07 Ağustos 2009 00:00

Bombalar laf dinlemiyor

NATO’nun Danimarkalı Yeni Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’a gitti. Başkent Kabil’de bulunan ve Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Rasmussen...

Paylaş

NATO’nun Danimarkalı Yeni Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’a gitti. Başkent Kabil’de bulunan ve Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Rasmussen, Afganistan’da şiddet olaylarının tırmanışı karşısında daha çok askeri ve sivil çaba sarf etmekten başka alternatif olmadığını söyledi.
Şiddet olaylarına son vermek için bazı direniş gruplarıyla müzakere etmenin de bir seçenek olduğunu belirten Rasmussen, çatışmalara son vermek için, bazı gruplarla müzakereler dahil pragmatik önlemler almaya hazır olduğunu ifade etti.
Rasmussen, “Bunun için ön koşul, hükümetin bu müzakere ve görüşmeleri güçlü bir konumda yönetebilecek olması” dedi ve bunun gerçek olmasını beklerken de askeri çabaların güçlendirilerek devam edeceğini söyledi.
Genel Sekreter olarak Afganistan’a ilk ziyaretini yapan Rasmussen, Karzai’ye amacının güvenlik sorumluluğunu aşamalı olarak Afganlara devretmek olduğunu belirtti. Rasmussen ayrıca, iki hafta sonra ülkede düzenlenecek seçimlerin mümkün olduğunca kapsayıcı olması gerektiğini kaydetti.
5’İ POLİS 21 ÖLÜ
Ülkenin güneyinde Helmand eyaletine bağlı Garmser bölgesinde yol kenarına yerleştirilen bir bombanın düğün konvoyunun geçtiği sırada patlaması sonucu 5’i polis 21 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında, kadın ve çocukların da bulunduğu açıklandı.
‘PATLAYICI SALATALIK’
Bu arada ABD ordusunun savaş uçaklarının önceki gün bir minibüse patlayıcı yükleyen militanları hedef aldığını açıkladığı saldırıda 5 kişi öldü. Yerel polis kaynakları ise ölenlerin Dari bölgesinden Kandahar’a getirmek üzere araçlarına salatalık yükleyen çiftçiler olduğunu duyurdu.


KARZAİ: KAZANIRSAM TALİBAN’LA GÖRÜŞÜRÜM
Karzai ise 20 Ağustos’ta yapılacak başkanlık seçimlerini kazanması halinde Taliban ve diğer direnişçi gruplarla barış görüşmelerini yoğunlaştıracağını söyledi. Karzai, Taliban’a Afgan halkının çıkarları için seçimlere katılarak ülkeye istikrar getirmeleri çağrısı yaptı. Seçimleri boykot eden Taliban ise son aylarda saldırılarını yoğunlaştırdı. Taliban, yabancı güçler ülkeden ayrılmadan barış görüşmelerinin söz konusu olamayacağını vurguluyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Hiroşima’nın 64. yılı

SONRAKİ HABER

‘Hizbullah, İsrail’e karşı silahlanıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa