07 Ağustos 2009 00:00

Hiroşima’nın 64. yılı

64 yıl önce dün dünyada ilk nükleer saldırı gerçekleşti, ABD İkinci Dünya Savaşı’nı bitiren atom bombasını kullandı. Tarihin ilk nükleer saldırısının yıl dönümü nedeniyle dünyanın bir çok yerinde anma törenleri düzenlendi.

Paylaş

64 yıl önce dün dünyada ilk nükleer saldırı gerçekleşti, ABD İkinci Dünya Savaşı’nı bitiren atom bombasını kullandı. Tarihin ilk nükleer saldırısının yıl dönümü nedeniyle dünyanın bir çok yerinde anma törenleri düzenlendi. Atom bombasının atıldığı Japonya’nın Hiroşima kentinin Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba, 2020’de nükleer silahlardan tamamen arınılması çağrısı yaptı.
Japonya’nın batısındaki Hiroşima’da kurbanların anısına düzenlenen törene, aralarında ABD’nin attığı bombadan kurtulmayı başaranların da bulunduğu, Başbakan Taro Aso ve 60 kadar ülkeden temsilcilerden oluşan yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Atom bombasının infilak ettiği yerel saatle 08.15’de (TSİ 02.15) törene katılanlar ayağa kalktı ve korkunç ısı ile radyasyonun yarattığı rüzgarla paramparça olan kurbanlar anısına saygı duruşunda bulundu.
ABD’DEN TEMSİLCİ KATILMADI
ABD’den temsilcinin katılmadığı ve 6 Ağustos 1945’te korkunç bombanın patladığı kentte, büyük hasar görmesine rağmen ayakta kalan tek bina olan Genbaku’nun önünde düzenlenen törende, Belediye Başkanı Akiba, ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘nükleer karşıtı’ söylemine atıfta bulundu, nükleerden arınmayı talep etti. 5 Nisan’da Prag’da yaptığı konuşmada atom bombasına başvuran tek nükleer gücün ABD olduğunun altını çizen Obama, ‘Ülkesinin dünyanın nükleer silahlardan kurtulması için ahlaki davranma sorumluluğu bulunduğunu’ söylemişti. Obama’nın sözlerini anımsatan Akiba, “Nükleer silahların ortadan kaldırılması sadece Hibakuşalar’ın (atom bombasından kurtulanlar) değil, bu gezegendeki halkların ve ulusların çoğunluğunun dileğidir” dedi.
Japonya Başbakanı Aso da, törenin sonunda, nükleer silahların ilgası ve daimi barışın tesisi için ülkesinin bugün uluslararası topluluğun önderi olacağını söyledi. Aso, dünyadaki bütün ülkelerin nükleer silahlardan arınmasını arzuladığını, ama bunun mümkün olacağına inanmadığını bildirdi. Aso, nükleer silahsız bir dünyanın ancak bütün gezegendeki nükleer bombaların birden bire yok olmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. Normal koşullarda nükleer silahsızlanmanın hayal edilemez olduğunu söyleyen Aso, “Çünkü bir ülke tek taraflı olarak nükleer silahlarından vazgeçerse öbür ülkelerin de aynı şeyi yapacağını düşünmek yanlış olur” dedi.
HİROŞİMA YETMEDİ NAGASAKİ VURULDU
Hiroşima’ya atılan atom bombası yüzünden 6 Ağustos - 31 Aralık 1945 arasında toplam 140 bin kişi hayatını kaybetti. ABD, 9 Ağustos’ta da 70 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasını Nagasaki kentine attı. Japonya 15 Ağustos 1945’te teslim oldu ve o tarihten bugüne dek ABD’nin en yakın müttefiklerinden birisi haline geldi. Buna karşılık ABD hükümeti, kurbanlar için şimdiye dek özür dilemedi.


NE OLMUŞTU?
Hiroşima batı Japonya’nın Çugoku bölgesinde bulunan şehir. Dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak geçmiştir. Japonya 8 Aralık 1941’den beri ABD ve müttefikleri ile savaştaydı. 26 Temmuz 1945 günü, ABD Başkanı Harry S. Truman, Japonya’nın koşulsuz teslim olmasını isteyen Potsdam Deklarasyonu’nu yayınladı. Japonya ültimatomu reddedince, Truman nükleer saldırı emrini verdi. 6 Ağustos 1945’te yerel saatle 08.15’de ABD, Enola Gay adlı bir B-29 bombardıman uçağından bıraktığı little boy (küçük çocuk) isimli atom bombasıyla ilk anda 70 bin kişilik katliamı gerçekleştirdi. Sonrasında radyasyon hastalıkları sebebiyle ölenlerle birlikte bu sayı 140 bini geçti.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre bu bombanın etkileri halen sürmektedir.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Venezuela’dan Kolombiya’ya ticari yaptırım

SONRAKİ HABER

Bombalar laf dinlemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...