sosyal demokrasi adına yaptı. Yine birkaç gün önce polis saldırısıyla karşı karşıya kalan işçiler direnmeye devam ediyorlar. Sendikaların girişimi, kitle örgütlerinin girişimi belediye başkanı için sivrisinek vızıltısı gibi. Kimseyi takmıyor, takmadığı gibi meydan okuyor, kendisini seçen halkın oylarıyla dalga geçiyor, kendisini Karşıyaka kralı sanıyor.
Geçen hafta Karşıyaka Belediyesi adına çıkan yerel bir gazete, tamamen belediyenin yanlı tutumlarını yazdı. Adı Karşıyaka, binlerce gazete halkı bilgilendirmek adına belediye başkanını propagandasını ve tek yanlı söylemlerini yazarak, ücretsiz dağıtıldı. Gazetenin her sayfası, Kent AŞ işçilerine, DİSK’e, kamuoyuna, işçilere destek olanlara ve destek verenlere yağmış, gürlemiş saldırıda bulunmuş. Örneğin DİSK ve yöneticilerinin, Genel-İş camiasının AKP ile işbirliğini içinde olduğunu söylüyor. Yazıda “AKP ve DİSK kol kola girdi, sistematik bir şekilde belediyeyi yıpratmaya çalışıyor” diyerek hedef göstermiş.
Öncelikle belediyeler kimsenin babasının malı, çiftliği değildir. Kamu kurumudur. Halktan toplanan vergilerle oluşturulan, halkın verdiği oylarla seçilen ve demokratik olması gereken bir kurumdur. Karşıyaka halkı işçileri işten atsın diye belediye başkanı seçmedi, ona böyle bir yetki vermedi. Karşıyaka halkı daha iyi hizmet almak, sorunsuz bir yerel yönetim anlayışı için belediye başkanına ve kadrolarına oy verdi.
Ama yanıldılar. Seçimler biter bitmez, yapılan ilk şey işçileri işsiz, Karşıyaka halkını hizmetsiz bırakmak oldu. Seçimlerde verilen vaatler, seçim bittikten hemen sonra unutuldu. Yeni bir yerel seçim arifesine kadar, halk müşteri, belediye başkanı patron, işçiler köle muamelesi görüyor. Yaşanan durum düzen partileri için böyle. Karşıyaka ve Cevat Durak, bunun içindedir. İşçileri işten atma gerekçesi, belediyenin sınırlarının daraltılmasına bağlanıyor. AKP eleştirisi üzerinden haklı olduğunun söylemeye çalışıyor.
Siz işçileri işten attığınız andan itibaren AKP ile aranızda bir fark olmadığını zaten gösterdiniz. Onunu için başka bir şey söylemeye gerek yok. Yerel seçimler öncesinde, İzmir ve birçok bölgede, Karşıyaka belediyesinin içinde olduğu birçok belediye DİSK tarafından desteklenmişti. Bunlardan ders çıkarmak gerekiyor. Kent AŞ işçileri direnmeye devam ediyorlar. İş ve ekmek talepleri devam ediyor. Burada yapılaması gereken, hiçbir ayrım gözetmeden tüm işçilerin işlerine geri dönmesidir.
Yapılacak mücadele buna hizmet etmelidir. Karşıyaka Kent AŞ işçileri mücadeleyi buradan ele almalı, çalışmalarına ona göre planlamalıdır. İzmir’de emek örgütleri, sendikalar ve kamuoyu koşulsuz olarak işçilerin işe alınmasını talep etmeli, diğer çözümlerin tartışacak bir noktadan uzak durmalıdır. Orada bir saldırı var, yüzlerce işçi ve ailesi açlığın içine itilmiştir, yoksulluğun girdabına bırakılmıştır.
SEYİT ASLAN
ÖNCEKİ HABER

Kontrgerilla yine yok

SONRAKİ HABER

Üç mevsim geçti yılmadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa