06 Ağustos 2009 00:00

Kontrgerilla yine yok

Ergenekon soruşturmasının 3. iddianamesi son karar gününde 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Böylece 3. Ergenekon davası da açılmış oldu ve iddianame üzerindeki gizlilik kalktı.

Paylaş

Ergenekon soruşturmasının 3. iddianamesi son karar gününde 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Böylece 3. Ergenekon davası da açılmış oldu ve iddianame üzerindeki gizlilik kalktı. İddianame 28 Şubat sürecinin MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, Eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin, Rektör Mehmet Haberal, Prof.Dr. Yalçın Küçük’ün de aralarında bulunduğu 37’si tutuklu 52 sanığı kapsıyor. Önemli iddialara yer verilen bu iddianame de ‘kontrgerilla’ örgütlenmesine odaklanmıyor.
İddianamenin giriş bölümünde örgüt çerçevesinde daha önce yapılan soruşturmalar ve açılan davaların özetlendiği, örgütün gerçekleştirmeyi planladığı ve gerçekleştirdiği eylemler, suikast planları ve el konulan silahların anlatıldığı belirtilen açıklamada, iddianamenin ikinci bölümünde ise şüphelilerin bireysel durumlarının ele alındığı, isnat edilen suçlar ve uygulanması talep edilen yasa maddelerine yer verildiği bildirildi.
KİLİT İSİM ŞAHİN
3. iddianamenin kilit ismi 12 suikast timi olduğu iddia edilen İbrahim Şahin. İddianamede Prof Yalçın Küçük’ten ele geçirilen bazı el yazısı notlar ise, “Ergekenekon’un PKK ile ilişkisi” iddiasıyla delil olarak sunuldu.
Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Prof. Erol Manisalı, Kemal Yavuz, daha önce ifadesine başvurulan, 28 Şubat sürecinin MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, İbrahim Şahin sanık oldu. Şu an yurtdışında bulunan ve Ergenekon sürecinde adı çok geçen Bedrettin Dalan ise iddianamede sanık sıfatıyla yer almadı.
‘EMREDERSİNİZ KOMUTANIM’
İddianameye göre Şahin’in evinde suikast planları ele geçirildi. Şahin’e bağlı 12 suikast timinin olduğu ileri sürülüyor. Bu timlerin içinde muvazzaf subayların da yer aldığı belirtiliyor.
Hatta Şahin’le bir muvazzaf subay arasındaki diyaloglar şu şekilde iddianamede yer alıyor;
Şahin bir muvazzaf subaya telefon açıyor, “Yeraltına çekilmeye hazır mısın” diye soruyor.
Muvazzaf subay cevap veriyor: “Emredersiniz komutanım”.
ECEVİT’İN HASTALIĞI
Bülent Ecevit rahatsızlandığında Mehmet Haberal’ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi’nde tedavi görmüştü. İddianamede Ecevit’in burada sağlık bakımından sıkıntı yaşadığı öne sürülüyor. Eski DSP milletvekili, Ecevit’in Eski Koruması Recai Birgül Zekeriya Öz’e ifade vermişti. Rahşan Ecevit “Ne zaman ki Başkent Hastanesi’nden çıktık. Ecevit ayaklandı, görevini daha iyi yapar hale geldi” demişti.
İddinamede Ali Balkız ve Kazım Genç müşteki, Minas Durmazgüler ile Mesrob Mutafyan mağdur olarak yer alıyor.


