07 Ağustos 2009 00:00

Ankara’da kritik enerji zirvesi

Türkiye ile Rusya arasında başta enerji olmak üzere birçok alanda toplam 20 işbirliği protokolü imzalandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Ankara’da yaptığı üçlü görüşme sonrasında imzalar atıldı.

Paylaş

Türkiye ile Rusya arasında başta enerji olmak üzere birçok alanda toplam 20 işbirliği protokolü imzalandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Ankara’da yaptığı üçlü görüşme sonrasında imzalar atıldı.
Görüşmelerin gündeminde, enerjiyle ilgili ikili işbirliği, bölgesel ve uluslararası konular bulunuyordu. Protokollerin en önemli ayağını enerji alanındaki anlaşmalar oluşturuyor. İmzalanan protokollerden biri Rusya’nın Nabucco projesine alternatif olarak ortaya koyduğu Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesiyle ilgili. Protokollerde çok tartışılan nükleer santrallere ilişkin pek çok anlaşma var.
Rusya siyasi çekişme yaşadığı Ukrayna’yı by-pass etmek için, boru hattını Türkiye karasularından geçirmek istiyor. Bu amaçla Karadeniz’de fizibilite araştırması yapmak üzere bir protokol imzalandı. Güney Akım projesini, Rusya, İtalya’nın Eni şirketiyle birlikte yürütüyor. Bu nedenle protokolde İtalya Başbakanı Berlusconi’nin de imzası yer alıyor. Enerji alanındaki ikinci protokol Çalık grubuna ait Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na Rusya’nın petrol vermesine ilişkin. Şu ana kadar Rusya petrol vermediği için proje hayata geçemiyordu. Bu boru hattı, boğazlardaki tankerlerle petrol geçiş trafiğini hafifleteceği için önemli. Bu projede de İtalyan Eni şirketi yer alıyor. Üçüncü protokol ‘barışçıl nükleer enerjide’ işbirliğini amaçlıyor.
ERDOĞAN: 20 BELGE İMZALADIK
İmza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “Türkiye, Rusya’nın beşinci ticari ortağı konumunda, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaştı. Siyasi, askeri, ekonomik alanda gelişme kaydettik” dedi. Üç ayrı başlık altında iki ülke arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik protokollerin imzalandığını söyleyen Erdoğan, “İmzaladığımız gaz protokolü, Rusya’dan doğalgaz alımımıza imkan sağlayan ve süresi 2011 yılında son bulacak olan doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörmektedir” dedi. Erdoğan şöyle konuştu: “Ayrıca enerji alanında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Rus karşıtı RUSATOM arasında, ilki nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımı; ikincisi nükleer kazaların erken bildirimi ve nükleer tesisler hakkında olmak üzere iki anlaşma daha imzalanmıştır. Türk enerji şirketleri Ruslarla 8 belge imzaladı. Putin’in ülkemizi ziyareti çerçevesinde 20 belge imzalandı.” Erdoğan, “Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nda Rusya, İtalya ve Türkiye birlikte olacak” dedi.
NÜKLEER SANTRAL PROJELERİ
Törende Putin de bir açıklama yaptı. Putin, enerji alanındaki iş birliğinin daha derinleştirilmesinin gereğini vurguladıklarını söyleyerek, “Bugün gördük ki Güney Akım’ın bölgenin enerji güvenliği açısından büyük önemi var. İtalya için de bugün önemli bir gün. Bu projeyi çok gerçekçi ve çok cazip buluyoruz ve desteklemeye karar veriyoruz. Nükleer santral projesi önemli, bu konuda Erdoğan ile mutabakata vardık” dedi.
(ANKARA)


ZİYARET MANİDAR
İstanbul Nükleer Karşıtı Platform, Rusya başbakanının nükleer santrallerle ilgili görüşmek için Ankara’ya gelmesi ve Hiroşima’ya atılan atom bombasının 64. yıl dönümü nedeniyle Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
Platform adına basına açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay 64 yıl önce Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atılarak binlerce masum sivilin ölümüne sebep olan atom bombalarına dikkat çekerek bugün hâlâ nükleer silahlanmanın tüm hızıyla devam ettiğini dile getirdi. Bugün dünya üzerinde 300 bin adet nükleer silah bulunduğunu vurgulayan Karaçay, bunların 11 bininin ABD’ye 14 bininin ise Rusya’ya ait olduğunu dile getirdi. ABD’ye ait olan 90 tanesinin Türkiye’de İncirlik Üssü’nde olduğuna dikkat çeken Karaca, Rusya Başbakanı Vilademir Putin’in ülkemize yapacağı ziyaretin manidar olduğunu belirterek, tüm dünyada nükleer santrallere karşı çıkılırken, hükümetin bu anlaşmalara izin vermesinin büyük çevresel felaketlere yol açacağını söyledi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Rus basınında ziyaret yorumu

SONRAKİ HABER

Arınç’tan darbe planı itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...