İDDİANAMENİN SANIKLAR
Mehmet Haberal, Yalçın Küçük, Halil Kemal Gürüz, Mustafa Koç, Ersin Gönenci, Oğuz Bulat, İbrahim Şahin, Mustafa Özbek, Mustafa Levent Göktaş, Rıza Ferit Bernay, Taylan Özgür Kırmıyı, Mustafa Abbas Yurtkuran, Ünal İnanç, Muhterem Bağcı, Hüdayi Ünlüer, Fatih Hilmioğlu, İlhan Bulayır, Zerrar Atik, Fahri Kepek, İlyas Çınar, Oğuzhan Sağıroğlu, Erdal Şahin, Engin Aydın, Erbay Çolakoğlu, Cengiz Köylü, Cihandar Hasanhanoğlu, Muhammed Sarıkaya, Fatma Cengiz, Yaşar Oğuz Şahin, Muhittin Erdal Şenel, Mehmet Koral, Tuncer Kılınç, Münür Kemal Yavuz, Hasan Ataman Yıldırım, Hüseyin Vural Vural, Mustafa Dönmez, Murat Ete, Cihan Arık, Ali Oktay Şahbaz, Onur Özdemir, Emre Baltacı, Melih Yüksel, Servet Kaynak, Fahri Süslü, Kemalettin Balcı, Bülent Güngördü, Murat Çavdar, Mehmet Dalagan, Ayhan Atabek, Kenan Temur, Erol Manisalı, Mustafa Hüseyin Buzoğlu.


DANIŞTAY DAVASI SANIĞI MUHBİR MİYDİ?
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, birinci ‘‘Ergenekon’’ davasıyla birleştirilen Danıştay ve Cumhuriyet gazetesi saldırıları davasının Sanığı İsmail Sağır’ın polis muhbiri olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Heyet, her sanığa iddianamede ayrı ayrı isnat olunan suçlamalar ve ilgili sevk maddeleri, atılı suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığının sürmesini dikkate alarak, tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Ağustos’a erteledi.


ÖZKÖK’ÜN İFADESİ İDDİANAMEDE
Ergenekon’un üçüncü iddianamesine eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün ifadesi de girdi. Öz ile Seçen, tefrik edilen darbe girişimleri iddiaları dosyasıyla ilgili olarak, 25 Nisan’da gittikleri İzmir’de, Özkök’ün ifadesine başvurmuştu. “Bilgi sahibi” sıfatıyla İzmir Adliyesi’ndeki özel bir odada ifade veren Özkök’ün tutanağının yaklaşık 20 sayfa olduğu bildirilmişti. Özkök’ün, “Ayışığı ve Yakamoz konularını biliyordum. Bilgi geliyordu, ancak delil bulamadığım için işlem yapmadım” ifadeleri iddianameye girdi. Özkök’ün darbe planlarının kendisine slayt şeklinde ulaştığını söylediği bildirildi. Ayrıca Eruygur’un rektörlerle yaptığı görüşmeden haberi olmadığı da ifadede geçiyor.
(İSTANBUL)


2.ERGENEKON DAVASI BUGÜN
Ergenekon davasının ikinci iddianamesi ile ilgili davaya bugün devam edilecek. İkinci iddianame kapsamında 16’sı tutuklu 56 sanık yargılanıyor. Ergenekon davası kapsamında tutuklanan Emekli Orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Hurşit Tolon da ikinci iddianame kapsamında yargılanıyor. Davanın 20 Temmuz’da yapılan ilk duruşmasında sanıkların kimlik tespiti yapılmış ve iddianame okunmadan önce sanıklara söz verilmişti.
Sanıklar ve sanık avukatları reddi hakim talibinde bulunmuş ve Ergenekon davalarının birleştirilmemesini istemişlerdi.
Ergenekon Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel ise Ergenekon davalarının birleştirilmesi ve tutuksuz sanıklar, ATO Başkanı Sinan Aygün ve Avukat Levent Temiz hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını istemişti. Savcıların bir başka talebi de Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un tahliye edilmelerinin ardından geçen süre dikkate alınarak, Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmelerini ve sağlık durumlarıyla ilgili rapor alınması oldu. Taleplerin daha sonra karara bağlanmasını uygun gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 gün sonra bir kısım sanık ve avukatlarının, mahkemenin bir üyesi ve heyetin tamamının reddine yönelik taleplerini kabul etmediğini açıkladı.
Mahkeme heyetinin, Emekli Orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un sağlık durumlarıyla ilgili Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması ve Sinan Aygün ile Avukat Temiz’in tutuklanmasına yönelik talepleri ise bugünkü duruşmada karara bağlaması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Şahin 3. turda seçildi

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...